Vágólapra másolva!
Kovács István nem rejtette véka alá: elege van a jelenlegi helyzetből. A WBO ökölvívó-szervezet egykori pehelysúlyú világbajnoka a jövő héten Németországba utazik, ahol klubja, az Universum Box-Promotion vezetőivel személyesen tárgyal a jövőjéről. Elutazása előtt adott közös, exkluzív interjút az [origo]-nak és a SZTÁR Sportnak.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
- Mondhatjuk azt, hogy az Universumot megzavarta Hamed visszatérése?

- Tényleg az újságokból tudtad meg, hogy nem bokszolsz Michael Brodie ellen?
- A hivatalos verziót tulajdonképpen igen. Ám január közepén találkoztam edzőmmel, Fritz Sdunekkel, s abban állapodtunk meg, hogy a mostani állapotomban még egy-két felkészülési meccsre szükségem lenne. A britek február közepén már meccset akartak, ez nekem túl közeli volt. Tavasz végén viszont már megfelelt volna. Az lepett meg, hogy eredetileg a találkozó időpontjának halasztásáról volt szó, nem pedig arról, hogy nem lesz mérkőzés. Abban én is hibás vagyok, hogy az elvesztett vb-cím után sokat nyüglődtem, hogy mi lesz, de az Universum nem éreztette, hogy komolyan számol velem, s nyolc hónap alatt egy találkozót sikerült lekötnie.

- Ez nem úgy működik, hogy a menedzsment kikéri a véleményedet egy adott ellenfélről? Megkérdeztek egyáltalán, hogy mit szólsz Brodie-hoz? Elvégre az ő pénzük legfőképpen tőled függ.
- Nem kérdezik meg, kihez mit szólok. Egy címmeccsnél pedig pláne nincsen kérdezősködés, még akkor sem, ha valóban, tőlem is függ, hogy ők mennyit keresnek. Talán a nagy sztárok esetében megkérdezik az illetőt is, de ez az Universumnál nem jellemző.

- A Brodie-meccs meghiúsulását követően az Universum részéről sietve jelentették ki, hogy lesz még ebben az évben vb-címmeccsed, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a klubnál nem te vagy a fókuszban. Ez utóbbi mondat nem üzenet értékű?
- Dehogynem! De én nem vetek a szemükre semmit. Az életem már másképpen működik, mint korábban. Régebben az amatőr pályafutás csúcsáról a profik közé érkezve mindennek alávetettem magam. Volt időm és célom.

- A kérdés ennek tükrében így alakul: időd nincs, viszont van-e célod? El tudod-e hitetni az Universummal, hogy neked igenis vannak céljaid? Másrészt, ha nem kellett volna azon rágódni, hogy akkor most bokszolsz vagy abbahagyod, talán a civil életben is jobban alakultak volna a dolgaid.
- Az éttermem terén biztosan előrébb tartanék, a Kokó-Generali klub is nagyobb sikert hozott volna, ha nem kellett volna a boksszal foglalkoznom. Az is biztos, hogy az iskolában sem éppen csak átmentem volna vizsgákon.

- De egy ilyen klub akkor menne igazán, ha te újra világbajnok lennél.
- Ez igaz, de hadd folytassam: a család egyre fontosabb lett, nekem pedig meg kell alapoznom a jövőmet. S gyorsan hozzáteszem, hogy 31-32 éves korában senkit nem lehet zsarolni. Én már voltam világbajnok, itt tulajdonképpen a búcsú mikéntje a kérdéses. Vb-címmel vagy anélkül, nem mindegy, de ahogyan most mennek a dolgok, ez nem okoz örömet.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
- Az [origo] Társalgójában nemrégiben azt mondtad, hogy nem vagy megélhetési bokszoló. Számomra ez azt jelenti, hogy akkor téged most csak az ökölvívás érdekel, mert anyagilag nem függsz a boksztól. Így van ez?

- Aztán, amikor senki sem számít rá, bejelentkezik a jó képességű Brodie. De ne vesszünk el a részletekben. Mit teszel most, hogy ügyed elmozduljon a holtpontról?
- Kimegyek Hamburgba, s szeretném konkrétizálni, hogy jól felkészülten belátható időn belül vb-címért bokszoljak. De annyira jól éreztem itthon magam, hogy magam sem tudom, hogy mennyit bírok ki Hamburgban a család nélkül. Lehet, hogy iszkolok haza. Őszinte leszek: jelenleg nem is tudom elképzelni az ottlétemet.

