Vágólapra másolva!
Annus Adrián bejutott a kalapácsvetés döntőjébe, míg Varga Judit biztosan került a 800 méter középdöntőjébe. Ugyanakkor a rúdugró Szabó Zsuzsa, a 400 m-es síkfutó Szeglet Zsolt, a súlylökő Bíber Zsolt, valamint a kalapácsvető Botfa Péter elbúcsúzott a párizsi atlétikai világbajnokság további küzdelmeitől.

Pénteken még üres lelátók előtt, ragyogó napsütésben gyakorolt a rendőrzenekar a párizsi Stade de France-ban a másnapi nyitóünnepélyre, szombaton viszont már hűvös, borús idő fogadta az atlétikai világbajnokságra kilátogató nézőket.

Az 1998-as labdarúgó vb-re épült 85 ezres arénában az első nap délelőttjén még csak néhány ezren foglaltak helyet. A szervezők a kilenc nap alatt összesen 450 ezer nézőt várnak a Stade de France-ba, nem alaptalanul, hiszen már 100 nappal a vb kezdete előtt 316 ezer belépőt értékesítettek.

A magyarok közül elsőként bemutatkozó Bíbernek nem sok esélye volt arra, hogy megdobja az esti döntőbe jutáshoz szükséges 20,45 méteres szintet, hiszen ehhez egyéni csúcsát (20,47 m) kellett volna hoznia. Elsőre 18,96-ig, majd harmadikra - egy rontott kísérlet után - 18,99-ig jutott, így idei legjobbjától (19,87 m) is elmaradt és kiesett.

Amíg Bíber búcsúja a papírforma alapján várható volt, addig Botfa selejtezőbeli kudarca kellemetlen meglepetést jelentett a magyar csapat számára. A szombathelyi kalapácsvető idei legjobbjától - amely egyben egyéni csúcsa is - elmaradva csak 74,75 méterig jutott, a döntőbe kerüléshez szükséges szint pedig 78,00 m volt.

A második csoportban érdekelt Annus Adrián szerencsére gyorsan véget vetett a magyarok rossz sorozatának, és első dobásával bekerült a kalapácsvetés hétfői döntőjébe. Az Európa-bajnok és Világkupa-győztes szombathelyi atléta 78,20 méterrel kezdte és egyben fejezte be a selejtezőt.

A kalapácsvetés elsőszámú esélyesének és Annus legnagyobb riválisának számító japán Murofusi Kodzsi biztosan vette az első akadályt (79,45 m), csak a veterán (40 éves), háromszoros vb-ezüstérmes fehérorosz Igor Asztapkovics bizonyult jobbnak nála (79,66 m).

"Kicsit meg voltam illetődve, de a két bemelegítő dobás már megnyugtatott" - mondta Annus. "Nem számít, hogy éppen csak túldobtam a selejtezőszintet, a lényeg a finálé, hiszen hétfőn teljesen új verseny kezdődik." Annus hozzátette, ezért nem foglalkozott azzal sem, hogy a riválisok milyen eredményt értek el.

"Az 1998-as budapesti Eb-n a selejtezőben én voltam a legjobb, de azután csak nyolcadik lettem" - jegyezte meg. Annust a kvalifikáció után azonnal megrohanták a japán tévések, s ez azt jelzi, hogy az ázsiai országban is őt tartják Murofusi Kodzsi legnagyobb vetélytársának.

Az A csoport selejtezője egyébként kishíján tragédiába torkollott. A szlovák Libor Chafreitag egyik dobása ugyanis szektoron kívül ért földet, megpattanva a rekortánon átszállt egy négyfős rendezői csoport feje felett és a lelátók tövében landolt. A négy francia pályabíró ösztönösen lehúzta a fejét, s látszott, csak néhány perc múlva fogták fel mindannyian, milyen veszélyben voltak.

A vb első aranyérmét az ecuadori Jefferson Perez nyerte a 20 km-es férfi gyaloglásban, 1:17:21 órás ideje a világ eddigi legjobb teljesítménye. Az egyelőre még bizonytalan, hogy az első hellyel járó 60 ezer dollár mellett a világcsúcsért beígért 100 ezret is megkapja-e, ugyanis a nemzetközi szövetség (IAAF) álláspontja szerint ebben a szakágban csak január 1-jétől tartanak majd számon hivatalos világrekordot. A régi csúcsot az ezúttal második helyen végzett spanyol Francisco Fernandez tartotta 1:17:22 órával 2002 áprilisa óta.

Férfi 20 km-es gyaloglás:
1. Jefferson Perez (Ecuador) 1:17:21 óra
2. Francisco Fernandez (Spanyolország) 1:18:00
3. Roman Raszkaszov (Oroszország) 1:18:07
4. Noe Hernandez (Mexikó) 1:18:14
5. Luke Adams (Ausztrália) 1:19:35
6. Ivan Trockij (Fehéroroszország) 1:19:40