Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 12 év után szerepelhet ismét olimpián, mivel a tatabányai olimpiai selejtezőtorna zárónapján 30-27-re legyőzte a portugál csapatot, ezzel pedig Chema Rodríguez együttese a második helyen végzett és megszerezte a hőn áhított olimpiai kvótát. A találkozó után a szövetségi kapitány könnyek között értékelt az M4 Sport kamerája előtt, míg a meccs legjobbjának megválasztott Imre Bence kiemelte, hogy a csapat idősebb játékosai miatt örül a legjobban az olimpiai szereplés kiharcolásának.

„Nagyon nehéz volt, remekül kezdtünk, aztán kiegyenlítettek és rengeteg gondunk volt, de ez a család, ezek a srácok hihetetlenek, ezekkel a szurkolókkal együtt. 

Hihetetlen, amit véghez vittek. Mindig merített valahonnan energiát ez a csapat, ez a család. Mondtuk előre, hogy család vagyunk, mindig egymásért harcolunk. Pontosan ezt tettük, egységes csapatként küzdöttünk. 

Amikor itt laktam Veszprémben öt évig, az életem legszebb öt éve volt, ekkor születtek a gyerekeim is. Rengeteget kaptam és mindig az volt bennem, hogy valamit visszaadjak. Ez most már az én országom is” – értékelt a találkozó után Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. 

Chema Rodríguez szövetségi kapitány és Lékai Máté a portugálok elleni meccsen
Fotó: MTI/Purger Tamás

„Nagyon örülök, hogy kijutottunk, azok miatt a játékosok miatt is, akiknek ez lesz az utolsó olimpiájuk, de így nem ez lett az utolsó válogatott meccsük. Nagyon messze van még az olimpia, van még két vb-selejtező addig. Sosem voltam ott, de akik voltak, azt mondták, kijutni nehezebb, mint ott jó eredményt elérni.

 Ha már ott vagyunk, bármi megtörténhet” – mondta a találkozó után a meccs legjobbjának megválasztott Imre Bence, aki kilenc góllal vette ki a részét a magyar válogatott győzelméből.

IMRE Bence
A 21 éves Imre Bence vette a hátára a magyar csapatot
Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

„Nem tudom szavakkal elmondani, amit érzek. 

A férfi válogatott hazai pályán ilyen fontos meccset talán még sosem nyert. A szurkolók és mi is átéreztük, mennyire fontos ez. Az utolsó leheletünkig küzdöttünk. Óriási tartás van ebben a csapatban, amit már korábban is bebizonyítottunk

 – mondta a 35 éves Lékai Máté, aki 2012-ben tagja volt a magyar válogatottnak, amely a negyedik helyet szerezte meg a londoni olimpián. 

A férfi kéziválogatott eddig nyolcszor szerepelt az olimpián - legutóbb 12 évvel ezelőtt Londonban -, eddigi legjobb eredménye az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es negyedik helyezés.