Vágólapra másolva!
A nem is olyan rég még világelsőként emlegetett Lleyton Hewitt a papírformának megfelelően sima három szettben legyőzte svájci ellenlábasát a Davis-kupa melbourne-i elődöntőjében, ám a házigazda Ausztrália mégsem várhatja előnnyel a második napot, a wimbledoni döntő visszavágóján ugyanis Roger Federer ismét legyőzte Mark Philippoussist.

Ahogy arra számítani is lehetett, a hagyományos világranglista 129. helyén álló svájci Michel Kratochvil nem tudta tartani a lépést az ugyanezen rangsor hetedik helyén (esetében nyugodtan mondhatjuk) szerénykedő Lleyton Hewittal, így a házigazda Ausztrália az első mérkőzés után 1-0-ra vezet a Davis-kupa melbourne-i elődöntőjében.

Hewitt ugyan mindjárt az első játékban elvette Kratochvil adogatását, játéka mégsem fénykorát idézte: önbizalomhiánnyal küszködött, a nyerő ütések gyártása helyett inkább arra apellált, a svájci majd előbb-utóbb hibázik. Tekintve, hogy Kratochvil egyelőre távol áll a világelittől, a taktika működőtt, bár a lábmunkája miatt csak kengyelfutó gyalogkakukként emlegetett Hewitt kissé nyögvenyelősen jutott 6:4-es előnyhöz.

A második felvonás is hasonló forgatókönyv szerint zajlott, olyannyira, hogy még az eredmény is maradt a régi. A harmadik szettre aztán a közönség által is hajtott Hewitt némiképp összekapta magát, s elkezdett úgy játszani, ahogy azt tőle megszoktuk. Igaz, ehhez az is kellett, hogy Kratochvil teljesen demoralizálttá váljon a kétszettes hátrány tudatától, így lényegében csak asszisztált Hewitt 6:1-es részsikeréhez.

A nap másik mérkőzésén Mark Philippoussis nem tudott visszavágni Roger Federernek a wimbledoni döntőben elszenvedett vereségért, a hórihorgas ausztrál valahogy nem találta a ritmust a svájci ellen. Mindjárt a meccs elején 3-0-s hátrányba került, s ezt ugyan valahogy még le tudta dolgozni, kiegyenlített, Federer ezt követően három játékot nyert zsinórban, s lépéselőnybe került.

Philippoussis a folytatásban sem tudta igazán megnehezíteni Federer dolgát, a második szettet 6:4-re nyerte a svájci, s a harmadik elején is brékelőnybe került. Ám érkezett a hullámvölgy, s az eredményjelzőre felpillantva Federer már azt láthatta, 5:3-ra a hazai játékos vezet: összeszorította hát a fogait, s kiegyenlített. Végül a rövidítés döntött, amelyet Federer 7-3-ra nyert meg, így az első nap után Ausztrália-Svájc 1-1.

Davis-kupa-elődöntő, az állás az első nap után:
Ausztrália - Svájc 1-1
Hewitt - Kratochvil 6:4, 6:4, 6:1
Philippoussis - Federer 3:6, 4:6, 6:7

[origo]