Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legkáprázatosabb játékával a magyar férfi kézilabda-válogatott simán legyőzte - mit legyőzte, szétverte Izlandot Münchenben a férfi kézilabda Európa-bajnokság C-csoportjának zárómeccsén. A szinte hibátlanul játszó csapat azt is elviselte, hogy a meccs elején a két szlovén bíró piros lappal kizárta a játékból a mieink egyik legnagyobb ászát, Bánhidi Bencét. A csapat onnantól fogva érte is játszott és csodás győzelmet aratott.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Münchenből.

Különös hangulata volt a C-csoport harmadik fordulójában megrendezett Szerbia-Montenegró összecsapásnak a férfi kézilabda Európa-bajnokságon. A mintegy 3000 izlandi drukker folyamatosan a montenegrói csapatot éltette, hiszen tudták, hogy ha Szerbia kikap, akkor Izland a magyarok elleni meccs eredményétől függetlenül továbbjut a középdöntőbe. Ez így is történt. Montenegró végletekig kiélezett meccsen 30-29-re legyőzte Szerbiát, ezzel gyakorlatilag a szakadékba rántotta magával ellenfelét. Az izlandi közönség a meccs végén hatalmas ovációban részesítette a valóban hősiesen küzdő Montenegrót, amely a győzelme ellenére kiesett - csakúgy mint Szerbia is.

A szerb Ilija Abutovic a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Szerbia - Montenegró mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Innentől fogva csak az volt a tétje a magyar-izlandi összecsapásnak, hogy melyik csapat végez a csoport első és melyik a második helyén, azaz melyik együttes visz magával pontot a kölni középdöntőbe. A döntetlen a magyarok csoportelsőségét hozta volna magával, de ebben az esetben a két csapat 1-1 ponttal utazik Kölnbe.

Chema Rodriguez szövetségi kapitány ezúttal Andó Arián kapust, valamint a Krakovszki-ikreket és Szöllősi Szabolcsot jelölte a kimaradók közé.

Bánhidi Bence (j2) és az izlandi Gisli Thorgeir Kristjansson (j) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland - Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Lékai góljával 1-0-ra vezetett a magyar csapat, majd az izlandiak egyenlítő gólját követően Ancsin talált be. 3-3 után először vezetett az izlandi együttes. A meccs hatalmas tempóban zajlott, ami inkább a skandináv csapatnak kedvezett.

Ancsin Gábor újabb szemfüles góljával lett 5-5 az állás. 10 perc sem telt el a meccsből, de már 10 gól esett - elképesztő, mit műveltek a játékosok. Egy perccel később Palasics védései után Szita góljával 6-5-re vezetett a magyar csapat, amikor egy súlyos szabálytalanságot követően a szlovén bírók piros lappal kiállították Bánhidi Bencét. Vezérét vesztette a magyar csapat, döbbenetes fordulat volt ez. De az is, ahogy a magyar kapus kivédte a hetest. Majd a szélről Imre Bence bátor lövésével 7-5-re vezetett a magyar csapat.

Ancsin Gábor a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland - Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A vezetés csak időleges volt, mert két elhibázott támadást követően 7-7 lett az állás. Szita Zoltán volt ekkor a magyar csapat vezére, az ő góljával 8-7 ide, majd Hanusz és Szita elképesztő módon szerzett gólokat. 10-7-re vezettünk, Izland időt kért.

Egészen elképesztő volt, ahogy a magyar csapat küzdött, miközben a világklasszis Bánhidi már a lelátón nézte az eseményeket. Magnusson ajándékba kapott a szlovén bíróktól egy hetest, ezzel jött fel két gólra Izland. Nem nagyon lehetett támadásban hibázni, mert az ellenfél könyörtelenül büntetett. Különösen a beálló posztra tett rossz labdák miatt tudtuk újra magunkra húzni Izlandot, azaz támadásban ez volt a gyenge pontunk, dehát Bánhidi nem állhatott a csapat rendelkezésére. Leblokkoltunk támadásban - 3 akciónkat is elrontottuk, de Palasics a kapuban és a kapufa velünk volt.

Hosszú szünet után a 24. percben Szita a szélről húzta be a magyar csapat 11. gólját. Majd Imre Bence szintén a szélről vágott be két gyönyörű találatot. 5 perccel a szünet előtt 3 góllal vezetett Magyarország. Csodálatosan játszottunk, kijöttünk a gödörből. Egy újabb ajándék hetest kapott Izland, de a kapufa segített, majd Hanusz góljával 14-10 lett az állás Magyarország javára.

