Vágólapra másolva!
A budapesti Körcsarnokban a hét végén immár 39. alkalommal rendezik meg a Hungária-kupa A kategóriás cselgáncsversenyt, amely idén a férfiaknál az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik állomása. Ennek megfelelően népes mezőny nevezett, 44 ország mintegy 450 dzsúdósa lép tatamira.

Cselgáncsban a tavalyi oszakai vb-n a súlycsoportok első hat helyezettje automatikusan olimpiai kvótához jutott, akik erről lemaradtak, azok gyötrelmes kvalifikációs sorozaton átvergődve juthatnak ki Athénba. (Ránk is ez vár, hiszen Japánban egyetlen kvótát sem szereztünk.) Ami az európaiakat illeti: a kontinensranglista alapján a férfiaknál az első kilenc kap kvótát, valamint a tavaszi belgrádi Eb győztese. A pontgyűjtés már tavaly megkezdődött, majd idén Moszkvában, Tbilisziben és Párizsban folytatódott, s most a hét végén a budapesti Hungária-kupa a következő állomás.

A Körcsarnokban 44 ország mintegy 450 dzsúdósa lép tatamira, köztük 25 magyar. A kvalifikációs rangsorban egyaránt második helyen álló, s gyakorlatilag már olimpiai résztvevőnek számító olimpiai és világbajnok Kovács Antal (100 kg), valamint az Európa-bajnok Ungvári Miklós (66 kg) nem indul. Kovács térdműtétje után még lábadozik, Ungvári pedig a moszkvai edzőtáborban szerzett sérülése miatt a közelmúltban artroszkópiás beavatkozáson esett át, s várhatóan két hét múlva folytatja a felkészülést.

Lényeges, hogy a ranglista összeállításánál mindenkinek csak a négy legjobb eredményét veszik figyelembe. A 66 kg-ban a grúz Margosvili vezeti a rangsort 215 ponttal (60+60+50+45), Ungvári 120-szal (45+40+25+10) a második. A 100 kg-ban az izraeli Zeevi 275-tel áll az élen (100+100+45+30), Kovács 150-nel (50+45+40+15) a második. Az idei versenyeken több pontot lehet gyűjteni, mint a tavalyiakon; a Hungária-kupán a dobogósok például 90, 50 és 30 pontot kapnak. A három "szuper A kategóriás" viadalon - ilyen volt a moszkvai és a párizsi, és ilyen lesz még a hamburgi -, 100, 60 és 40 pont jár az érmeseknek. De legjobban az Eb-n éri meg kiemelkedő produkciót nyújtani: az aranyérem automatikusan olimpiai kvótát ér, az ezüst 120, a bronz 80 pontot, de mindegyik versenyen a hátrébb végzettek is kapnak néhány pontot.

Ungvári és Kovács mellett jelenleg még egy versenyzőnk áll kvótát érő helyen: a 73 kg-ban Braun Ákos 64 ponttal (40+10+8+6) a hatodik. Braun éppen a múlt hétvégi párizsi versenyen szerzett bronzérmével, vagyis az érte járó 40 ponttal került be a legjobbak közé. A férfiaknál több versenyzőnk egyelőre nincs kvóta közelben, de a Körcsarnokban lehet javítani a mérlegen.

A nők a hét végén az ausztriai Leondingban lépnek tatamira. Náluk az európai ranglistán az első ötbe kell kerülni az athéni részvételért, tehát ezen a fronton még nehezebb kvótát szerezni. Ha most zárnák a rangsort, nem lenne indulónk az olimpián. Ám a helyzet mégsem ilyen tragikus, hiszen az 57 kg-ban Baczkó Bernadett a 8., a junior világbajnok Szabó Brigitta a 13., 48 kg-ban Nagy Viktória a 10., a 63 kg-ban Bejczy Zsuzsa a 18.

Fábik Tibor