Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az európaiak elutasítják, hogy Brüsszel betiltsa a gázkazánok használatát

takaró, hideg, fázik, tél, fűtés,
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament és Tanács elfogadta a Bizottság javaslatát, amely értelmében 2040-ig ki kell vezetni a fosszilis tüzelésű kazánokat az épületek fűtéséből az EU-ban. Az uniós polgárok többsége nem ért egyet a döntéssel – derül ki a Századvég kutatásából.
Vágólapra másolva!

Az EU központi intézményei 2023 végén az épületekre vonatkozó energiahatékonysági követelmények szigorításáról döntöttek. A megállapodás értelmében 

valamennyi tagállamban fokozatosan ki kell vezetni a gázkazánokat 2040-ig, ami mintegy 30 millió európai családot érint. 

A háztartásonként akár több millió forintos többletkiadást eredményező döntés finanszírozási háttere tisztázatlan, így azt több tagállam – köztük Magyarország is – kritizálta. Mivel Brüsszel továbbra sem állt elő a vállalás megvalósíthatóságát és fedezetét részletező cselekvési tervvel, 2024 májusában 15 tagállam közös állásfoglalásban szólította fel ennek pótlására.

gázkazán, fűtés
Fotó: Századvég

Az európai polgárok elutasítják a vállalást

A szakpolitikai vitákon túl a gázkazánok tiltása közvetlenül és fokozottan érinti az európai családokat, ezért a Századvég az Európa Projekt keretében az állampolgárok véleményét is felmérte a témában. A kutatás alapján a polgárok többsége elutasítja a vállalást, és mindössze 36 százalékuk támogatja a döntést.

A tagállami eredményekből kiderül, hogy a fosszilis tüzelésű eszközök kivezetésével legkevésbé a magyarok (71 százalék), a románok (69 százalék), valamint a csehek (68 százalék) értenek egyet, és a döntést összesen 20 tagállamban a relatív többség elutasítja.

századvég
Fotó: Századvég

Azok támogatják, akiket nem érint

Mindössze egyetlen olyan uniós ország van, amelyben a tiltással az abszolút többség egyetért: Portugália, ahol a válaszadók 51 százaléka támogatja a kivezetést.

Kiemelendő, hogy a relatív többség – Spanyolország kivételével – azokban az országokban ért egyet a döntéssel, amelyeket az alig érint. Máltán, Cipruson, Finnországban és Svédországban a háztartások kevesebb, mint 0,5 százaléka fűt gázzal, Dániában pedig már több mint tíz éve betiltották a fosszilis tüzelésű kazánok beszerelését az új ingatlanokba, és az ország korábban vállalta, hogy azokat 2030-ig a meglévő épületállományból is kivezeti.

A kutatás részleteiről ITT olvashat!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről