Vágólapra másolva!
Krasznojarszkban, az 56. orosz sakkbajnokságon az utolsó fordulóra maradt a döntés. A nyolcadik játéknapon a vezető duó, Szvidler és Morozevics is győzelmet aratott, s egypontos előnnyel várhatja a döntő csatát. A befejező nap párosítása azonban rendkívüli izgalmakat ígér, hiszen Griscsuk-Szvidler és Malahov-Morozevics párharcokat láthatunk. A sorsdöntő játéknap alaposan átírhatja a táblázatot.

Krasznojarszkban már bemutatták azt a drágakövekkel díszített koronát, amely az 56. orosz sakkbajnok fejére kerül, de még teljesen nyílt a küzdelem, a svájci rendszerű bajnokság utolsó fordulója dönt. A befejező játéknap szereposztása parádés, hiszen a viadal legnagyobb sztárjai csapnak össze. A holtversenyben vezető duó, Szvidler és Morozevics egypontos előnyük birtokában sem mehetnek biztosra, Griscsukkal és Malahovval csatáznak, s mindketten a sötét bábukat vezetik. A nyolcadik fordulóban Morozevics és Szvidler is nyert, utóbbi győzelme volt a látványosabb, gyalogáldozattal tartotta ellenfele királyát középen, majd előnyös végjátékra egyszerűsített.

Kevésbé tűnt egyszerűnek Morozevics sikere, de Najer túlbecsülte vezérszárnyi kezdeményezésének erejét, majd egy királyszárnyi gyaloggyengítés világos malmára hajtotta a vizet. Griscsuk jól hajrázik, Halifman is kapaszkodik. A százezer dolláros díjalapból a győztes 20 ezret kasszíroz, a bajnoki aranyérem platinából, s a bronzérem is aranyból készült.