Georgij Jarcev (Oroszország)

Vágólapra másolva!
Az orosz válogatott nagy megmentője futballistaként is rendkívül ismertnek számított hazájában, de labdarúgó-pályafutása nagy részét nem Moszkvában töltötte.
Vágólapra másolva!

Első klubja a Tekmasz Kosztroma volt, amelyben 1965-ben mutatkozott be, később szerepelt a Szkintilla Szmolenszkben, a Gomszelmas Gomelben, majd ismét a Kosztromában futballozott. 1978-ban jelentkezett be érte a Szpartak Moszkva, ahol gyorsan sikerült beilleszkednie, és rögtön első élvében gólkirályi címet szerzett.

A következő esztendőben a Szpartakkal bajnok lett, és a válogatottban is bemutatkozhatott, játszott például a Magyarország elleni budapesti Eb-selejtezőn, de a címeres mezt összesen csak ötször húzhatta fel - akkoriban olyan támadók szerepeltek a szovjet csapatban, mint Blohin, Kipiani, Sengelija vagy éppen a Jarcev előtt a szövetségi kapitányi posztot betöltő Gazzajev. Egy évet még lehúzott a Lokomotiv Moszkvában is, majd 1982-ban szegre akasztotta futballcipőjét.

Edzőként a Szpartak korosztályos csapatainál kezdte a munkát, majd Oleg Romancev asszisztense volt a felnőtteknél - 1996-ban lépett ki a reflektorfénybe. Ebben az esztendőben ő volt a Szpartak vezetőedzője, és a rendkívül fiatal együttessel megnyerte a bajnokságot, aminek köszönhetően őt választották meg az év edzőjének Oroszországban.

A következő évben aztán Romancev visszatért, és Jarcevből megint pályaedző lett, de ez akkor már kevés volt a számára, így 1998-ben a Dinamo Moszkvához távozott. Itt azonban nem tudott egy teljes szezont végigdolgozni, 1999-ben leváltották, majd rövid ideig a Rotor Volgográdot is irányította, de 2000 után egyetlen klubnál sem dolgozott. Így nagy meglepetést keltett, hogy őt nevezték ki a szbornaja élére.