Hanusz Egon a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland - Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mondanom sem kell, a következő izlandi gól is hetesből született meg. Ráadásul hátrányba kerültünk és ezt büntették az északiak. 69 másodperccel a szünet előtt a magyar csapat időt kért. Lehetett látni, hogy az izlandi csapat szinte provokálja a mieinket, kikényszerítve a heteseket és a szabálytalanságokat. Az más kérdés, hogy a két szlovén bíró partner volt ebben. Ám az is igaz, hogy az első félidő végén rossz döntéseket hozva adtuk le a 4 gólos előnyt kettőre. A szünetben Magyarország 15-13-ra vezetett.

Fazekas Gergő két gólja nyitotta meg a második félidőt (17-13), azaz visszaállt a négygólos differencia. Egészen csodás dolgok voltak ezek. Hanusz Egon gólja is az izlandi kapus szeme közé. Csak azza nem tudtunk megbékélni, ahogy kaptuk a heteseket - továbbra is igen könnyű síppal befújva ezeket. Bár Izland kijjebb tolta a védekezését, Fazekas Gergő átlőtte a falat. Majd újra mi jöhettünk támadással, és Máthé Dominik 20-15-re módosított. Először vezetett Magyarország 5 góllal!

Imre Bence a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland - Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A röhej teteje volt az újabb izlandi hetes, amelyet a csereként beállt Bartucz nem tudott védeni. Szita gólja visszaállította a közte ötöt, de egy rossz csere miatt emberhátrányba kerültünk. Most kellett nagyon észnél lenni. Vidarsson azonnal gólt lőtt, de volt válasza Szita Zoltánnak. Tartottuk a távolságot, Izland nem tudott feljebb zárkózni. 20 perccel a vége előtt Máthé Dominik gólja, majd Rostának adott zseniális gólpassza után 24-18 lett az állás.

Ezt már nem lehetett ülve nézni. Csodálatosan játszott Magyarország. Ligetvári pimasz ejtésével 25-18. Ez egyszerűen hihetetlen gól volt. Megalázó Izlandnak, feledhetetlen nekünk. Az izlandiak azt sem tudták, hol vannak. Rosta góljával már nyolc volt a különbség. Kilenc is lehetett volna, ha Bóka lövését nem védi ki az izlandi kapus.

Ekkor kis törés állt be a támadójátékában a magyaroknak, de Palasics elképesztően védett. Az utolsó 10 percre 7 gólos előnnyel fordultunk be. Amit Rosta a 21. percben újra 8 gólra növelt.

Hanusz Egon (j) és Sipos Adrián (k), valamint az izlandi Ómar Ingi Magnusson a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Izland - Magyarország mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar közönség káprázatos hangulatot teremtett, az izlandiak magukba roskadva ültek a lelátón. Az 52. percben megkaptuk az első hetesünket, amit Máthé Dominik lőtt be, ezzel 9 volt közte.

Ekkor megint nem figyeltünk, kaptunk egymás után hármat, de már csak 6 perc volt hátra. Kelletek a magyar gólok, oda kellett figyelni, mert 6 gólra jött vissza Izland, s ők nem adták fel.

Három perccel a vége előtt Hanusz Egon bombázott a jobb alsóba, majd az ellentámadásból Tobar Valencia lőtt kapu mellé, ezzel pedig biztossá vált, hogy a magyar válogatott megnyeri a mérkőzést.

A végére az izlandiak teljesen szétestek, Máthé Dominik pedig önkívületben ünnepelte a szurkolókkal az újabb magyar gólt, amit egy perccel a vége előtt Rosta Miklós fejelt meg egy gyönyörű csavarással. Az utolsó gólt az izlandi Viggó Kristjánsson szerezte, de ez már semmit nem jelentett, ugyanis a magyar válogatott 33-25-re legyőzte Izlandot, és százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább a csoportjából.

Chema Rodríguez együttese a csoportelsőség kiharcolása mellett történelmi győzelmet is aratott, ugyanis a magyar válogatottnak ez az első Európa-bajnoksága, amikor három győzelemmel jutott tovább.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, C csoport:
Magyarország-Izland 33-25 (15-13)
München, v.: Lah, Sok (szlovénok)
lövések/gólok: 45/33, illetve 44/25
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 8/6
kiállítások: 10, illetve 8 perc

Magyarország: Palasics - Lékai 1, Szita 5, Bánhidi, Sipos, Ancsin 4, Imre 4, cserék: Bóka 1, Ligetvári 1, Ilic, Rosta 4, Hanusz 5, Bodó, Máthé 4, Fazekas 4, Bartucz

A középdöntőben a magyar válogatott csütörtökön Ausztriával, szombaton Horvátországgal, hétfőn a házigazda Németországgal, szerdán pedig az olimpiai címvédő Franciaországgal találkozik.

A csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.