Vágólapra másolva!
A Sopron Basket Euroliga-győztes csapata visszatért Törökországba, ahol áprilisban megnyerte a kupát és újabb, egészen káprázatos győzelmet aratott az összevásárolt "csodacsapat", a Mersin otthonában. A soproni lányok védekezése ezen a meccsen az Euroliga-győzelmet hozó meccset idézte, a támadások hatékonysága és színvonala pedig a legnagyobb csapatokét. A Sopron két idegenbeli győzelemmel kezdte meg az idei szezont.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Mersinből, Törökországból.

A 2022-23-as Euroliga-szezon ugyan még csak most kezdődött el, a címvédő Sopron Basket máris az egyik legnehezebb meccsére készült a törökországi Mersinben. Az Euroliga "semmiből kinőtt" új szupercsapata, a Mersin ugyanis óriási elánnal készült a tavalyi sorozat aranyérmese ellen.

"Csapatépítés" török módra

A török női kosárlabdasport történetében nem az első és vélhetően nem is az utolsó olyan esettel állunk szemben, amit a Mersin képviselt. Korábban épp egy másik török együttes, a Yakin Dogu (2018-ban a Sopron őket verte meg az Euroliga elődöntőjében) mutatta meg a gyors felemelkedés és a még gyorsabb bukás útját. A recept egyszerű. Legyen nagyon sok pénzed, vásárold össze a világ legjobb játékosait és ez vagy bejön, vagy nem. A Mersin keretét elnézve a török csapat már a tavalyi szezonban erre az útra lépett, más kérdés, hogy a 2021-22-es idényben a másodikszámú kupasorozatot, az Európa-kupát sem tudták megnyerni. Az ide telepített légióshadnak természetesen semmilyen érzelmi kötődése nincs Mersin városához - hogyan is lehetne - őket csak és kizárólag az itt megkereshető pénz motiválja. Ez abban az esetben tud működőképes lenni, ha az adott együttes megnyeri az Euroligát. Ha nem, akkor jön el a baj, ahogy a Yakin Dogu esetében láthattuk.

A Sopron szerdán délelőtt újabb edzést tartott, majd Gáspár Dávid videózással egybekötött taktikai értekezletet vezényelt le. Magyar idő szerint kora délután jött az újabb buszozás - ezen a napon már a harmadik, hogy másfél órával a kezdés előtt a Sopron csapata megérkezzen a csarnokba,

ahol óriási készültség, géppisztolyos rendőrök várták a magyar csapat buszát.

A török csapatban régi ismerősöket lehetett felfedezni. Az amerikai Briann January az elmúlt két szezont Sopronban töltötte, s úgy tudtuk, hogy az Euroliga-győzelemmel fejezi be a pályafutását. Másképp döntött, itt van Mersinben. A szintén amerikai Devanna Bonnert pár meccsen láthattuk a KSC Szekszárd színeiben a 2020-21-es szezonban, amikor a tolnai csapat az Európa-kupa Final Fourt rendezte meg saját csarnokában.

Egy szó, mint száz: hihetetlen erős csapat ellen kellett helytállnia a Sopronnak.

Sok néző gyűlt össze a kezdésre, de rengeteg iskolás gyerek jelent meg a mersini csarnok lelátóján. Plusz néhány ember trombitákkal - ők szolgáltattak zenei aláfestét a meccsnek.

Fegyverneky Zsófia a 250. Euroliga meccsét játszotta Merisnben Forrás: FIBA

A Sopron a 250. Euroliga meccsét játszó Fegyerneky Zsófia mellett a Kunek, Brooks, Sykes és Magbegor összeállításban kezdett. Az ellenfélnél pedig félelmetes volt a kezdő ötös: Bonner, Fagbenle, Jones, January és Fitik kezdett.

A bosnyák útlevéllel rendelkező Jonquel Jones dobta a meccs első kosarát,

míg a Sopron az első két támadását kosár nélkül fejezte be. Félelmetes volt a hangulat, mindenki a Mersint éltette. Magbegor ellen odaütöttek, a Sopron ausztrál centere a második büntetőt kihagyta.

