Vágólapra másolva!
2021 a Pick Szeged történetének egyik legfontosabb éve lehet. A négyszeres magyar bajnok kézilabdacsapat az NB I-ben 2019 – és a tavalyi ki nem osztott aranyérem – után sikerrel visszahódította a trófeát az ősi rivális Telekom Veszprémtől. A nyáron az ellenfél hároméves tervet hirdetett, hogy visszajusson a csúcsra. Ez szintén a Tisza-partiaknak kedvezhet, hogy végleg az Építők elé kerüljenek. A Szeged egy generációváltás közepén továbbra is a 2023-ig új szerződést kapó Juan Carlos Pastor irányításával veheti célba a BL négyes döntőjét. Az oda vezető úton pedig a legfontosabb, tavaszi mérkőzéseket már a vadiúj Pick Arénában vívhatja meg az együttes. Az új szezon előtt Bánhidi Bencével, a csapat frissen kinevezett csapatkapitányával, illetve Dr. Szűcs Ernő Péterrel, a klub elnökével beszélgettünk.

Nem telt el három hónap az előző szezonból, de 2020 novembere környékén talán egyetlen szurkoló sem reménykedhetett abban, hogy a Szeged akár csak egyetlen trófeát is meg tud nyerni. A Bajnokok Ligája 16 csapata közül egyértelműen a Tisza-partiakat sújtotta leginkább a koronavírus-járvány. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy november végéig csupán három találkozót játszott le a sorozatból, volt, hogy alig egy sornyi játékossal az alapcsapatból.

A járványt elkapó kézilabdázók között volt a beálló Bánhidi Bence is, akit elképesztő fizikuma ellenére is igencsak ledöntött a lábáról a vírus.

– mondta a 2020-as Európa-bajnokság álomcsapatába beválasztott játékos.

Bánhidi Bence nemrég 2025-ig hosszabbított a Szegeddel, a következő idénytől pedig már a csapatkapitány is ő lesz Forrás: pickhandball.hu

Bánhidi klasszisát bizonyítja, hogy rögtön visszatérése utáni első BL-mérkőzésén hat góllal vette ki a részét az Elverum kiütéséből. Sőt, december 9-én a Meshkov Brest ellen az ő 12 gólja nélkül egészen biztosan máshogyan alakul a végül 30-27-re megnyert összecsapás.

A posztján a világ egyik legjobbjának számító játékos ezután elment a világbajnokságra a magyar válogatottal, ahol

a nemzeti csapat történetének harmadik legjobb eredményét elérve az 5. helyen zárta a tornát.

Egyiptomból hazatérve heti két BL-meccs várt rá és a Szeged többi tagjára is, ami tekintve, hogy az EHF végül mindenkit továbbjuttatott a csoportkörből, csak a sérülés- és fertőzésveszélyt növelte.

Az egyenes kieséses szakaszban a THW Kiel elleni nyolcaddöntős párharc mindkét felvonását 33-28-ra veszítették el, így nem volt más választásuk, mint a hazai porondra koncentrálni. A Magyar-kupa négyes döntőjében egy rendkívül feszült, régi időket idéző meccsen szintén vereséget szenvedtek. Majd ezután valami mintha megfordult volna a két klub tendenciáit figyelve.

Története negyedik bajnoki címét az ősi rivális Telekom Veszprém otthonában nyerte meg a Pick Szeged Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Míg a Veszprémnek a Nantes elleni BL-negyeddöntő is ott volt a már-már „szokásos" bajnoki döntő előtt, addig Szegeden másfél hónapon át gyengébb képességű magyar csapatok ellen csak erre a kétmeccses párharcra készülhettek. Ezzel élni is tudtak, és immáron nézők előtt

előbb az Újszegedi Sportcsarnokban nyertek 31-28-ra, majd a Veszprém Arénában egy őrült rohanás végén aratott 37-36-os sikerrel meglett a klub történetének negyedik bajnoki címe.

„Sok mindent átírhatott az emberek fejében ez a siker, hiszen senki nem gondolhatta, hogy sikerül legyőznünk a Veszprémet, nagyon sok problémánk volt a sérülések és a koronavírus miatt. Nagyon jó érzés volt" – mondta Bánhidi a sikerről. A tendenciák annyira megfordultak, hogy a két ősi rivális tekintetében a közeljövő a Szeged számára tűnik biztatóbbnak.

A Pick Szeged az öt utolsó hazai trófeából hármat is meg tudott nyerni Forrás: pickhandball.hu

Arra a kérdésünkre, hogy a Szeged már a Veszprém előtt jár-e, Dr. Szűcs Ernő Péter visszafogott választ adott: „Nem nagyon szeretnék bármilyen rangsort tenni, mert a sport napról napra változik. Inkább azt mondanám, hogy nem vagyunk lemaradva, vagyis legalább azon a szinten vagyunk, mint ők.

