Vágólapra másolva!
Egy héttel a fukuokai "vizes" világbajnokság után a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elkészítette gyorsmérlegét az eseményről, s a bizonyítvány kitűnőre sikeredett. Rekordrészvétel, kiemelkedő nézettség, jó rendezés, világ- és egyéb csúcsok tömege, majd háromszáz, csak negatív doppingteszt. Utóbbihoz tegyük hozzá: több sportággal - például kerékpár, atlétika - ellentétben a vérdopping és az EPO használatát egyelőre nem vizsgálták. Pedig talán szükség lenne rá.

A FINA összegzése szerint a 134 országból érkezett 1498 sportoló (mindkettő sportágtörténeti részvételi rekord!) kéthetes vetélkedését 155 ezer szurkoló látta a különböző helyszíneken. A 61 versenyszám zömét (40) jelentő úszásban 8 világ- és 54 különféle kontinentális rekord dőlt meg, s 48 vb-csúcs született.

A FINA a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) közösen a vb alatt összesen 287 kontrollt (köztük 30-at a versenyek előtt, meglepetésszerűen) végzett el, s valamennyinek az eredménye negatív lett. A sportág vezérkara máris jelezte, hogy (amint azt már most többen követelték) abban a pillanatban bevezeti a vérdopping és a "vérdúsító" EPO esetleges használatának ellenőrzését - a növekedési hormonét sem ártana -, amikor erre a vizsgálati módszerek minden kétséget kizáróan alkalmasak lesznek.

Halkan tegyük hozzá, hogy már azok. A profi kerékpározásban és az atlétikában jobban bíznak ezekben a módszerekben, hiszen javában alkalmazzák, sajnos eredményesen... A tavalyi sydneyi olimpia és most a fukuokai vb hihetetlen csúcsesője legalábbis kétségeket ébreszt a medencében és akörül történtek kapcsán. "Legalább lihegne a végén egy kicsit!", szólt az ilyen vagy ehhez hasonló megjegyzés Ian Thorpe felé többek között magyar riválisa, Zubor Attila szájából, talán nem véletlenül. Az ausztrálok 19 éves, 53-as lábméretű (!) ifjú titánja 6 aranyérmet szerzett Fukuokában, zihálás nélkül. De honfitársa, Grant Hackett sem volt semmi, hiszen a vb-n majd 7 másodpercet javított az 1500 méteres világcsúcson, rá pár napra pedig Perth-ben majd 10-et a rövidpályás 800 méteres rekordon. Sok a jóból.

Visszatérve Fukuokára, világszerte hatalmas érdeklődés nyilvánult meg a vb iránt, s ezt szolgálta ki többek között az 5 versenyhelyszínen felállított 77 tévékamera, s a közvetítéseket gyártó Asahi TV 600 munkatársa. Az első becslések szerint több mint 100 ország mintegy 600 millió tévénézője figyelte az eseményekről szóló tudósításokat, beszámolókat, összefoglalókat.

Csak emlékeztetőül: a magyarok 1 arany- (Kovács Ágnes), 1 ezüst (női vízilabdázók), 1 bronzérmet (Kovács Á.), 3-3 ötödik és hatodik, valamint 1-1 nyolcadik és kilencedik helyet szereztek.