Vágólapra másolva!
Az esélyeknek megfelelően Francia- és Oroszország vívja majd az idei Davis-kupa fináléját, miután a vasárnap rendezett első egyes mérkőzéseken hazai győzelem született Moszkvában és Párizsban is. Ezzel mindkét válogatott 3-1-es, behozhatatlan előnyre tett szert, tét nélkülivé téve a befejező összecsapásokat.

Mielőtt a mai eseményekről beszámolnánk, visszakanyarodnánk kicsit a tegnapi páros találkozókhoz. Egész pontosan a Luzsnyiki Sportpalotában történtekről ejtenénk néhány szót, ami ugyanis Moszkvában történt, az egészen hihetetlen volt. A Marat Szafin, Jevgenyij Kafelnyikov alkotta hazai kettős döntő játszmában bukta el az ütközetet, de nem akárhogy ám: az eredmény 19:17 lett a Lukas Arnold, David Nalbandian argentin duó javára, hat órán és húsz percen keresztül nyúzták egymást a játékosok.

Pedig 17:16-nál Szafin a mérkőzésért, s így a 3-0-ás előnyért adogathatott, nem tudott azonban a lehetőséggel élni. Az argentinok kiegyenlítettek, hozták adogatásukat, majd a következő játékban elvették Kafelnyikov szerváját is, így befejezték a maratoni csatát. Azt a csatát, mely a Davis-kupa történetének leghosszabb páros találkozója lett, s mindösszesen két perccel volt rövidebb, mint a csúcstartó, 1982-es John McEnroe-Mats Wilander összecsapás. Az ötödik szett feltehetően rekord hosszúságúra nyúlt, három óra és hat perc után fejeződött be.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Nem sikerült a bravúr Manduláéknak/sport/egyeni/tenisz/20020922nemsikerult.html

Ennek fényében meglehetősen érthetetlennek tűnt az argentin szövetségi kapitány azon húzása, hogy a pénteken, Jevgenyij Kafelnyikov ellen meccslabdáról veszítő Gaston Gaudio helyett a fáradt Nalbandiant nevezte a vasárnapi egyesekre, rá hárult a feladat, hogy Szafin ellen kiegyenlítse a párharc állását. Eleinte jól is tartotta magát, az első két játszmában rövidítésre kényszerítette orosz ellenfelét, a mérleg felemásra sikeredett: egy tie-breaket elveszített, egyet megnyert, de ereje körülbelül eddig tartott. A harmadik szettben Szafin lelőtte őt a pályáról, 6:0-ra nyerte a játszmát, majd a negyedikben is 2:0-ás előnyre tett szert. Nalbandian ekkor tudott újra játékot nyerni ellene.

A folytatásban sem tudta különösebben megnehezíteni az idegrendszerével állandóan bajlódó Szafin dolgát, 3:2-re még fordítani tudott, ezt követően azonban egyetlen játékot sem nyert. A US Open 2000-es győztesének győzelmével az oroszok 3-1-es, behozhatatlan előnyre tettek szert, így harmadszor jutottak a Davis-kupa november 29. és december 1. között rendezendő fináléjába, ahol ellenfelük a címvédő, francia együttes lesz. Az oroszok a biztos siker tudatában azt is megengedhették maguknak, hogy a pályafutása első DK-sikerére törő Kafelnyikovot pihentették a tét nélküli ötödik mérkőzésen, helyette Mihail Juzsnyij lépett pályára Juan Ignacio Chela ellen.

Ivanisevic újra edz/sport/egyeni/tenisz/20020922ivanisevic.html

Párizsban Andy Roddick kísérelte meg kiegyenlíteni az állást, a fiatal jenki ellenfele a francia salakon szinte verhetetlen Sebastian Grosjean volt. Roddick a Roland Garroson rendezett párharc előtt 7-0-ás győzelmi rekorddal büszkélkedhetett, ennek immáron búcsút inthet: azok után, hogy a nyitó találkozón alulmaradt Arnaud Clement-nal szemben, Grosjean ellen is vesztesen volt kénytelen elhagyni a pályát.

