Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő az a sztori, amit az afikai kontinens legfiatalabb állama, a 2011-ben alapított Dél-Szudán férfi kosárlabda-válogatottja produkált. Ugyanis ennek az országnak a válogatottja ott lesz az idei férfi kosárlabda-világbajnokságon, amelyet Indonéziában, Japánban és a Fülöp-szigeteken rendeznek meg. Dél-Szudán sikeres kvalifikácója a 32-es vb-mezőnybe az idei év hatalmas sportszenzációja.

Dél-Szudán sportéletéről - de magáról az országról - alig-alig tudhat valami a magyar sportkedvelő.

A 2011. július 9-én függetlenné vált ország az afrikai kontinens legfiatalabb állama.

Fővárosa: Juba. Dél-Szudán amúgy Szudánból vált ki, miután egy népszavazás az új ország függetlenségéről döntött.

Szabadtéri kosármeccs 2011-ben Dél-Szudánban Forrás: AFP/Peter Martell

Dél-Szudán a világ egyik legelmaradottabb országa.

A lakosság jelentős része földművelésből és állattartásból él. A nomád pásztorkodás az országhatárokon is átível. Az olimpiák történetében Dél-Szudán először a 2016-os riói játékokon szerepelhetett. Olimpiai érmese nincs. Csapatsportágakban soha nem szerepeltek világbajnokságon és olimpián sem. A függetlenség elnyerését követően, a NOB szabályzata szerint Dél-Szudán nem vehetett részt a játékokon mindaddig

amíg Dél-Szudán Nemzeti Olimpiai Bizottsága nem vált teljes jogú tagjává a NOB-nak,

illetve amíg legalább öt olimpiai sportág nemzetközi szövetségéhez nem csatlakozott az ország nemzeti szövetsége. Így, az első dél-szudáni olimpikon, Guor Marial a 2012. évi nyári olimpiai játékokon független részvevőként (IOA) indult férfi maratonfutásban, ahol a 47. helyen ért célba. A 2014. évi nyári ifjúsági olimpiai játékokon Margret Hassan ugyancsak független résztvevőként (IOA) indult női 400 méteres síkfutásban, ahol a 19. helyen végzett.

Dél-Szudán férfi kosárlabda-válogatottja kijutott a világbajnokságra Forrás: FIBA

2015-re Dél-Szudán atlétikai, kosárlabda, labdarúgó, kézilabda, cselgáncs, asztalitenisz és taekwondo nemzeti szövetsége csatlakozott az illető sportágak nemzetközi szövetségeihez. Dél-Szudán Nemzeti Olimpiai Bizottsága az említett sportágak szövetségeiből jött létre 2015. június 8-án. Ezzel elhárult minden akadály, Dél-Szudán 2015. augusztus 2-án teljes jogú NOB taggá vált.

Talán ebből is kiderül, hogy mekkora szenzáció a dél-szudáni férfi kosárlabda-válogatott kijutása az idei világbajnokságra.

Erre persze lehet legyinteni, hogy az afrikai kontinensen sokkal gyengébb mezőnyből lehet elérni egy vb-kvalifikációt, de ennyivel hiba lenne elintézni azt, ami ezzel a csapattal most történt. A két körből álló selejtezőben ugyanis a dél-szudáni csapat 11 meccset nyert meg és mindössze egyet vesztett el. Négy évvel korábban, a 2019-es vb-selejtezőben ez a csapat még el sem indult, azaz az első indulásuk máris történelmi sikerrel zárult. A 2021-es Afrika Kupa kosárlabdatornáján már feltűnt Dél-Szudán neve. Azon a tornán a negyeddöntőig jutottak, a legjobb nyolc között Tunézia állította meg őket. Ezt megelőzően Dél-Szudán az Afrika Kupán sem szerepelt.

A mostani vb-selejtező sorozat első körében Tunézia, Ruanda és Kamerun ellen hat meccsből hat győzelmet szereztek. Hazai pályán egyszer sem játszottak, mert az első selejtezőkör első három meccsét Szenegál fővárosában, Dakarban, a második három mérkőzést Ruanda fővárosában, Kigaliban rendezték meg. A második selejtezőkörben szintén idegenben játszottak végig. Három meccset az egyiptomi Alexandriában, hármat a tunéziai Monastirban.

Dél-Szudán tehát úgy került ki a vb-re, hogy egyszer sem játszhatott saját országában selejtezőt.

Egyetlen vereségüket a 7. fordulóban Szenegáltól szenvedték el, akkor 69-66-ra kaptak ki.

Dél-Szudán jelen pillanatban a FIBA világranglista 63. helyezettje. A dél-szudáni csapatkapitány, Kuany Ngor Kuany a következőket nyilatkozta a kijutás után:

A dél-szudáni csapat ünnepel Forrás: FIBA

Luol Deng a Dél-Szudánban található Wau városában született 1985-ben. 2004-2019 között az NBA-ben játszott, a Chicago Bulls, a Cleveland Cavaliers, a Miami Heat, a Los Angeles Lakers és a Minnesota Timberwolves színeiben.

Kétszer szerepelt az NBA All Star Gálán (2012, 2013).

Mivel brit állampolgársággal is rendelkezik, a 2012-es londoni olimpián a házigazda Nagy-Britannia férfi kosárlabda-válogatottjában is játszott. Deng 2004 óta ingatlanokba fektet be és hatalmas portfóliót halmozott fel, köztük szállodákat, üdülőket, lakásokat és lakóházakat, 125 millió dollár értékben. 2020-ban Deng az Egyesült Királyság egyik legbefolyásosabb afrikai származású embereként szerepelt.

A dél-szudáni szövetségi kapitány, az NBA-t is megjárt Luol Deng (balra) Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Nacer Talel

A dél-szudáni csapat kijutása óriási botrányt kavart az afrikai országban. Az utolsó kvalifikációs körben a Szenegál elleni mérkőzésen az egyiptomi hatóságok nem engedték be a dél-szudáni szurkolókat a Szenegál elleni meccsre. Loul Deng ekkor így beszélt erről:

Így ünnepelték Dél-Szudánban a kijutást:

- mondta a csapat kapitánya Kuany Ngor Kuany.

Az afrikai országban amúgy nagyon nagy hagyományai vannak a kosárlabdának. Elég csak annyit mondani, hogy Manute Bol a dél-szudáni Turalei városában született 1962-ben.

A dél-szudáni Manute Bol az NBA-ban is játszott Forrás: AFP/ImageForum/Peter Martell

Első NBA csapata a Washington Bullets volt, ahol 1985-ben kezdte meg profi karrierjét. Ám Dél-Szudánban egy ütőképes csapat felépítése sokáig szinte lehetetlennek bizonyult.

Nem volt kosárlabda-infrastruktúra, miközben Dél-Szudán élvonalbeli játékosai nem éltek az országban, családjaik a függetlenségi harcok idején menekülni kényszerültek, és a világ minden táján szétszóródtak.

A most a világbajnokságra kijutott csapatot szinte a semmiből kellett felépíteni.

Dél-Szudánban most már április 29-ét várják. Akkor rendezik meg ugyanis az idei férfi kosárlabda-világbajnokság csoportjainak sorsolását.