- Így azért nehéz felkészülni, ugyanakkor szerződés is köt az Universumhoz 2003-ig. Nem hiszem, hogy egy profi klubnál szívesen vennék, ha azt mondanád: bocs, de elegem van. Gondolom, egy szigorú szerződésben ennek következményei vannak.
- Az Universummmal kötött szerződésemnek a legfontosabb pontja az, hogy profi ökölvívóként a német klubban kell bokszolnom.

- Szaladjunk végig az Universum menőinek névsorán: Grigorjan hiába védte meg több mint tízszer vb-címét, gyakorlatilag ismeretlen, Michalczewski úgyszintén, s a két Klicskót sem úgy menedzselik, ahogyan az elvárható. Van-e igazi frontembere az Universumnak?
- Van! Német léptékben gondolkodva, Maske visszavonulása óta (őt a másik német istálló, a Sauerland menedzselte - a szerk.) az Universum uralja a piacot. Németországban mindenki ismeri az Universum menőit, nem véletlen például a Klicsko-mánia. Hogy amerikai léptékkel mérve ez mást jelent, az is igaz. Gazdaságilag az Universum nem mérhető egy amerikai vagy egy brit menedzsment erejéhez, de azért nem semmi, amit elértek. Rávették a német tévétársaságokat, hogy pénzt öljenek a bokszba. Már-már rá is fizetnek a tévék, de az emberek imádják ezeket a műsorokat. A Michalczewski-Rocchigiani mérkőzésbe 10 millió márkát öltek, ez volt a legnagyobb összeg, amit valaha Németországban a bokszba befektettek. De mondok mást: nálunk a fél ország megszerette a bokszot. Az Universum a következőt tudja: veszély nélkül vezet komoly sikerre, amelybe egy-egy vereség is belecsúszhat, amennyiben nem eléggé rutinos egy bokszoló.

- Ez lennél ugye te. Én erre azt mondom, hogy vittek volna ki egyszer Dél-Amerikába, ijesztettek volna ott rád egyszer, rögtön tudtad volna mi a dörgés Chacón ellen. Persze nem ilyen egyszerű a képlet, de nem osztod ezt a véleményt?
- Nyilvánvalóan nekem is megfordultak már ezek a dolgok a fejemben, de nem bírálom az Universumot, megtette ezt a fél ország az interneten, meg mindenütt.

- Rekordösszeg, hogy az Universum ötmillió eurót (1,2 milliárd forint) letesz egy félnehézsúlyú meccsért, ugyanakkor a pehelysúlyú Morales-Barrera mérkőzés összdíjazása négymillió dollár, azaz alig kevesebb ennél (4,4 millió euró). Európában elképzelhető ebben a súlycsoportban egy ilyen - amerikai léptékkel mérve - nem is túl magas díjazás?
- Nem, mert a fizetős kábeltévék sokkal népszerűbbek a tengerentúlon, mint Európában. Ha ötmillió lakásba eljut egy ilyen meccs közvetítése, már nem okoz gondot a pénzdíj anyagi fedezete.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
- Az Universumnál nem látom az olthatatlan vágyat a nagyobb célok megvalósítására. Legyőződ, a WBO-bajnok Chacón például azon a londoni gálán védte meg címét, ahol várható ellenfele, Johhny Tapia is bokszolt. Vlagyimir Klicsko, noha az Universum világbajnoka, tarthatna előrébb is, már ami az ellenfeleket illeti. Várva várt egy Jones-Michalczewski meccs, s ennek keretében - most a formáddal ne foglalkozzunk - egy Gainer-Kokó találkozó is beférne a programba, annál is inkább, mert a WBA pehelysúlyú bajnoka, Gainer éppen Roy Jones pártfogoltja.

- Éppen ez az: te maradhatnál úgy is az Universumnál, hogy a meccseidet egy komoly promóter hozza tető alá.
- Már késő. Nem mondhatom azt, hogy voltam már világbajnok, s mivel időm nincs, így minél előbb újra az szeretnék lenni, de most nem vagyok igazán jó formában. Milyen perspektíva ez egy promóternek? Esélytelen bokszolót egyikőjük sem vállal.

- Erdei Zsoltnak mondtad már, hogy komoly veszély nélkül csúcsra érhet, de ilyen menedzselés mellett belecsúszhat egy csúnya vereségbe?
- Madár tökéletes helyen van. Mire profi pályafutása döntő szakaszába ér, az Universum lesz olyan tapasztalt, hogy egy lépcsőzetes menedzselési szisztémával szinte mindenre felkészíti.