Mivel a szurkolók csak májusban térhettek vissza a lelátóra, ezért a klubok számára ez komoly bevételkiesést jelentett – pláne az olyan helyeken, mint Szeged, ahol rendre telt ház és 3200-3500 rajongó buzdítja csapatát. „A pandémia nem csak nálunk váltott ki a működési költségekben negatívat, mindenhol zárt kapus mérkőzések voltak egy éven keresztül, de mi is jelentős jegybevételtől estünk el.

– nem beszélve arról, amikor az egyik névadó szponzor, mint a Szeged esetében a MOL úgy dönt, hogy elpártol a csapat mellől és egy riválist kezd el támogatni.

„A MOL kiesése váratlanul ért bennünket. Nem szokványos, hogy valaki a bajnokcsapatot hagyja ott és megy át máshová. A kiesett bevételeket a tulajdonos Csányi Sándor úr fogja pótolni, aki továbbra is maximálisan a klub mögött áll"

– beszélt a kézen fekvő megoldásról az elnök.

Dr. Szűcs Ernő Péter és a nyáron távozó Jonas Kallman, akinek a mezszámát visszavonultatta a klub Forrás: Pick Szeged

A Szeged a váratlan, ám annál felemelőbb siker dacára sem tétlenkedett az átigazolási piacon. Hat játékos távozott a nyáron, akik közül egyedül Stanislav Kaspárek volt 30 évnél fiatalabb. Az érkezők oldalán viszont a Veszprémtől érkező Kent Robin Tönnesen volt a rangidős ugyanezzel a korral.

Alexander Blonz és Miguel Martins az új generáció legtehetségesebb játékosai között vannak világszinten is, de ugyanez elmondható a balszélen szintén látványos megoldásokra képes Sebastian Frimmelről. Imanol Garciandia pedig egyértelműen a 2023-ig hosszabbító Juan Carlos Pastor külön kérésére érkezett. Arról, hogy mi az, amiért egyre több világsztár választja Szegedet, az elnök ezt gondolja:

Nem mindegy, hogy milyen csapattársakkal és milyen körülmények között dolgozhatnak együtt, milyen városba érkeznek, ez a családosok esetében kiemelten fontos, hiszen nekik az is szempont, hogy a gyermekeik megfelelő helyre tudjanak óvodába vagy iskolába járni. Minden összefügg mindennel" – vallja a sportvezető, aki nagyon hisz az állandóságban, ezért is kapott új szerződést a spanyol vezetőedző.

„Nem vagyok híve a sorozatos edzőváltásnak, rengeteg példát tudunk mondani a nemzetközi mezőnyből, amikor eredménytelenebb időszakokban is kitartottak a szakemberük mellett" – Patrice Canayer (Montpellier) és Alfred Gíslason (THW Kiel) is így volt hosszú ideig ugyanannak a topcsapatnak a vezetőedzője, de ne feledjük, hogy 1995 és 2013 között Pastor is 18 éven át irányította a Valladolidot.

„Ha minőségi szakmai munka van, akkor a gyengébb eredmény sem ingatja meg az edző helyét a padon, ahhoz egyéb okoknak kell bekövetkeznie. Ő a világon a topedzők közé tartozik, nem gondolkodunk abban, hogy megválunk tőle" – mondta az elnök.

Ugyanakkor, ha Pastor mesterrel valami mégsem úgy alakulna, ahogyan azt a Tisza partján tervezték, akkor már az is látszik, hogy ki lehetne a „Mister" méltó utódja.

Az alig egy éve létrehozott Pick Akadémia a jövő szegedi kézilabdázóit hivatott kinevelni, méghozzá egy kiváló szakember, a párhuzamosan a magyar ifjúsági válogatottat is irányító Kárpáti Krisztián irányításával.

Juan Carlos Pastor személyében jó kezekben van a csapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Az akadémia egy friss történet, amelyet Kárpáti Krisztián vezet, és jelentős minőségi előrelépés történt, mióta itt van.

– beszélt büszkén a Pick Akadémia vezetőjéről Dr. Szűcs Ernő Péter.

Ezeket a fiatalokat pedig a mostani szegediek egy sikeres szezonnal inspirálhatják tovább. A csapat nyári programjáról Bánhidi beszélt: „Július végén találkoztunk először a srácokkal, Szegeden töltöttünk két napot, majd Szlovéniába mentünk tíz napra magaslati edzőtáborba. Ez egy keményebb időszak, mert amikor hazatértünk, akkor sem álltunk meg, az augusztus főként futó-és kondiedzésekkel telt."

