Vágólapra másolva!
Az orosz szövetségi vámszolgálat szombaton közölte, hogy tisztviselői őrizetbe vettek egy amerikai kosárlabdázónőt, miután a Moszkva melletti Sheremetyevo repülőtéren hasisolajat tartalmazó vape-patronokat találtak a poggyászában.

A vámhivatal közleményében jelezte, hogy a szóban forgó játékos két olimpiai aranyérmet nyert az amerikai válogatottal, de a nevét nem hozták nyilvánosságra. Azonban a TASS orosz hírügynökség egy bűnüldözési forrásra hivatkozva azonosította a játékost, aki a Phoenix Mercury hétszeres WNBA-győztes kosarasa, Brittney Griner. A 31 éves Griner 2021-ben és 2016-ban is olimpiai aranyérmet nyert az Egyesült Államok női kosárlabda-válogatottjával.

A vámhivatal közzétett egy reptéri videót, amelyen egy Grinerre hasonlító utas maszkban és fekete pulóverben átmegy a biztonsági ellenőrzésen. A felvételen látható, amint egy személy kivesz egy csomagot az utazó táskájából. A közlemény szerint az átvizsgálásra még februárban került sor, így könnyen lehet, hogy Griner már napok óta őrizetben van.

Brittney Grinert őrizetbe vették Oroszországban Forrás: AFP/2021 Getty Images/Christian Petersen

A női kosárlabdázó ellen büntetőeljárás indult nagy mennyiségű kábítószer szállítása miatt, amiért akár tíz év börtönbüntetést is kaphat, amit Oroszországban kellene letöltenie. A nyomozás jelenleg is folyamatban van.

Mivel jelenleg is folyamatban van az ügy, azért nem tudunk bővebben nyilatkozni, de megerősíthetjük, hogy a mentális és fizikai egészsége továbbra is elsődleges szempont számunkra, miközben azon dolgozunk, hogy hazajusson" – mondta Griner ügynöke, Lindsay Kagawa Cola.

A WNBA, valamint a sportoló csapata, a Phoenix Mercury szintén közleményben reagált a történtekre és teljes támogatottságát fejezte ki Grinerrel szemben.

Az őrizetbe vételre Ukrajna orosz megszállása, valamint Oroszország és az Egyesült Államok közötti feszültség közepette került sor. Az Egyesült Államok tisztviselői szerint Oroszország az elmúlt években többször is koholt vádakkal vett őrizetbe és ítélt el amerikai állampolgárokat. A New York Times azt fejtegeti, hogy Oroszország megpróbál befolyást szerezni egy esetleges fogolycserére az amerikai kormánnyal a háborúval kapcsolatos szankciók enyhítése érdekében.