Világválogatottak ellen veszi fel a harcot a magyar női kosárválogatott

Oly Basket Horizontal
Spain's player celebrate their victory at the end of the women's preliminary round group A basketball match between Spain and Canada during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Saitama Super Arena in Saitama on August 1, 2021. (Photo by Aris MESSINIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott Szekszárdon Spanyolország ellen kezdi meg a 2023-as Európa-bajnokságra zajló selejtezőket. Az ellenfél Európa talán legjobb csapata, aki a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) ranglistáján a második helyen áll. A spanyol női kosárlabda-válogatottat Miguel Mendez személyében egy nagyon tapasztalt edző irányítja, és emellett olyan klasszisjátékosokat vonultatnak fel, mint a többszörös Euroliga-győztes Alba Torrens, a rutinos irányító Silvia Domínguez, vagy a 20 éves Raquel Carrera, aki minden idők legmagasabb helyén elkelt spanyol játékos lett az amerikai női profiliga (WNBA) játékosbörzéjén.

A spanyol válogatott körül mostanság elég borús a hangulat, mivel az olimpia után menesztették Lucas Mondelo szövetségi kapitányt, aki 2012 óta irányította a csapatot, és három Eb-győzelem mellett egy olimpiai ezüstérmet és egy világbajnoki bronzérmet szerzett.

A tokiói játékokon a negyeddöntő jelentette a végállomást a spanyol gárdának, amely az idei kontinensviadalon csalódást keltő hetedik lett.

A női Euroliga egyik kiemelkedő csapatának szakvezetője, Miguel Mendez személyében egy felkészült, tapasztalt edző vette át Lucas Mondelo helyét.

Mendez jól ismeri a játékosokat, mivel U20-as edzőként is megmérettette magát nemzetközi porondon, és a keret több tagjával is dolgozott már együtt korábban.

Miguel Mendez tapasztalt edző Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Esra Bilgin

A spanyol szakvezetés 12+2-es keretet hirdetett a selejtezők előtt. A spanyol csapatot Silvia Domínguez, Maite Cazorla, Leticia Romero, Leonor Rodríguez, Queralt Casas, María Conde, Laura Quevedo, Alba Torrens, Paula Ginzo, Irati Etxarri, Laura Gil és Raquel Carrera alkotja. Két játékos érkezett még melléjük a guadalajarai edzőtáborba, ők Georgina Bahí és Ángela Salvadores voltak. A világ egyik legerősebb női kosárlabdacsapata lesz a magyar válogatott ellenfele,

akik az Amerikai Egyesült Államok mögött a második helyen állnak a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) ranglistáján.

A világ második legjobb csapata a spanyol válogatott Forrás: AFP/Jose Jordan

A felnőtt csapat kiemelkedő képességű játékosai mellett a spanyol utánpótlásból rengeteg ígéretes tehetség érkezik, és már a nagyválogatott kapuit döntögeti.

A spanyolok újgenerációs játékosairól mindent elmond, hogy az elmúlt 10 évben Spanyolország nyolc alkalommal nyert U20-as Európa-bajnokságot.

A spanyol női kosárlabda-válogatott egyik nagy erőssége a Jekatyerinburg 32 éves alacsony bedobója, Alba Torrens. A 192 cm-es játékos öt Euroliga-címet nyert három különböző klubbal.

Alba Torrens rutinos játékos Forrás: AFP/Aris Messinis

A spanyol játékos a 2010-es évek egyik legjobb női kosárlabdázója ritmusváltásaival gyors ütemben tudja támadni a gyűrűt,

remekül kezeli a labdát, közétávolról és távolról is jó hatékonysággal dob.

Torrens tengernyi tapasztalattal bír, és rutinja főleg a kiélezett helyzetekben ér nagyon sokat.

A Valencia 191 cm-es bedobója, Laura Gil tíz éve nyerte meg az Euroligát, de akkor még a spanyol Perfumerías Avenida csapatában játszott. A spanyol válogatottban hét érmet nyert különböző világversenyeken, legutóbb a 2019-es Európa-bajnokságon nyert aranyérmet a nemzeti csapatban.

Laura Gil fontos kosarakat tud szerezni Forrás: AFP/Aris Messinis

Gil remekül fejezi be az akciókat a gyűrű közelében, középtávolról is nagyon veszélyes. A spanyol játékos emellett kiválóan olvassa a játékot védekezésben is, és rengeteg labdát lop el az ellenfeleitől.