S ezúttal csak magát okolhatja a kudarcért, mert míg pénteken a balszerencse is közrejátszott vereségében, addig ma saját butaságai miatt kapott ki. A rutinos Grosjean még apróbb sérülése ellenére is végig uralta a mérkőzést, egy szettet ugyan elveszített, de így sem veszélyeztette semmi sikerét.

Becker októberben bíróság elé áll/sport/egyeni/tenisz/20020920becker.html

Roddickról ugyanis sütött a tapasztalatlanság, na meg az, hogy játéka salakon nem érvényesül annyira. Nem arról van szó, hogy ezen a borításon képtelen a húszesztendős játékos jól teljesíteni, csak ha olyan riválissal néz szembe, mint Grosjean, akkor nem elegendő a labdákat átbombázni a másik térfelére. Mert a vörös porban a labdák bizony lelassulnak, s a francia menő arról híres, hogy ezeket rendre visszaterelgeti a feladónak. Roddick küszködött, próbálkozott, de ezen a napon nem neki osztottak lapot: Grosjean teljesen megérdemelten nyert, s juttatta válogatottját 3-1-es előnyhöz.

"Az edzésen ugyan megsérültem kicsit, mégsem fordult meg a fejemben, hogy ne lépjek ma pályára - mondta Grosjean a találkozó után. - Fanatikus közönségünk előtt egyszerűen nem tehettem meg, hogy kikapok, nagy erőt adtak nekem a nézők."

Mégsem karambolozott Venus Williams/sport/egyeni/tenisz/20020920megsem.html

A franciáknak nagy mázlija van egyébként, mert az idei sorozat eddigi összes mérkőzését otthon játszhatták le, s a finálét is gall földön rendezik majd. "Ha a döntőre Párizsban kerül sor (minden bizonnyal a Bercy sportcsarnok lesz a házigazda), számítunk Önökre - szólt a publikumhoz meghatottan Guy Forget szövetségi kapitány. - Sehol nincs olyan csodálatos atmoszféra, mint itt a Roland Garroson, ma mindannyian életre szóló emlékeket szereztünk."

A tét nélküli záró mérkőzésen a kissé komolytalanul teniszező Arnaud Clement sima, 6:4, 6:3-as vereséget szenvedett James Blake-től, de ez a nézőtéren már senkit nem érdekelt. Lelkesen ünnepelték kedvenceiket, akik az elmúlt négy év során harmadszor jutottak döntőbe. Az amerikaiaknak utoljára 1997-ben sikerült túljutnia az elődöntőn.

Davis-kupa, elődöntők

Franciaország - Egyesült Államok 3-2
péntek:
Clement - Roddick 4:6, 7:6 (8-6), 7:6 (7-5), 6:1
Grosjean - Blake 6:4, 6:1, 6:7 (7-9), 7:5
szombat:
Santoro, Llodra - Martin, Blake 6:2, 6:7 (2-7), 6:2, 4:6, 4:6
vasárnap:
Grosjean - Roddick 6:4, 3:6, 6:3, 6:4
Clement - Blake 4:6, 3:6

Oroszország - Argentína 3-2
péntek:
Szafin - Chela 6:7 (1-7), 7:5, 7:5, 6:1
Kafelnyikov - Gaudio 3:6, 7:5, 6:3, 2:6, 8:6
szombat:
Kafelnyikov, Szafin - Nalbandian, Arnold 4:6, 4:6, 7:5, 6:3, 17:19
vasárnap:
Szafin - Nalbandian 7:6 (7-3), 6:7 (5-7), 6:0, 6:3
Juzsnyij - Chela 6:7 (5-7), 7:6 (7-3), 4:6

Koncz Dávid