Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda válogatott megkezdte felkészülését az augusztus 13. és 20. között megrendezendő, lengyelországi olimpiai selejtezőtornára. A selejtezővel kapcsolatos várakozásokról, a csapat felkészüléséről szerda délelőtt Kecskeméten tartott sajtótájékoztatót a magyar válogatott, amin Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke ésSztojan Ivkovics, a válogatott szövetségi kapitánya is részt vett.

A tavalyi férfi Európa-bajnokság előtt befejeződött világbajnoki selejtezőkön a magyar férfi kosárlabda válogatott kivívta az olimpiai előselejtező jogát. A FIBA megváltoztatott versenyrendszerében így lehetőséget kaptunk arra, hogy az olimpiai selejtezők első szakaszában játszhassunk.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott négy mérkőzéssel készül az augusztusi olimpiai előselejtezőre. A magyar szövetség honlapjának tájékoztatása szerint Ivkovics Sztojan együttese először július 28. és 30. között egy háromcsapatos tornán lép pályára Izrael és Izland ellen, majd augusztus 3-án és 4-én Észtországgal méri össze tudását. A válogatott stábja a tornával és az olimpiai előselejtezővel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott Kecskeméten.

Báder Márton, az MKOSZ elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo


- mondta el elsőnek Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke.

- nyilatkozta az MKOSZ elnöke.

Eilingsfeld János bizakodó Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt követően Eilingsfeld János, a magyar csapat bedobója beszélt az előttük álló időszakról.

- árulta el a paksi kosaras. A magyar válogatott játékosa szerint felkészülnek az ellenfeleikből, és azon lesznek, hogy a saját játékukat játsszva minnél jobb eredményt érjenek el.

Sztojan Ivkovics szerint fontos lesz a fiatalok beépítése Fotó: Polyák Attila - Origo


- kezdte el mondandóját Sztojan Ivkovics, a válogatott szövetségi kapitánya.

- mondta el a magyar csapat edzője.

A csapat a jövő héten két találkozót vív Észtországgal. Augusztus 3-án csütörtökön 18 órakor csap össze a két csapat, míg másnap, augusztus 4-én pénteken 16 órától találkoznak a felek a Messzi István Sportcsarnokban. A nyolccsapatos olimpiai előselejtező a lengyelországi Gliwicében lesz augusztus 13. és 20. között. A magyarok a B csoportban a házigazdák mellett a portugálokkal és a bosnyákokkal találkoznak, a kvartettből az első két helyezett jut elődöntőbe.

Mindenki egy-egy mérkőzést játszik a csoportellenfeleivel, tehát 3-3 találkozót vív minden gárda a csoportkörben. Az előbb említett két csoportnak, tehát az A-nak és a B-nek az első két-két helyezettje jut majd tovább a szintén Gliwicében rendezendő elődöntőkbe, az ottani két győztes pedig finálét vív egymással. Csak a döntőt megnyerő csapat jut tovább az olimpiai selejtezőbe.

A kecskeméti torna programja:
Messzi István Sportcsarnok

Július 28. péntek, 18 óra: Magyarország – Izrael
Július 29. szombat, 18 óra: Izrael – Izland
Július 30. vasárnap, 17 óra: Magyarország Izland


A magyar csapat programja

• 2023. augusztus 13., vasárnap: Lengyelország - Magyarország
• 2023. augusztus 14., hétfő: Magyarország - Portugália
• 2023. augusztus 16., szerda: Magyarország - Bosznia-Hercegovina

Továbbjutás esetén:

• 2023. augusztus 18., péntek: Elődöntő
• 2023. augusztus 20., vasárnap: Döntő

A magyar válogatott kerete:

Tanoh Dez András (Falco), Pongó Marcell (Falco), Meszlényi Robert (Sopron), Csendes Péter (Sopron), Keller Ákos (Falco), Mócsán Bálint (DEAC), Csátaljay Péter (ZTE), Vojvoda Dávid (Alba Fehérvár), Váradi Benedek (Trefl Sopot), Benke Szilárd, Somogyi Ádám (BC Andorra), Golomán György, Kiss Dávid (KTE), Lukács Norbert (Szolnok), Perl Zoltán (Falco), Eilingsfeld János (ASE), Karahodzic Kemal (KTE), Csuti Kornél (ZTE)