Vágólapra másolva!
A bajnoki címvédő Falco, ha nem is a szokásos meggyőző játékkal, de összességében magabiztosan tette meg az utolsó lépést a kupadöntőbe vezető úton, miután a budapesti Tüskecsarnokban rendezett négyes döntő második elődöntőjében legyőzte a Kecskemét csapatát. A bajnoki címvédő szombathelyiek a Sopronnal találkoznak a vasárnapi fináléban.

A szombathelyiekre rangadó várt a negyeddöntőben, de hazai pályán egy igazán éles, valódi kupameccsen 79-75-re legyőzte az Alba Fehérvárt. A magyar válogatott irányító-bedobója, Perl Zoltán 16 pontja mellett hat assziszttal és négy lepattanóval zárta a csatát.

A KTE-re papíron nehezebb feladat várt, azonban az idei szezonban sok sebből vérző, végül a bajnoki rájátszásról is lemaradó Paks otthonában szinte végig vezetve úgy is magabiztosan nyertek, hogy a meccs végén csak két pontos előnyt (85-87) mutatott a tábla. A KTE amerikai játékosa, Marques Townes 32 ponttal zárt.

A második elődöntőre megérkeztek a szombathelyi és a kecskeméti drukkerek is. Előbbiek voltak többe, akik szokás szerint sárga-feketébe borították a saját szektoraikat. Miután pár tucat szolnoki drukker és az örömittas soproniak is maradtak, így már egészen szépen megtelt a Tüskecsarnok.

A szombathelyiek sokan voltak és hangosan szurkoltak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hogy Szombathelyen mit jelent a Falcónak drukkolni azt egy tíz éves forma srácok között lezajlott beszélgetés jelzi legjobban.

- mondta a szerencsés lurkó egyszerr büszkén és meghatottan saját szerencséjétől.

Első negyed

Évtizedek után talán először közdődött Falco-meccs a Trombitás, azaz Bodorkós Sándor nélkül, aki pénteken halt meg 79 évesen, és, akit klubhovatartozás nélkül tapsoltak meg a csarnokban lévő drukkerek.

A kecskeméti csapat kezdőjében ott volt a 20 éves Ivkovic Milán is, a férfi válogatott szövetségi kaptiányának, Ivokivic Sztojannak a fia is. A meccs első kosarát a magyar válogatott centere, Karahodzic Kemal szerezte, amire Matthew Tiby egy triplával válaszolt. De ismét jött a KTE magas embere, és ismét vezettek a lila-fehérek. Erre Kovács Benedek felelt egy triplával,

de Karahodzic nem lassított, két bünetőt is bedobott,

Marques Townes duplájával pedig már ismét a Kecskemét vezetett.

Másodperceken belül két labdát adott el a KTE, a hibákat pedig Zachary Brown bosszulta meg előbb egy triplával, majd egy zsákolással.

Karahodzic Kemal (balra) remekül kezdte a mérkőzést Fotó: Csudai Sándor - Origo

Érthető volt, hogy Forray Gábor azonnal időt kért, ami után Rastko Dramicanin dobott egy triplát, majd egy duplát is elsüllyesztett a szerb kosaras, igaz ezzel is csak csökkenteni tudta a KTE hátrányát (15-13).

Miután a Falco-drukkerek nem érezték veszélyben az övéiket szurkolás helyett inkább a csarnokban maradt soproniak felé kezdtek kiabálni,

ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy a két tábor trágárságok átkiabálásával hergelte egymást.

A Falcóba beállt Perl Zoltán is, a hetedik percben pedig tíz pontra nőtt a különbség, amit valóban kényelmesen játszva őrzött a bajnokcsapat.

Második negyed

Kicsit beleauludt a folytatásba a Falco, és nem is a gyorsan kapott öt pont, hanem a támadásban érezhető dekoncentráltság miatt Milos Konakov másfél perc után időt kért. Visszatérve a válogatott Kiss Dávid kosarával két pontra csökkent a KTE hátránya ((29-27), és majd' három perc telt el, mire Keller Ákos egy szép horogdobással megszerezte a negyed első szombathelyi pontjait.

Matt Tiby (5) remekül játszott támadásban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tiby újabb triplája és Perl duplája után úgy tűnt, visszaáll a "rend", de Kiss Dávid és Townes kosarával ismét csak szoros lett az állás (36-33).

Nem igazán azt az arcát mutatta a Falco, ami különösen félelmetessé tette volna őket, Konakovnak pedig 2:41-el a negyed vége előtt,

Ivkovic Milán triplája után ismét időt kellett kérnie, mert már csak egy pont maradt az előnyből (39-38).

Sőt, Karahodzic két büntetőjével vissza is vette a vezetést a KTE. A negyed utolsó négy pontját viszont a Falco szerezte, így ők mehettek minimális előnnyel szünetre (43-40).

Harmadik negyed

Vélhetően volt egy kis szigor a szombathelyi öltözőben, mert egy sokkal motiváltabb, koncentráltabb Falco jött ki a folytatásra, és egy 7-0-s rohammal pillanatok alatt tíz pontra hízott a sárga-feketék előnye. Három perc húsz másodpercet kellett várni az első kecskeméti pontokra, akkor Dramicanin találta be kintről.

Perl Zoltán lendületet vitt a Falco játékába Fotó: Csudai Sándor - Origo

A KTE azonban nem volt hajlandó megroggyanni, inkább Wittmann Krisztián és Kucsera Dániel triplájával visszajöttek a meccsbe három pontra csökkentve a különbséget (54-51). De elég volt néhány kecskeméti hiba támadásban, és máris visszaállt a biztosnak tűnő Falco-előny (61-55).

Negyedik negyed

Azt nem állíthatjuk, hogy magas színvonalon indult a mérkőzés és az elődöntők utolsó negyede... Ha a Kecskemét kicsit pontosabban dob, és nem csak Marques Townes talál be, könnyen még szorosabbá tehették volna a mérkőzést. Azért Zachary Brown dudaszós triplája szép volt, meg kell hagyni.

Egy időkérést követően azonban a Falcónak elég volt két-három jó perc, hogy kicsivel szigorúbb védekézéssel megszerzett labdákból tulajdonképpen könnyű kosarakat szerezve tíz pont fölé növelje a különbséget.

Matt Tiby (5) a mezőny legeredményesebb játékosa volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Zach Brown, Tiby és Perl támadásban, míg Keller Ákos védekezésben zilálta szét a KTE-t. Az utolsó percre sort cserélhetett a bajnok, amelyik megérdemelten nyert 82-68-ra, és jutott be a vasárnapi döntőbe.

Eredmény, Zsíros Tibor férfi kosárlabda Magyar Kupa, elődöntő:
Falco-Vulcano Energia KC – KTE-Duna Aszfalt (29-20, 11-20, 18-15)
legjobb dobók:
M. Tiby 21, Brown 21, Perl 12, Cowels 8, Keller Á. 8, ill. Townes 17, Karahodzic 16, Klobucar 11, Dramcanin 10,

Győzelmével a Falco készülhet a Sopron elleni vasárnapi döntőre. A szombathelyiek eddigi hat döntőjükből egyet, a legutóbbit nyerték meg 2021-ben, míg a Sopronf kétszer játszott a fináléban, 1969-ben győztek, míg 2014-ben kikaptak. A bronzmérkőzésen a KTE ellenfele a Szolnoki Olajbányász lesz.

A vasárnapi menetrend:
bronzmérkőzés: Szolnoki Olajbányás - KTE, 17 óra
döntő: Falco KC - Soproni KC, 20 óra