7-3-ra húzott el a Mersin, de ekkor Brooks nagyon szép betöréssel szépített 7-5-re. A támadólepattanókat a török csapat jobban szedte a meccs első szakaszában. Jonquel Jones tarthatatlannak bizonyult, s amikor az ő triplájával 12-5-re ment el a Mersin, Gáspár Dávid kénytelen volt időt kérni. Jones ekkor már 7 pontos volt, ő vette a hátára a csapatát. Kunek a sarokból triplával szépített. Magbegor úgy szerelte le a mersini Quanitra Hollingsworthöt, mint egy álom, kár, hogy nem sikerült megtartani a labdát.

Ez a szerelés majd bekerül a sportág oktatófilmjébe.

Kunek újabb triplával 12-11-re hozta fel a magyar csapatot. Sőt, Brooks triplájával már 14-13-ra a Sopron vezetett. Elképesztő tempójú volt a meccs, Brooks egy nagy rohanás végén újabb kosarat dobott és már a Mersinnek kellett időt kérnie. 12-5-ről lett 13-16, ez egy 11-1-es futás volt a soproni csapattól. Az első negyed Sykes kosarával ért véget, az amerikai játékosnak ez volt az első duplája, így 10 perc elteltével 18-15-re vezetett a Sopron.

15 percig káprázatosan játszott a zöld mezes Sopron Mersinben Forrás: FIBA

Nagyszerűen alakult tehát az első negyed, a Mersint igenis zavarba lehetett hozni. A padról érkező Böröndy Vivien dobott be egy ziccert, ezzel 20-15 lett az állás a Sopronnak. Majd Fegyverneky 22-15-re növelte az előnyt. A törökök elezdtek össze-vissza dobálni és ez kedvezett a mieinknek. S amikor Ezi Magbegor 24-15-re növelte a magyarok előnyét, megint időt kellett kérnie a török csodacsapatnak. A bátran játszó Böröndy Vivien úgy dobta be, hogy még oda is ütöttek neki, a büntető is bement, ezzel 27-17-re vezetett a Sopron.

Ezt az előnyt iszonyatos koncentráltsággal építette ki a magyar együttes, s ezt kellett voln tartani egész meccsen.

A kérdés az volt, sikerül-e, Sykeson nem múlt, két duplával 31-21-re módosított. Bonner mindent kihagyott, ezt örömmel nézhettük. A védőlepattanókat ekkor már jól szedte a zöld-sárga alakulat. Egyedül a faultokra kellett nagyon figyelni. Meg Jonquel Jonesra, aki egyedül tartotta a lelket a Mersinben. A bírók ebben a szakaszban elkezdtek hazai pályát fújni, de erre lehetett számítani. A 10-5-ös faultarány mindenesetre nem mutatott jól. Ekkor visszaesett a magyarok támadójátéka, jött is 4 mersini pont és már csak 6 ponttal, 33-27-re vezetett a Sopron, Gáspár Dávidnak megint időt kellett kérnie. Sajnos ez sem használt.

A távoli dobások nem estek be, s a 19. percben már csak 2 pont volt a Sopron előnye.

Elképesztő mennyiségű helyzetet hagytak ki a magyar csapat játékosai. Volt olyan támadás, amelynek során négyszer kisérletezhettünk. Hiába. A nagyszünetben így 31-33 állt a táblán. Ezt azonban még megelőzte egy közel 3 perces nevetséges videózás, amikor a bírók azt sütötték ki, hogy az órát visszaállítják 1 másodpercre. A Sopron kapta meg a labdát, de érdemit ez az 1 másodperc nem hozott.

Gáspár Dávid és mellette Laczka Miklós, a Sopron két edzője Forrás: FIBA

Nagy kérdés volt, hogy a szünet milyen hatással volt a két csapatra, hogy a Sopron képes lesz-e újra olyan dinamikus és ponterős játékra, mint amit az első félidő egy részében láttunk tőlük.

