Vágólapra másolva!
Az idén már Wayne Ferreirát, Nicolas Kiefert is legyőző Sávolt Attilával áll fel a magyar férfitenisz-válogatott Luxemburgban, a csak első látásra könnyűnek tűnő Davis-kupa összecsapáson.

Bár az első számú magyar játékos most áll a legelőkelőbb pozícióban, a 70. helyen a világranglistán, s a luxemburgi Dk-kerettagok legígéretesebbje 466. a rangsorban, Sávolt óva intett az elbizakodottságtól, hiszen amióta csapattag, a magyar Dk-válogatott idegenben még nem nyert soha. Reméli, az Euro-afrikai zóna II. osztályából való feljutásért vívott május 3-5-i luxemburgi összecsapáson fordul a kocka.

"A két luxemburgi kerettagot, a 19 éves Gilles Mullert és a 20 éves Mike Scheidweilert még csak látásból sem ismerem, de azért igyekeztem tájékozódni róluk" - mondta Sávolt. "Muller Franciaországban élő argentin edzőjétől tudom, hogy magas, balkezes, agresszív játékos, aki két éve megnyerte Wimbledonban a juniorok bajnokságát, tehát mindenképpen figyelni kell rá, különösen kemény pályán. Noha már elkezdődött a salakpályás szezon, és én is ezen a borításon edzettem mostanában, nem lesz probléma alkalmazkodni a luxemburgi fedett pályához és a kemény borításhoz."

Sávolt kézsérülése szépen javult, a megerőltetés okozta fájdalom az egy hetes pihentetéstől elmúlt, így egyesben és párosban is vállalta a szereplést- Taróczy Balázs szövetségi kapitány Kisgyörgy Gergelyt jelölte ki partneréül. "Sávolt és Kisgyörgy játssza az egyes- és a párosmeccset is. Kisgyörgy ugyan a dánok elleni tavalyi Dk-forduló után féléves hullámvölgybe került, elkeseredésében még a teniszt is abba akarta hagyni, de úgy láttam, olaszországi versenye után ismét formába lendült, s az e heti miskolci Raiffeisen Grand Prix-állomáson remek kondíciót mutatott. Bardóczky Kornél a harmadik, aki Sávolt és Kisgyörgy szintjéhez felér, igaz, ő a magyar fedettpályás bajnokságon legyőzte Kisgyörgyöt, s múlt héten Kuvaitban tornát nyert, mégsem olyan hatékony gyors pályán a játéka. Kisgyörgy jobban adogat, s jobban érzi a kemény borításon eredményes stílust" - indokolt Taróczy.

A szövetségi kapitány sokáig gondolkodott, kiutaztasson-e egyáltalán negyedik kerettagot, végül is a fiatalok menedzselése jegyében a Vasas 20 éves játékosa, Tatár Zsolt beválogatása mellett döntött. Ha egyébként a magyar válogatott nyer Luxemburgban, akkor a következő fordulóban itthon játszhat a Dél-Afrika - Jugoszlávia összecsapás győztesével. De ha kikap és Dél-Afrika is veszít, akkor a következő Dk-meccsre Afrikába kell utaznia, s akkor még az Euro-afrikai zóna II. osztályában való bennmaradás is veszélybe kerülhet.

Németh Andrea

Korábban:

Sávolt nyolc helyet lépett előre