Vágólapra másolva!
Az a 7000 szerencsés szurkoló, akik ott voltak vasárnap este a tatabányai sportcsarnokban, aligha felejtik el mindazt, amit átéltek. A magyar férfi kézilabda-válogatott vesztett helyzetbő felállva, négygólos hátrányt ledolgozva nyert Portugália ellen, s jutott ki a párizsi olimpiára. A 2022-es hazai rendezésű Eb-n feneketlen kútba kerülő magyar csapat hosszú utat járt be, nem maradhatott el a katarzis.

Imre Bence? Bartucz László? Kik ők?

Amikor 2023 decemberében a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodriguez keretet hirdetett az idén januári Európa-bajnokságra, sokan csak legyintettek. A válogatott legrutinosabb játékosa, a 39 éves kapus, Mikler Roland nem vállalta a szereplést, helyette a Tatabánya kapusa, Bartucz László került a keretbe. Amelynek tagja lett az FTC szélsője, a mindössze 21 éves Imre Bence. Nos, ez a két játékos tett a legtöbbet azért, hogy most olimpiai résztvevőként ünnepeljük a magyar férfi kéziválogatottat.

A magyar csapat ünnepel, miután megnyerte a férfi kézilabda olimpiai selejtezõtorna Magyarország - Portugália mérkõzését a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 17-én.Olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatott, mivel 30-27-re legyõzte Portugáliát.
MTI/Bodnár Boglárka

Meg a teljes csapat, hiszen ehhez a sikerhez a többiek is kellettek. Ám Bartucz és Imre most tényleg kiemelkedett a portugálokkal szemben. Előbbi a nem sok labdával találkozó Mikler Roland helyére jött be – ezen a hétvégén másodszor. Utóbbi pedig – a maga szemtelen fiatalságával – 

kilenc lövésből kilenc gólt szerzett azon a meccsen, amelyen mindkét csapat számára élet vagy halál volt a tét.

Itt vannak a sorsolási kalapok

Az olimpiai játékokon mindössze 12 együttes szerepelhet, s a NOB idejétmúlt, avas, poros kötelező földrajzi kvótaelosztása miatt ebben a mezőnyben olyan csapatok is helyet kapnak, amelyek nem biztos, hogy kijutnának, ha nem járna nekik egy-egy indulási jog pusztán azért, a NOB ennek a híve. Ezzel együtt a párizsi olimpiai torna 12-es mezőnye nagyon erős. Kilenc csapat képviseli Európát – ide kerültünk be mi is -, a maradék három Afrika (Egyiptom), Dél-Amerika (Argentína) és Ázsia (Japán) képviselője. A 12 csapatot két hatos csoportba sorsolják, a csoportok első négy helyezettje jut be a negyeddöntőbe. Az éjszaka folyamán a kiemelés is ismert lett.

 A mieink a németekkel biztosan nem kerülhetnek össze,

 mert velük vagyunk a harmadik kalapban. Az elsőben a dán és a spanyol, a másodikban a horvát és a norvég, a negyedikben a francia és a szlovén, az ötödikben a svéd és az egyiptomi, a hatodikban a japán és az argentin csapat szerepel.

Minden 2022-ben kezdődött

A magyar férfi válogatott a 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokságon nem jutott tovább a csoportjából és akkor a 15. helyen végzett. Ezen a tornán még három szakember (Gulyás István, Chema Rodriguez és Nagy László) vezette a csapatot. A trió egy évvel korábban, az egyiptomi világbajnokságon a csúcsot ostromolta, a mieink végül az 5. helyen végeztek. 

Erre jött az egy évvel későbbi, budapesti blama, amikor nem sok esélyt láttunk arra, hogy ebből olimpiai szereplés lehet. 

Gulyás Istvánnak megköszönték a munkáját, Nagy László a háttérbe vonult. s a frontvonalban ott maradt a spanyolok egykori világbajnoka, Chema Rodriguez. Óriási szerencse, hogy a 2023-as világbajnokságra Izrael ellen játszottuk a selejtezőt, a kijutással nem volt probléma.

Két szóra még álljunk meg a 2022-es balsikerű Eb-nél. A válogatott játékosait annyira mélyen érintette meg a bukás, hogy 

az ezt követő időszakban minden fontos meccs előtt vagy nagy győzelem után azt emlegették: mennyivel tartoznak az őket kedvelőknek, hogy ezt a csorbát kiköszörüljék.

 Mindez nem üres lóztung volt, a fiúk nagyon komolyan gondolták. Azzal, hogy kijutottak Párizsba, rendezték az adósságot.

A magyar csapat ünnepel, miután megnyerte a férfi kézilabda olimpiai selejtezõtorna Magyarország - Portugália mérkõzését a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 17-én.Olimpiai kvótát szerzett a magyar válogatott, mivel 30-27-re legyõzte Portugáliát. MTI/Bodnár Boglárka

A tatabányai katarzishoz nagyon hosszú út és gyötrelmes küzdelem vezetett. Mi volt az első olyan pont, amikor éreztük annak a lehetőségét, hogy ott lehetünk az olimpián? Talán a 2023-as svédországi világbajnokság, ahol – szintén vesztett helyzetből – legyőztük Izlandot. Az volt az a meccs, amely megmutatta, hogy ennek a csapatnak nincs lehetetlen, miközben azért azon a vb-n beleszaladtunk néhány méretes pofonba. Ugyanakkor a végén csak megcsíptük a 8. helyet, amely már garantálta az olimpiai selejtezős részvételt. A többi már történelem. 

