Vágólapra másolva!
Tökéletes mérleggel zárták a hazai csapatok az elődöntő első napját a Davis-kupában. A címvédő franciák az Egyesült Államok, az oroszok Argentína ellen vezetnek 2-0-ra.
Forrás: EPA
Clement jogosan örülhetett a közel háromórás csata végén Forrás: EPA

A Franciaország - Egyesült Államok Davis-kupa-elődöntő első mérkőzésének annak tudatában vághatott neki az amerikai Andy Roddick, hogy a csapatversenyben egyéni vereséget még senkitől sem szenvedett. Igaz, olyan nehéz ellenfele, mint most Arnaud Clement, nem is akadt még.

A meccs úgy indult, hogy Roddick kiüti riválisát, 4:0-ra is vezetett az elején. Aztán úgy folytatódott, hogy Clement feltámadt, egyre jobban kezdett játszani. Az első játszmát már nem tudta megmenteni, 6:4-re elveszítette, a folytatásban azonban tökéletesen összpontosított. Több lehetősége is volt arra, hogy elvegye Roddick adogatását, a húszesztendős titán ilyenkor rendszerint bevágott egy hatalmas első szervát. A rövidítésben aztán cserbenhagyta tudománya, így Clement egyenlített.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

A harmadik játszmában is fej-fej mellett haladtak a felek, mígnem Roddicknak szettlabdái is akadtak. Szám szerint öt darab, egyiket sem tudta azonban kihasználni. Igaz, Clementnak az egyiknél hatalmas mákja volt, a háló segített neki, de a tenisz ilyen játék: a "necc" hol egyik, hol másik játékos pártjára áll. A rövidítésben viszont már szó nem volt szerencséről, Roddick elidegeskedte az egészet, így ezt a tie-breaket is Clement nyerte.

Becker októberben bíróság elé áll/sport/egyeni/tenisz/20020920becker.html

Az amerikai azzal a lendülettel, ahogy a szettlabdánál kiütött egy tenyerest a pályáról, össze is roppant: csak vegetált a fanatikus közönség előtt, Clement meg játszott vele, mint macska az egérrel. A nullára veréstől azért megkímélte, 6:1-re nyerte a negyediket, így a francia tábor örülhetett az 1-0-s előnynek.

A második mérkőzésen Sebastien Grosjean négy játszmában győzött James Blake ellen, így a címvédő, kilencszeres győztes franciák az első nap után 2-0-ra vezetnek a korábban 31-szer diadalmaskodó amerikaiak ellen

Moszkvában Marat Szafinra hárult a feladat, hogy egy (gyors) győzelemmel megalapozza a hétvégét, ő sem úgy kezdett azonban, ahogy azt várták. Juan Ignacio Chela, a minden borításon (így szőnyegen is) veszélyes argentin 7:6-ra megnyerte az első játszmát, s a későbbiekben sem adta olcsón a bőrét. Végig tapadt Szafinra, aki aztán a második és harmadik szettben is 6:5-ös előnyénél tudta lebrékelni. A negyedikben Clement-hoz hasonlóan már nem volt nehéz dolga, ő is 6:1-gyel abszolválta a játszmát.

A második mérkőzésen Jevgenyij Kafelnyikov óriási csatában, ötjátszmás mérkőzésen győzte le Gaston Gaudiót.

Davis-kupa-elődöntő, állás az első nap után

Franciaország - Egyesült Államok 1-0
Clement - Roddick 4:6, 7:6 (8-6), 7:6 (7-5), 6:1
Grosjean - Blake 6:4, 6:1, 6:7 (7-9), 7:5

Oroszország - Argentína 1-0
Szafin - Chela 6:7 (1-7), 7:5, 7:5, 6:1
Kafelnyikov - Gaudio 3:6, 7:5, 6:3, 2:6, 8:6

Szombaton a párosok találkozójára kerül sor.