Vágólapra másolva!
"Bízom benne, hogy fejen fogom vágni!" - felelte optimistán Koczák Sándor arra a kérdésre, hogy mit vár jövő szombati Európa-bajnoki címmérkőzésén a kispehelysúlyú (55,4 kg) trónon jelenleg ülő francia Salim Medjkoune ellen. A Felix Promotion 26 éves ökölvívója közel négyéves profi pályafutása során eddig egy címmérkőzést vívott, 1999. október 22-én 12 menet után pontozással kikapott a dél-afrikai Simon Ramonitól a kevésbé jelentős IBO szervezet világbajnoki címéért.

A többi 18 derbijét viszont megnyerte (12-t kiütéssel), s nem csak "ürgék" ellen: pontosan ugyanúgy győzte le a korábbi Európa-bajnok olasz Vincenzo Belcastrót, mint Kovács István: hat menetet követő pontozással. Koczák sporttörténelmi eseménynek lehet részese, hiszen először zajlik Eb-címmeccs Európán kívül, a marokkói Agadirban. Ennek oka, hogy a szeptember 15-i gála főmérkőzésének - ahol a tét a WBA váltósúlyú kisvilágbajnoki címe - egyik szereplője, Khalid Rahilou marokkói, s körülbelül akkora sztár hazájában, mint Kokó nálunk. A rangban második derbi Koczák melletti másik résztvevője, az Eb-címvédő Medjkoune sem "tiszta" francia, tunéziai származású. Jó és rutinos (mérlege 37-3), s nagyon kellemetlen stílusú.

"Láttam néhány meccsét, balkezes, sokat üt, de rengeteget fejel, szinte mindig 'felrepeszti' az ellenfelet" - elemzett Koczák. "Ebben a sportban nem lehet jósolni, de ki akarom ütni. Hosszú az a tizenkét menet, remélem, nem megy végig."

Koczákon kívül két másik magyar, az amatőröknél Eb-harmadik, olimpiai hatodik Nagy János, valamint Szili Zoltán is bokszol Agadirban a Felix Promotionból. Koczák Eb-derbije után egy héttel Bognár László Olaszországban veheti célba Silvano Usini testét-fejét, és a WBA kiskönnyűsúlyú (59 kg) kisvilágbajnoki címét. Az esélyek közel egyenlőek, hiszen a magyar bokszoló 27-4-2-es, az itáliai 27-4-es mérleggel bír. Bognár volt már kisvilágbajnok a WBO-nál és a WBU-nál, "majdnem" bokszolt vb-címért (mint ismert, a világbajnok Acelino Freitas májusban az utolsó pillanatban visszalépett). S még nincs vége, hiszen Rácz Félix menedzser szerint novemberre Gálfi Andrásnak esélye lehet összecsapni a veretlen középsúlyú WBO-világbajnok Harry Simonnal. Ehhez az kell, hogy a jelenleg ranglista-harmadik, 38-7-3-as mérlegű Gálfi hivatalos kihívóvá váljon.

Egyelőre ennyi. Nem kevés, s hogy még több legyen, arról legelőbb Koczák tehet, ha jövő szombaton megszerzi a Felix Promotion s önmaga első Európa-bajnokságát. Magyarként Magyarországról. Ez lenne az igazi bravúr.