Bekerült a históriáskönyvekbe, hogy 2024 januárjában minden idők legjobb Eb-szereplésével lett 5. a magyar csapat, s bekerül az is, hogy a tatabányai tornáról a norvégok mellett Magyarország jutott ki az olimpiára.

Ketten már jártak olimpián

Ennek a nagyon szimpatikus társaságnak mindössze két olyan játékosa volt, akik jártak már olimpián. 

Az irányító Lékai Máté és a kapus, Mikler Roland.

 A többiek – még – nem tudják, milyen az, amikor 16 napon át az egész világ szeme láttára mennek a meccsek, amikor a földkerekség legjobb sportolóival laksz egy olimpiai faluban. 

LÉKAI Máté; FAZEKAS Gergõ; ILIC Zoran
Lékai Máté (k), Ilic Zoran (b) és Fazekas Gergõ ünnepel, miután a magyar válogatott megnyerte a férfi kézilabda olimpiai selejtezõtorna Magyarország - Portugália mérkõzését a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 17-én. Olimpiai kvótát szerzett a magyar csapat, mivel 30-27-re legyõzte Portugáliát.
MTI/Bodnár Boglárka

Ebben a csapatban akadnak olyanok, akiknek – minden bizonnyal – Párizs lesz az első és utolsó olimpiai részvételük. A férfi válogatott 12 év szünet után jutott ki ismét az olimpiára, hiszen ennek a csapatnak Rio és Tokió is kimaradt.

 A kvalifikációért egyre ádázabb és gyilkosabb csata dúl – 

ezért is kell nagyon megbecsülni ezt a sikert. És azt a példás összefogást, ahogy a sportág vezetése menedzselte ezt a válogatottat (ugyanez a mondat igaz a női nemzeti együttesre is, nekik majd egy hónap múlva jön az olimpiai selejtező Debrecenben), ahogyan a játékosok képesek voltak meghalni egymásért, ahogy az egykori spanyol világbajnok szövetségi kapitány megcsinálta ezt a melót - ez tényleg mintaként szolgálhat az egész magyar sport számára.

A siker hangjai

Nézze meg Kibédi Péter videóját!

„Iszonyatosan elfáradtam, de nagyon boldog vagyok” – mondta a lefújás után a kapus, Bartucz László. „Amikor pályán vagy és a magyar válogatott mezét magadra veszed, mindent bele kell adni. 

Az egymásba vetett hit, a fantasztikus szurkolók, akik belehajszoltak a győzelembe – ez kellett ehhez a sikerhez. 

Most dolgozni kell tovább. Most a Budakalász elleni meccsre kell készülnöm. Persze, ünnepelni is fogunk, de normálisan kell hozzáállni a dolgokhoz. Egy a különbség: most nem öt percig fogunk ünnepelni.”

BARTUCZ László
Bartucz László ünnepel, miután a magyar válogatott megnyerte a férfi kézilabda olimpiai selejtezõtorna Magyarország - Portugália mérkõzését a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 17-én. Olimpiai kvótát szerzett a magyar csapat, mivel 30-27-re legyõzte Portugáliát
MTI/Bodnár Boglárka

„Felfoghatatlan, ami történt velünk” – mondta Sipos Adrián. „Nem egyszerű erről beszélni, hiszen ebben a csapatban a többség nem járt még az olimpián. Az más kérdés, hogy nekem már hétfőn vissza kell mennem Németországba a klubcsapatomhoz, pénteken már ott kell játszani. Szóval, nem egyszerű, de azért lesz mit ünnepelni.”

Lékai Máté: „Az utolsó 10 perc maga volt a katarzis

Az ellenfél tele volt klasszis játékosokkal, de ők is elbizonytalanodtak, mert ebben a fergeteges hangulatban nem lehetett kérdés, hogy összeroppannak. Az, hogy életemben a második olimpiára készülök, az élet nagy ajándéka. 

A hangulat elképesztő volt, a drukkerek nélkül ez nem ment volna, szinte a portugálokra omlott a csarnok, ahogy ez a több ezer ember ordítani kezdett.”

Végül következzen a meccs másik hőse, a szélső Imre Bence: „Megcsináltuk! A csapat tényleg fantasztikus volt, a közönség szintén. Iszonyatosan akartunk, itt most mindenki kiadta azt, ami benne volt. 

Egy percig sem remegett meg a kezem. Ez már egy olyan állapot, hogy nincs idő gondolkodni. Nincs lehetőség azon agyalni, hogy mi a tét. Ez a csapat mindent elbírt,

ahogy az utolsó percekben Lékai Máté irányította ez a csapatot, ahogy megfontoltan tudtunk támadni, ahogy okosan játszottunk. Nekem nagy boldogság az a három hónap, ami ebből az évből eltelt. Apa 21 évesen volt ott élete első olimpiáján (Imre Géza vívó), most én következem. Bár nem tudom, hogy bekerülök-e a keretbe, ha igen, az nagyon nagy sztori lenne.”

A magyar csapat és a közönség ünnepel, miután a magyar válogatott megnyerte a férfi kézilabda olimpiai selejtezõtorna Magyarország - Portugália mérkõzését a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 17-én. Olimpiai kvótát szerzett a magyar csapat, mivel 30-27-re legyõzte Portugáliát.
MTI/Bodnár Boglárka

A portugálok a lefújás után nem hittek a szemüknek. Fel sem fogták, hogy mindez velük megtörténhetett. A szövetségi kapitányuk a meccs utáni sajtótájékoztatón szégyenteljesnek nevezte, ahogyan ez a meccset elvesztették. 

Összességében elmondható, hogy a magyar csapat teljesen megérdemelten jutott ki Párizsba. Az olimpia férfi kézilabdatornájának sorsolását április 16-án rendezik meg a francia fővárosban.