Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott az utolsó világbajnoki-selejtezőit Litvánia és a Bosznia-Hercegovina ellen játssza majd. A sorsdöntő meccsek előtt a válogatott két kiválóságát, Benke Szilárdot és Eilingsfeld Jánost kérdeztük az esélyekről és a válogatott körüli hangulatról.

A magyar csapat jelenleg az ötödik helyen áll a vb-selejtezők K csoportjában, de csak egy pont a hátránya a harmadik Montenegróval szemben, és hárman jutnak majd tovább a csoportból. A már kijutott olimpiai ezüstérmes franciák, illetve a litánok mögött már csak egy kiadó hely van. A magyarok csütörtökön Klaipédában lépnek pályára Litvánia ellen, három nappal később pedig Bosznia-Hercegovina csapatát fogadják Szombathelyen.

Az év elején a magyar férfi kosárlabda-válogatott játékosát, Benke Szilárdot óriási fölénnyel választották meg a francia BCM Gravelines-Dunkerque szurkolói december legjobb kosarasának a francia bajnokságban. Tavaly ősszel több remek meccset tudhatott maga mögött a magyar hátvéd. Többek között erről is kérdeztük a válogatott kosarast.

- nyilatkozta Benke Szilárd.

Benke Szilárd (b) és a francia Andrew Albicy a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Franciaország - Magyarország mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


- mondta el a BCM Gravelines-Dunkerque légiósa. A válogatott kosaras kiemelte,

hogy minnél több energiát próbál belevinni a csapat játékába,

és szeretne eredményesen is játszani a két vb-selejtezőn.

Benke Szilárd remekül dobott az edzésen Fotó: Csudai Sándor - Origo


- mondta el Benke Szilárd.

- árulta el a válogatott játékos, utalva a klubkötelezettsége miatt távol maradó Hanga Ádámra és Rosco Allenre, valamint a nemzetközi szerepléstől eltiltott Vojvoda Dávidra.

Benke mindent megtesz védekezésben is Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Benke Szilárd a magyar csapat legjobb pontszerzői közé tartozott a tavaly őszi Európa-bajnokságon, de a válogatott játékos nem rejtette véka alá, hogy bőven volt hiányérzete a kontinenstorna után.

- nyilatkozta Benke. A magyar válogatott az Eb egyik legjobb meccsén csak egy hajszállal kapott ki a későbbi döntős francia válogatottól:

- zárta le mondandóját a válogatott kosaras.

- árulta el Eilingsfeld János, a magyar válogatott játékosa. A két vb-selejtezővel kapcsolatban

az Atomerőmű SE kosarasa a lepattanózást emelte ki.

Eilingsfeld János zsákolásaira is szükség lesz Forrás: Zoltan BONYHADI (c)/Bonyhadi Zoltan


- árulta el a válogatott bedobója. Eilingsfeld János hangsúlyozta, hogy mindenkinek a saját feladatát kell elvégeznie, és ha negyven percen keresztül kellő koncentrációval tudnak játszani, akkor bármit elérhetnek az utolsó két mérkőzésen.


- nyilatkozta a paksiak játékosa.

- mondta el Eilingsfeld János.

A magyar csapat első világbajnoki szereplése két módon valósulhat meg: ha Montenegró mindkét hátralévő mérkőzését elveszíti míg a mieink mindkét találkozójukat megnyerik. A másik lehetőség egy hármas holtverseny, mivel ha a Benkéék nem győznek Litvániában, de nyernek Szombathelyen, akkor a montenegróiakkal és a bosnyákokkal együtt 6/6-os mérleggel zár, és az egymás elleni eredmények, majd azon belül a pontarányok döntenek egy bonyolult számítás végén.

Így áll jelenleg a mieink csoportja két fordulóval a sorozat vége előtt Forrás: FIBA/MKOSZ


A vb-selejtezők programja:
Livánia-Magyarország, csütörtök, 18.30 (Klaipéda, Litvánia)
Magyarország-Bosznia-Hercegovina, vasárnap, 19.00 (Szombathely)