Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott vasárnap este Bosznia-Hercegovina ellen zárta az idei világbajnokság selejtező-sorozatát. Sztojan Ivkovics csapata az első félidőben gyönyörű megoldásokkal és kiváló dobóformával először vezetést szerzett, majd az utolsó két negyedben óriási akaraterővel játszva kiharcolta a győzelmet az utolsó vb-selejtezőn.

A magyar válogatott tizenegy forduló után öt győzelem és hat verességgel az ötödik, míg Bosznia hat győzelemmel és öt verességgel a negyedik helyen áll a K csoportban a szintén 6-5-tel álló Montenegró mögött. A magyar csapat harmadik helyen végezne, ha legalább 41 ponttal legyőzné Boszniát, Montengegró pedig kikapna Csehországtól. Ivkovics csapata negyedik helyen végez, ha legalább hat ponttal legyőzi Bosznia-Hercegovinát. Az ötödik helyen végeznének a magyarok, ha maximum öt ponttal vernék meg Boszniát, vagy ha hazai pályán vereséget szenvednek.

A bosnyákok számára nagyobb a tét: ha legyőznek minket (akár egyetlen ponttal is), Montenegró pedig kikap Csehországtól, akkor kint vannak a világbajnokságon. A bosnyákok legjobbjai közül Jusuf Nurkic és Dzanan Musa nem szerepelt a keretben, viszont a november vb-selejtezős ablakhoz képest Miralem Halilovic és John Roberson igen. A magyaroknál a már eddigi hiányzók (Hanga Ádám, Vojvoda Dávid, Rosco Allen, Filipovity Márkó) mellett Perl Zoltán lebetegedett, Litvániában nem is játszott. Szintén betegség miatt hiányzott a 211 centis Golomány György (Lietkabelis) is, ami szintén fájó pont volt a magyar válogatottnak a bosnyákok ellen.

A magyar csapat a Somogyi-Benke-Váradi-Eilingsfeld-Hopkins ötössel vágott neki a meccsnek. Két perc után Roberson volt eredményes a hárompontos vonalon túlról, a magyarok részéről Benke szintén egy triplával válaszolt.

Jól mozgott a magyar csapat támadásban, gyakran sikerült széthúzni a bosnyákok zónavédekezését.

Váradi így találta meg a negyed felénél a teljesen egyedül maradt Eilingsfeldet, majd Hopkins talált be távolról (10-8). Roberson vezérletével azonban tartották magukat a vendégek. Halilovic és Penana kosaraival már a vezetést is átvették (12-16).

Támadásban gyönyörű akciókat vezetett a magyar csapat: a fiatal Mócsán beállása után egyből gólpasszt adott a gyűrű alá belépő Kellernek, majd Váradi találta meg ismét Eilingsfeldet. Roberson újabb triplája egy perccel a negyed vége előtt talált be, majd egy kontratámadás után Váradit blokkolta Haris Delalic.

A játékrészt Eilingsfeld dudaszóra betaláló hárompontosa zárta (19-23).

Benkére sem lehetett panasz Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Paks magasbedobója ihletett formában játszott, az ő kosarával indult a második negyed is. Somogyi triplájára Penava egy betörés után kosárral válaszolt. A magyar csapat remekül védekezett, és ez szerencsére pontokban is megmutatkozott: a Falco hátvédje, Somogyi egy szép betörés után a hárompontos vonalról is betalált, a bosnyák csapat edzője időt is kért (29-28). Hiába, mert egy kiváló ütemű Hopkins zárás után Benke ismerte fel a lehetőséget, és dobott be egy könnyű ziccert.

Halilovic kosarára Somogyi ezúttal egy saroktriplával válaszolt, majd Benke mutatta meg, hogy neki is megy a hárompontos dobás.

A negyed feléhez érve hét ponttal meglógott a magyar csapat (37-30).

Eilingsfeld elképesztő lendülettel játszott az első félidőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Roberson emberről dobott triplája után Ivkovics is a fejét fogta, a Manisa irányítója már a tizenötödik pontját szerezte a meccsen. Támadásban elképesztően görcsös megoldásokkal próbálkozó bosnyákok újabb labdát adtak el, amiután Keller büntetett közelről.

