Vágólapra másolva!
A világbajnok Dánia 35-23-ra legyőzte Hollandiát a férfi kézilabda Európa-bajnokság budapesti középdöntős csoportjának hétfő esti mérkőzésén. Nikolaj Jakobsen csapata ezzel elsőként biztosította a helyét a legjobb négy között.

Helyszíni tudósítás

Mivel alapvetően két ugyanolyan stílusú, mégis más szinten lévő csapatról beszéltünk, amelyek közül a gyengébbik együttes legjobb játékosai közül jó néhányan hiányoztak, így a hollandokat már előzetesen is egy nagy veréstől lehetett félteni a dánok ellen.

Jacob Holm kezdett irányító poszton a dán válogatottban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Hollandia előző meccsét úgy nyerte meg Montenegró ellen, hogy az ötödik számú kapusuk, Thijs Van Leeuen élete legjobb teljesítményét nyújtotta. A koronavírus-járvány a kapusaik után újabb kulcsembereiket érte el, az Eb-góllövőlistát nagy fölénnyel vezető Kay Smits, illetve a beállóban emlékezeteset nyújtó Samir Benghanem sem állt a holland szakmai stáb rendelkezésére, amely a pozitív tesztek miatt csupán két fős volt ezen az estén.

A túloldalon Nikolaj Jakobsen jóval szerencsésebbnek mondhatja magát eddig a kontinenstornán, ezúttal még az is belefért neki, hogy irányítóban nem Rasmus Laugéval vagy Mads Mensah Larsennel kezdett, hanem az inkább átlövő Jacob Holm volt ott a pályán Mikkel Hansen és Mathias Gidsel között. A meccset utóbbi játékos fantasztikus indulócselei után lőtt góljai, valamint a kapuban magabiztos teljesítményt nyújtó Niklas Landin védései nyitották.

Mathias Gidsel indulócselei után lőtt góljaitól szokás szerint elállt a szavunk Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Dánia már az első félidőben megalapozott egy kiütéses győzelmet, miután a hollandok sok hibával játszottak, ráadásul legjobbjuk, Luc Steins melegítőben a kispadon töltötte az első 30 percet. A tízgólos különbség már a 23. percben, 17-7-nél kialakult, a Gidselhez hasonlóan szintén hibázni nem tudó jobbszélsőjük, Johan Hansen találatával.

A szünetben a világbajnok 21-12-es előnyben volt, de a második játékrész elején a rivális valamelyest közelebb tudott kerülni. Azonban mínusz hétről a Landin helyére a kapuba beszálló Kevin Möller védése után Johan Hansen lőtte a következő gólt. (24-16)

Johan Hansen nem kegyelmezett a szélről, ahogyan Dánia sem a koronavírus sújtotta ellenfelének Forrás: MTI/Kovács Tamás

Gidsel és Bobby Schagen gólpárbaja mellett Möller és Van Leeuwen bravúrjai voltak a hajrá előtti időszak legemlékezetesebb pillanatai. Dánia könnyedén őrizte nagy előnyét, és az volt az érzésünk, hogy csak rajtuk múlik, hogy hány gólos győzelemmel szeretnék megörvendeztetni az őket Budapestre elkísérő, két és fél szektort megtöltő szurkolótáborukat.

Végül a dudaszó pillanatában 35-23-at mutatott az eredményjelző, amivel Dánia az utolsó játéknap eredményétől függetlenül már biztosan elődöntősnek mondhatja magát.

Szerda este a másik továbbjutó pozícióért Izlanddal nagy harcban lévő olimpiai bajnok Franciaország lesz Nikolaj Jakobsen együttesének utolsó középdöntős ellenfele.

A dán szurkolók örülhetnek, már biztos elődöntős a csapatuk Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A dán-holland meccs legeredményesebb játékosa a kilenc góllal záró Gidsel lett, de a dánok közül Mikkel Hansen és Johan Hansen is hat-hat találattal fejezte be a találkozót. A dán kapusok összesen 45 %-os hatékonysággal hozták le a meccset - Möller tíz, Landin kilenc alkalommal tudott védeni.

Férfi Európa-bajnokság, középdöntő, 3. forduló:
I. csoport (Budapest, MVM Dome):
Dánia-Hollandia 35-23 (21-12)
korábban:
Izland-Horvátország 22-23 (12-10)
később:
Franciaország-Montenegró 20.30