Vágólapra másolva!
Nagyon hosszú idő után újra két magyar csapat szerepel a női kosárlabda Euroliga 2021-22-es szezonjában, amelynek a rajtja szerda este lesz. A Sopron Basket - amely a legutóbbi három kiírásban Final Four résztvevő volt - idegenben, a spanyolországi Gironában kezdi meg a sorozatot. A soproni csapatot sok sérülés tizedeli, de ismerve a zöld-sárgák mentalitását, egyetlen percig sem adják majd fel a küzdelmet a Girona elleni mérkőzésen.

Munkatársunk helyszíni jelentése Gironából, Spanyolországból.

Zökkenőmentes és nem túl fárasztó utazás után érkezett meg kedden kora délután a spanyolországi Gironába a Sopron Basket női kosárlabda-csapata,

amely szerdán este 19.15-kor a SPAR Girona ellen kezdi meg a 14 mérkőzésből álló alapszakasz küzdelmeit.

A koronavírus-járvány miatt az előző szezonban, zárt rendszerben megrendezett sorozat ma már csak emlék, a FIBA visszatért a normál lebonyolításhoz, azaz a 16 csapatot két darab nyolcas csoportba tették és így összesen 7 hazai és 7 idegenbeli meccs vár az induló csapatokra.

Határ Bernadett tör a kosárra a Sopron-Girona Euroliga-mérkőzésen 2019 januárjában Forrás: FIBA

A Sopronnak eleve nehéz volt a sorsolása, mert az első két meccset idegenben játssza le Gáspár Dávid csapata. A gironai meccs után egy hét múlva Lengyelország északi részén, Gdyniában lép fel a Sopron, majd csak ezek után következik az első hazai mérkőzés az olasz Schio ellen, amely a selejtezőből jutott fel a főtáblára.

További nehézséget jelent, hogy a magyar bajnokcsapatot rendkívüli sérüléshullám sújtja.

Ugyan elutazott a csapattal Gironába Jelena Milovanovics és Gabby Williams is, de szinte biztos, hogy egyikük sem lép majd pályára. A lábközépcsont-töréssel bajlódó Czukor Dalma otthon lábadozik, Briann January és az új igazolás, Shey Peddy pedig a WNBA küzdelmeiben érdekelt. Ők mindketten szerdán este a WNBA elődöntőjében játszanak majd.

Jelena Brooks (zöld mezben) aligha lép pályára szerdán este Gironában Forrás: FIBA

Amint számukra véget ér a szezon, jönnek Sopronba, de ez sem könnyíti meg a magyar bajnok felkészülését és dolgát. Ugyanakkor ez nem csak a soproni csapatot érinti, hiszen azok a játékosok, akik még a WNBA-ben érdekeltek, nem tudtak megjelenni az európai klubokban.

Ez az ütközés, vagy ha úgy tetszik érdekellentét ugyanúgy feszíti a sportág női változatát, mint a férfiaknál az ULEB-FIBA ellentét, vagyis az, hogy a FIBA által kijelölt Eb és vb-selejtezők időpontjaira a férfi kosárlabda Euroligát lebonyolító ULEB rászervezi a meccseit.

De egyszer minden véget ér, a WNBA-szezon is befejeződik (amely a tokiói olimpia miatt húzódott el ennyire), s az amerikai játékosok is visszatérnek Európába. Elmondható tehát, hogy amikor a magyar bajnok Sopronnál mindenki játékra jelentkezik, amikor minden sérült meggyógyul, akkor igen erős kerete lesz Gáspár Dávidnak. De most mindenkinek - nem csak a Sopronnak - az Euroliga egyfajta túlélőtúra lesz.

Gáspár Dávid magyaráz a Sopron játékosainak Forrás: FIBA

A szezonrajtok amúgy jól szoktak sikerülni a Sopronnak és ebben lehet most is bízni. Egy évvel ezelőtt a francia Bourges ellen 70-60-ra nyertek, azt a meccset a soproni buborékban rendezték meg. Két évvel korábban a szintén francia BLMA otthonában nyert az akkor bemutatkozó Gáspár Dávid vezette Sopron 66-53-ra. Egészen 2018-ig kell visszamenni, hogy megleljük az első meccsen elszenvedett vereséget: a sors akkor is francia ellenfelet rendelt a Sopronnak és akkor az előző szezonban ezüstérmet szerző magyarok 80-74-ra kikaptak a Carolo Basket otthonában.

A sorminta tehát most annyiban változik, hogy negyedszerre nem francia, hanem spanyol csapat jut ellenfélül a Sopronnak.

Ami az otthoni előzményeket illeti: a Sopron eddig három meccset játszott le az NB I-ben, mindhármat megnyerte. Sem a Vasas, sem a TFSE-MTK, sem az újonc Szigetszentmiklós nem okozott gondot nekik - de ez mondjuk a papírforma. Az már most látszik, hogy a francia Aby Gaye leigazolása nyerő húzás lehet. Az elképesztő fizikai adottságokkal rendelkező játékos és Határ Bernadett együttes játéka nagy erőt ad a Sopronnak, ugyanakkor az is igaz, hogy ha ők nincsenek a pályán, más lesz a magyarok játéka.

A két csapat legutóbbi gironai meccsét a spanyolok nyerték meg Forrás: FIBA

Ami a Gironát illeti: ők az előző szezonban megnyerték a Spanyol Kupát, amely ebben az országban azért figyelemreméltó teljesítmény. Az elődöntőben a későbbi Euroliga-ezüstérmes Salamancát (Roberto Iniguez csapatát), a döntőben a Valenciát győzték le. (Megjegyzendő, hogy a Valencia idén az Euroliga-selejtezőjében is elbukott, mert abból a csoportból az olasz Schio került a főtáblára.) A Girona aztán a spanyol bajnokságban már nem tudta megelőzni a Salamanca-Valencia kettőst. Ezzel együtt a Girona jelenlegi állapotát nehéz felmérni, mert náluk is sok a sérült, a hiányzó.

Ha a Sopron képes lesz a legjobb teljesítményével előrukkolni, akkor nyerhet a katalán kisvárosban.

Ez a két csapat leutóbbi itteni összecsapásán nem sikerült: akkor a Girona 64-58-ra nyert a Sopron ellen.

A másik magyar csapat, a KSC Szekszárd 19.30-kor az olaszországi Velencében a Reyer Venezia otthonában kezdi meg a szezont.

A Girona-Sopron összecsapásról az Origo a helyszínről számol majd be.