A 34 éves, rutinos irányító, Silvia Domínguez három egymást követő szezonban három különböző csapattal (Perfumerías Avenida, Ros Casares, Jekatyerinburg) tudta megnyerni az Euroligát, ami egy hihetetlen teljesítmény.

Silvia Dominguez remekül vezeti a labdát Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Stringer

A 165 cm-es kosaras kiemelkedő játékintelligenciájával és kitűnő passzkészségével a spanyol csapat támadásainak fő motorja.

Domínguez a megalkuvást nem tűrő periméter védekezéséről is híres,

vele biztosan meggyűlik a bajuk majd a magyar válogatott tagjainak felállt védekezés ellen.

A spanyol válogatott tehetséges és fiatal játékosai közül is kiemelkedik a 20 éves, 190 cm magas, centerposzton játszó Raquel Carrera. A Valencia játékosa ponterős, remekül szedi a lepattanókat, támadásban labda nélkül kitűnően találja meg az üres területeket,

és nagyon gyorsan ér fel a védekezések után az ellenfél palánkja alá.

Raquel Carrera veszélyes a palánk alatt Forrás: AFP/Aris Messinis

A spanyol magasembert az amerikai profiligában (WNBA) szereplő Atlanta Dream csapata a 15, helyen draftolta a 2021-es játékosbörzén,

és ezzel minden idők legmagasabb helyen elkelt spanyol játékosa lett.

A legendás spanyol irányító Laia Palau 314 válogatott meccsel a háta mögött bejelentette a visszavonulását, így ő nem lesz ott a selejtezőn. A Valencia nagy munkabírású játékosa, Cristina Ouviña is kihagyja a magyarok elleni összecsapást.A spanyol csapat sztárjátékosa, a WNBA-ben szereplő Chicago Sky centere, a 196 cm magas Astou Ndour sem fog pályára lépni a magyarok ellen, de a spanyol válogatott kerete a tengerentúlon profiskodó magasbedobó nélkül is félelmetes.

Székely Norbet egy korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy a centerpozíció lehet az, ahol a magyar csapat nagy nyomás alatt tudja tartani a spanyol gárdát.

- mondta el korábban a szövetségi kapitány.

A magyar csapat kerete fiatal játékosokból áll, és Székely Norbert szövetségi kapitány szerint a csapat játékstílusára a lendületesség jellemező.

A spanyol csapat játéka nagyon agresszív és fizikális, és a válogatottnál is erre a területre próbáltak nagyobb hangsúlyt fektetni.

Határ Bernadettre nagy teher hárul majd a spanyolok ellen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Határ Bernadettet és Cyesha Goree-t "ikertoronyként" jellemzi a FIBA magyar válogatottról készült összeállítása, és kiemelik a jó formájukat. Az Aluinvent DVTK Miskolc kosarasa, Raksányi Krisztina és az Atomerőmű SC Szekszárd irányítója, Studer Ágnes tapasztalata is sokat érhet a spanyolok ellen.

– mondta el korábban Székely Norbert szövetségi kapitány.

A magyar válogatottnál kérdéses, hogy mennyire fognak olajozottan műkődni a játék-kapcsolatok a pályán, mivel az évi három-négy hetes edzőtábor kevés idő arra, hogy igazán összeszokjanak a játékosok.

Székely Norbert szerint nem szerencsés az a lebonyolítási forma, melyben a selejtezőket vívják, hiszen egy kőkemény terhelés közben, néhány edzéssel kell pályára lépniük.

- mondta el Székely Norbert.

Studer Ágnes jó játékára is szükség lesz Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar csapat számára fontos, hogy az összecsapás Szekszárdon lesz,

mivel nagyon komoly atmoszférát tudnak teremteni a szurkolók, ami nehéz pillanatokban erőt tud majd adni a magyar válogatottnak.

Studer Ágnes irányító, a helyi KSC kiválósága szerint a szurkolás sokat dob majd a csapat játékán, s úgy gondolja, fontos, hogy a figurák és a védekezés rendben legyen, csökkenteni kell a hibák számát támadásban, és ezen felül nagymértékű magabiztosságra is szükségük lesz.