A beálló a 2021-22-es évadot már csapatkapitányként kezdhette meg, miután Jonas Kallman a portugál Benficába igazolt. Hiába távozott Joan Canellas személyében egy másik nagy tapasztalattal bíró játékos is, Bánhidi szerint ígéretes az, ahogyan az újak bemutatkoztak.

A távozó játékosok ellenére is nagyon egyben van a csapat Forrás: pickhandball.hu

„Fiatalodtunk, gyorsabb lett a játékunk, amikor jönnek a tétmeccsek, akkor mindenre fény derül. A felkészülési meccsek csalókák, még a szeptembert várjuk meg, hogy milyenek leszünk, kell egy kis idő, hogy összeszokjunk.

Nagyon együtt van a csapat, egy a korosztály, van közös téma.

Az újak közül Miguel Martinsszal találtam meg leginkább a közös hangot, mosolygós srác, vele jól kijövök, de igazából senkivel sincs probléma."

„A bajnoki címet nem megszerezni, hanem megtartani az igazán nehéz. Ugyanakkor szeretnénk a kupában is eredményesek lenni és a nagy álmunknak tartott BL négyes döntőbe is bekerülni végre" – vázolta a Szeged céljait a 26 éves játékos, aki nem csak a Szegeddel, de a válogatottal is komoly feladat előtt áll. Hazai pályán szeretne minél jobb eredményt elérni az Európa-bajnokságon.

A kontinensviadalon ugyan nem léphet majd pályára a tervek szerint november elejére elkészülő Szeged Arénában – minden magyar meccs az új budapesti csarnokban lesz –, de mire az Eb sorra kerül, a Szeged már nagy eséllyel fel fogja avatni a létesítményt. Az elnök szerint ez legkésőbb a december 8-9-én sorra kerülő THW Kiel elleni BL-rangadón meg fog történni, de szeretnének egy nagyszabású avatót is tartani a 8300 fős csarnokban.

A vadiúj szegedi arénába minden mérkőzés óriási élménynek ígérkezik majd Forrás: Zambelli Group, délmagyar.hu

„Első körben egy 6000 fős csarnokot terveztettünk, de közben az MKSZ elnyerte a 2022-es Európa-bajnokság társrendezői jogát, így az ő indítványukra került sor a befogadóképesség megnövelésére. Így lett alkalmas egy világesemény fogadására a csarnok, ezért lett végül ekkorára tervezve" – avatott be minket az elnök az eredeti tervekbe és az ahhoz képest bekövetkező változásokba.

A nagyobb befogadóképesség és a város fekvése adja a kérdést, hogy az aréna megtöltéséhez mennyire számítanak a határon túli szurkolóikra. „Amennyire csak lehetett, mostanáig is próbáltunk Vajdaságból és Erdélyből szurkolókat fogadni, nekünk az lenne a legfontosabb, hogy a határon túli országokból is jöjjenek kézilabda rajongók. A lehetőségeink eddig be voltak határolva a kisebb csarnok miatt, de mivel

ezen a környéken nem nagyon van ilyen színvonalú teremsport, mint amit a Pick Szeged képvisel,

ezért remélem, hogy minél kevesebb meccset kell majd kevés néző előtt játszani."

Ugyan a magyar válogatottért a szegedi rajongóknak is Budapestre kell majd utazniuk januárban, mégis érdemes lesz figyelemmel követniük a torna helyi történéseit is. Elég arra gondolnunk, hogy január 15-én Szerbia-Horvátország meccset rendeznek a Szeged Arénában, ami ideális esetben óriási hangulatban mehetne. Az olimpiai bajnok Franciaországot is a csongrádi megyeszékhelyen láthatjuk majd a csoportkörben.

Egységben az erő - a magyar férfi kézilabda-válogatott a januári Európa-bajnokságon hazai pályán küzdhet a minél jobb eredmény eléréséért Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A magyar válogatott számára az Eb Portugália, Izland és Hollandia ellen indul majd Budapesten. A két éve megkezdett úton sikerült egy szerethető, céltudatos csapatot kialakítani, aminek Bánhidi az egyik legfontosabb tagja.

– beszélt a Gulyás István, Chema Rodríguez és Nagy László alkotta szakmai stábról, valamint a csapategységről a beálló.

Bánhidi a páratlan lehetőséghez méltó eddig sosem látott célokat vázolt a mieinknek:
„Sok mindenre lehetünk képesek együtt, ha sikerülne a négybe jutni, az óriási eredmény lenne. A keresztágunk nehéz, de

tavaly megmutattuk, hogy bárkivel képesek vagyunk felvenni a kesztyűt.

Nagy élmény lesz, még nem is játszottam ennyi néző előtt, ez plusz egy embert jelenthet majd a pályán. Remélem, hogy ezt az emberelőny ki fogjuk majd tudni használni."

A Juan Carlos Pastorral készített interjúnk a következő oldalon olvasható!