Vágólapra másolva!
Szombaton és vasárnap a magyar versenyzők mellett négy ország - Szerbia és Montenegró, Horvátország, Szlovákia és Finnország - mintegy 700 evezőse száll hajóba Szegeden a 20. Simády Béla-emlékversenyen, de a hazai mezőny számára már pénteken is lesz tét, ekkor ugyanis válogatóversenyt rendeznek a Maty-éri pályán.

A kétszeres világbajnok Haller Ákos, Pető Tibor kétpárevezősnek persze nem kell izgulnia, nekik természetesen biztos a helyük a válogatottban. Pető a tekintetben viszont aggódhat, hogy hetek óta gerincproblémákkal bajlódik, s meglehet, hogy a hét végén nem is indulhat. A sportág idei fő versenyén, az augusztus végi milánói vb-n azonban remélhetőleg már csúcsformában lesz, annál is inkább, mert az olasz városban olimpiai kvótákat is osztanak: a férfiaknál a versenyszámonként az első 10-11, a nőknél az első 8-9 egység biztosíthatja helyén a 2004-es athéni játékokon. Illetve egészen pontosan az országának szerez kvótát. (Jövőre kontinentális versenyeken még kiosztanak néhány kvótát.)

Melis Zoltán szövetségi kapitány Hallerék mellett a férfiaknál négypárevezősben, könnyűsúlyú kétpárban, a nőknél kétpárban és könnyűsúlyú kétpárban remél kvótákat. Azt, hogy ezeket milyen összetételű egységek kísérelhetik megszerezni, a pénteki válogató is befolyásolja. A válogatottak részére az első külföldi erőpróba a május 17-18-ai esseni regatta lesz, majd következik a három állomásból álló Világkupa-sorozat, Milánó, München és Luzern helyszínekkel. Mivel az evezés - főként Halleréknak köszönhetően - bekerült a legeredményesebb 12 hazai sportág közé, a Magyar Evezős Szövetség anyagi helyzete a támogatásoknak köszönhetően javult, s idén a versenyzők már repülőgéppel utazhatnak a Világkupa-állomásokra. Tavaly autókkal és buszokkal tették meg az utakat...

A válogatott keret a vb-re ezúttal nem Dunavarsányban, hanem Szegeden készül, próbálva feledni a tavalyi madártejes ételmérgezés szörnyű emlékeit. Igaz, az ősszel újra Dunavarsányban edzőtáborozik majd. "A madártej-ügy néven elhíresült, számunkra igen fájdalmas eset néhány nappal ezelőtt lezárult, sikerült megállapodnunk az edzőtábort üzemeltető Sportfolió Kht. vezetőivel a kártérítés mértékéről. A pontos összeget azonban nem hozzuk nyilvánosságra, ezt a felek üzleti titokként kezelik" - jelentette be Solti Judit, a Magyar Evezős Szövetség főtitkára.

Mint ismert, tavaly a dunaújvárosi edzőtáborban madártejet fogyasztott versenyzők szalmonellafertőzést kaptak, s ennek következtében nem tudtak részt venni a sevillai világbajnokságon. Az egyik "áldozatot", Kulifay Krisztinát lelkileg olyannyira megviselték a történtek, hogy lemondta a válogatottságot, és az olimpiai ösztöndíjat is visszautasította.

Fábik Tibor