Vágólapra másolva!
A részben csalódást keltő délelőtti versenyeket követően 12 óra után néhány perccel végre felhőtlen örömet érezhetett a magyar küldöttség a milánói evezős világbajnokságon: a Varga Tamás, Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpár futamgyőztesként jutott a vasárnapi fináléba, és ezzel kvótát szerzett Magyarországnak a jövő évi athéni olimpiára.

A sorsolás kedvezett a magyaroknak, hiszen a címvédő olasz Elia Luini, Leonardo Pettinari, illetve a tavaly második lengyel Tomasz Kucharski, Robert Sycz egység is másik futamba került, Vargáéknak egy-egy német, svájci, görög, belga és kínai duóval kellett felvenniük a versenyt.

Az idén összetett Világkupa-ezüstérmes magyar párost - annak ellenére, hogy korábban csak a vigaszágról jutott tovább - az éremesélyes egységek között tartják számon a szakemberek, s ennek megfelelő teljesítményt is nyújtott. Szinte minden időmérő pontnál az első helyen haladt át, bár hol a görögök, hol a németek szorongatták. Utóbbiak 1500 m-nél át is vették a vezetést, azonban csak rövid időre, hiszen Hirlingék idejében megkezdték a hajrát, amely a tervek szerint sikerült, és első helyet, döntőt, valamint a magyar könnyűsúlyú kétpárnak ötkarikás részvételi jogot jelentett. Vargáék ideje (6:22.13 p) egyébként a negyedik legjobb volt a fináléba jutott egységek közül.

A hölgyek hasonló száma már nem hozott ilyen örömet magyar szempontból, hiszen a Remsei Mónika, Stift Edit páros - amely szinte végig az ötödik helyen haladt - végül hatodikként fejezte be középfutamát, így a folytatásban a B döntőben állhat rajthoz. Ebben a hajóosztályban az első kilenc kvalifikálja magát - illetve országát - az ötkarikás játékokra, a magyaroknak tehát legalább a harmadik helyen kell végezniük.

"Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy a Varga Tamás, Hirling Zsolt páros már a világbajnokság befejező szakasza előtt teljesítette a célkitűzést és olimpiai kvótát szerzett" - mondta Melis Zoltán, az evezős válogatott szövetségi kapitánya."

Mivel a vb-ről nem személyek kvalifikálnak, felmerül a kérdés, hogy vajon jövőre, Athénban is ugyanilyen összetételben áll-e rajthoz az egység. "Természetesen azzal, hogy ők harcolták ki a részvétel jogát, elsőbbséget élveznek majd a válogatásnál" - jelentette ki a szakvezető. "Közbejöhet persze bármilyen sérülés, esetleg formahanyatlás, vagy feltűnhet egy-egy trónkövetelő, aki be akar kerülni a csapatba. Majd meglátjuk! Most azonban azt mondom: a Varga, Hirling duó indul az athéni ötkarikás játékokon."