Jól indult a harmadik negyed, mert Magbegor bevágott egy hármast, de a válasz nem késett a túloldalon sem. A vajkezű Kunek triplájával 39-33 lett ide, azért ez megnyugtató volt. Miként Sykes kosara is. Pillanatok alatt megint 8 ponttal húzott el a magyar csapat. A nehéz helyzeteket jobban oldotta meg a csapat, de egy Brooks-Sykes zseniális összjáték minden hibát feledtetett. A 25. percben 48-39 ide, majd újabb mersini támadást védekeztünk ki. Sykes tempójét követően 50-39-es soproni vezetésnél a Mersin újra időt kért.

Az egyre idegesebb török csapat két egymást követő támadását is támadóhibával fejezte be. Az idő lassan haladt, majd egy ki nem kényszerített hiba után kapta vissza a labdát a Mersin. Egyszerűen rosszul hoztuk fel a labdát. A büntetés szerencsére elmaradt. Olykor korán dobta el a labdát a Sopron,

ezek a megoldások nem kellettek, miként Jones dudaszós hármasa sem.

Fél perc alatt csinált egy 5-0-s sorozatot a török együttes, Gáspár Dávid időt kért.

kosárlabda, női kosárlabda Euroliga, Sopron Basket, CBK Mersin, Ezi Magbegor Forrás: FIBA

A 28. percben jártunk ekkor és 50-44-re vezetett a Sopron. Czukor Dalma még nem dobott triplát, a legjobbkor tette meg. Magbegor ezer százalékos ziccert hagyott ki - a legrosszabbkor tette meg. Böröndy higgadtan dobta a büntetőket, 55-46 ide, ez megint picit kellemesebb helyzetet teremtett. A hatalmas fizikai harcban lepergett a harmadik negyed és a Sopron megőrizte 9 pontos előnyét. Ezt a negyedet 22-15-re nyerte meg a magyar bajnok.

Tíz percet kellett még kibírni.

Védekezésben továbbra is remekeltünk, Czukor Dalma kihagyott ziccere nagyon fájt. Őrület mi ment a pályán, Bonner szabálytalanságát végre lefújták (a nevetséges faultarány eddig a Mersin felé billentette a mérleget.) Jonquel Jonest lecserélték, Brooks ziccere ült. 57-46 ide. Sykes álompasszt adott Brooksnak, aki bevágta, a Mersin azt sem tudta, hol van. 59-46-os soproni vezetésnél időt kértek a döbbent törökök. Még mindig 7 perc volt hátra a meccsből.

Elképesztő meccset játszott a két csapat Forrás: FIBA

Kunek a negyedik triplájával elkezdte hazaküldeni a nézőket.

62-46-os magyar vezetést mutatott a tábla. Jones visszajött a Mersinbe, Brooks mellőle dobott egy kettest. January kétségbeesett triplája nem esett be, majd Jones leütötte a ziccerben rohanó soproni Sykest. Kaptunk érte két büntetőt. Pedig ez akár sportszerűtlen is lehetett volna. De még mindig volt hátra 4 perc. Brooks kosarával 19 ponttal vezettünk, ez maga volt az őrület. Az összevásárolt "csodacsapat" csak vergődött. Hihetetlen soproni örömjáték zárta le a meccset.

73-50-nél 23 ponttal vezetett a magyar bajnok, ki gondolta volna ezt?

A mersini összecsapáson a magyar bajnokcsapat az első rossz 4 perc után káprázatos védekezéssel és nagyszerű támadójátékkal nyert annak a csapatnak az otthonában, amely az idény előtt Euroliga-győzelemre tört. Még egy szó: a negyedik negyedet 20-4-re nyerte meg a Sopron. Döbbenetes.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 2. forduló: Mersin (török) - Sopron Basket 50-75 (15-18, 16-15, 15-22, 4-20)