Védő és támadóoldalon is a vendégek fölé nőtt a magyar csapat,

egy perccel a második negyed vége előtt majdnem tízzel vezetett Sztojan Ivkovics csapata(42-33). A bosnyák szurkolók valószínűleg füstpetárdákat robbantottak a lelátón, ezért néhány perc technikai szünet következett a meccsen.

A szurkolók füstpetárdákat dobáltak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A folytatásban Somogyi kiosztása után Benke újra betalált kinntről, majd hála a magyar csapat erőszakos védekezésének, Vrabacra fújtak be egy lépéshibát a játékvezetők. A félidő magyar vezetéssel zárult (46-37).

A bosnyák csapat tízszer adta el a labdát az első két negyedben, amiből a magyar csapat tizennégy pontot szerzett. A lepattanókban (16) és a festékben szerzett pontok tekintetében (18) is jobban teljesített Sztojan Ivkovics csapata az első félidőben.

Hárompontosok terén pedig elképesztően pontosan célzott a magyar válogatott az első félidőben, tizenhárom kísérletből nyolcat értékesítettek a magyar játékosok.

Benke Szilárd és Somogyi Ádám ebből összesen kilencet vállalt, miközben egyetlenegy kísérletét sem hibázta el a két válogatott hátvéd (3/3).

Somogyi a magyar kosárlabdázás jövőjének egyik fontos pillére lehet Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második félidő elején azonban megtört a magyar csapat lendülete, a bosnyákok négy pontra feljöttek (48-44). Somogyi és Keller remek akciója után Gegic dobott triplát,

majd Benke Szilárd talált be a hárompontos vonalról, életben tartva a magyar győzelmi reményeket.

A következő percekben mindkét csapat támadásban őrült rohanásba kezdett, amiből a magyar csapat jött ki jobban: Keller előbb egy óriási sapkát adott Lazicsnak, majd a túloldalon a levegőből húzta be a gyűrűbe Váradi kiváló passzát (63-58).

Keller óriásit zsákolt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó két percben egész pályára jöttek ki védekezni a bosnyákok, de hiába szereztek labdát a vendégek, a magyar csapat hősiesen, egymást segítve védekezte ki a rohamokat. Az utolsó negyed előtt ennek ellenére csak három ponttal vezetett a magyar csapat (63-60).

Váradi kosara után Halilovic és Vrabac vezérletével egyenlítettek a bosnyákok a negyedik negyed elején (66-66). Váradi és Somogyi vezérletével azonban a negyed feléhez érve újra átvette a vezetést a magyar csapat. Sajnos védekezésben sokszor tehetetlenek voltak a magyar játékosok az alapvonalon belépő bosnyákokkal szemben,

így nagyon szoros végjátékot hozott az utolsó három perc.

A bosnyák szurkolók fanatikusan buzdították a csapatot Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mócsán Bálint sikeres büntetői után a DEAC hátvédje egy gyönyörű saroktriplát süllyesztett el a vendégek gyűrűjébe (78-72). Sajnos Hopkins kipontozódott két perccel a meccs vége előtt. Eilingsfeld két sikeres büntetőjével lépéselőnybe került a magyar válogatott, de Roberson hihetetlen ziccere után közelebb jöttek a vendégek (80-75).

Mócsán lepattanója után egy érthetetlennek tűnő faultot fújtak a bírók a magyar hátvédre, de Vrabacot ez nem zavarta: a bosnyákok magasembere mindkét büntetőjét bedobta (82-77). Roberson kimaradt ziccere után Eilingsfeld fordulásból talált a gyűrűbe egy perccel a meccs vége előtt (85-77), majd a meccs egyik legjobbjának zsákolásával zárult a találkozó (87-77).

A magyar csapat így a vb-selejtező csoport negyedik helyén végzett, megelőzve Bosznia-Herceovinát.


Férfi világbajnoki selejtező, második szakasz, 6. (utolsó) forduló, K csoport
Szombathely
Magyarország - Bosznia-Hercegovina 87-77 (19-23, 27-14, 17-23, 24-17)
Legjobb dobók: Benke 19, Eilingsfeld 18, Somogyi 17 illetve Sejfic 22, Halilovic 15, Delalic 15