Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém hazai pályán 34-31-re legyőzte a Paris Saint-Germain csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének csütörtöki mérkőzésén.

Helyszíni tudósítás

A Veszprém egy saját bevallása szerint is kudarccal záruló szezonon van túl - a magyar csapat a hazai kupát még meg tudta nyerni a Szeged ellen, de előbb a Nantes elleni BL-negyeddöntős párharcban, majd a Szeged elleni bajnoki döntőben is alul maradt. Ezért a klub a nyáron úgy döntött, hogy új útra lép.

David Davis és Carlos Pérez helyét Momir Ilic és Gulyás Péter vette át, akiknek az elsődleges feladata az lesz, hogy ismét egy szimpatikusan küzdő csapatot építsenek. Fontos része a folyamatnak, hogy számos külföldi játékos elküldésével (Vuko Borozan, Danyiil Siskarjov, Nikolaj Markussen, Kent Robin Tönnesen) és tehetséges fiatalok csapatba állításával próbálják meg visszaszerezni nemcsak a helyüket a legjobbak között, de a szurkolók szimpátiáját is.

Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes hosszútávúszó is ott volt a Veszprém Arénában csütörtök este Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez nem megy egyik napról a másikra, éppen ezért a királynék városában sem egy, hanem két-három szezonban gondolkoznak. A Veszprém dolgát nehezíti, hogy a nehezebb csoportba került: a Barcelona, a Flensburg, a Kielce, a Porto, a Motor, a Dinamo Bukarest csapatainak mindegyike okozhat kisebb-nagyobb nehézséget. Ez természetesen a csütörtöki ellenfélre, a PSG-re is igaz volt, amelyben csak úgy sorjáztak a Nikola Karabatichoz és Mikkel Hansenhez hasonló legendák.

Lékai Máté, Ligetvári Patrik, Sipos Adrián, Lukács Péter és Ilic Zoran személyében az Építők meccskeretében öt magyar játékos is helyet kapott. Utóbbi csupán névrokona a nemrég kinevezett vezetőedzőnek. A mérkőzés első gólját Mikkel Hansen szerezte, majd az elmúlt években szépen lassan klublegendává növő Gasper Marguc a szélről egyenlített.

A párizsi sztárok közül Nikola Karabatic és Nedim Remili is hamar megszerezte első gólját, de az olimpia álomcsapatának jobbátlövője, Omar Yahia már a fantasztikus hangulatú Veszprém Aréna közönségét örvendeztette meg. Momir Ilic rögtön húzott egy váratlant: a David Davis irányítása alatt szinte csak védekező Ligetvári Patrik megkapta a lehetőséget támadásban is, amivel remekül élni tudott. (3-3)

Omar Yahia ezúttal is fantasztikusan játszott Fotó: Polyák Attila - Origo

Luka Karabaticot az elején többször is jól találták meg a veszprémi falban, ahogyan a szélről befutó Manuel Strlek is remekül kezdett. Hét és fél perc alatt 12 gól és óriási iram - valami, amit egy szuperrangadótól várni lehet, ahogyan a világ legjobb kapusaitól is azt, hogy bravúrokat mutassanak be. Ez először Rodrigo Corralesnek sikerült, melyekkel a hazaiak 4-6-tól 7-6-ra fordítottak.

A Veszprém spanyol játékosa rögtön az egyik legnehezebb védést is bemutatta, amit kézilabdakapus bemutathat: kivédte Mikkel Hansen hétméteresét. A csapatok szinte végig fej-fej mellett haladtak az első félidő közepén is. A párizsi lövők rendre jól találták meg a kilépő hármas védők mögött a beállókat, ez visszatérő probléma volt az előző évadban is.

A beállóból kapott gólokra a magyar csapat gyors indításokkal válaszolt, Marguc és Strlek is így volt eredményes. (10-10) Andreas Nilssont egy remek támadás végén találta meg a labda, és nem is hibázott, majd előbb Hansen lőtt a hosszúba, majd jött Ligetvári, aki a játék minden elemében remekül kézilabdázott.

Momir Ilic első BL-mérkőzése emlékezetesre sikerült a Veszprém vezetőedzőjeként Fotó: Polyák Attila - Origo

Corrales egyre többször tudott játékba avatkozni, a játékrész hajrájára pedig Kentin Mahé és Petar Nenadic is megkapta a lehetőséget. Mindezek ellenére Dainis Kristopans góljával 13-12-nél a PSG visszavette a vezetést. Momir Ilic első BL-időkérésére 25 percet kellett várni, amikor kettővel elment az ellenfél.

Hansen belőtt egy büntetőt, majd hiába Corrales bravúrjai, Luka Karabatic találatával néggyel is elhúzott a párizsi csapat. Nenadic gólja közelebb hozta a mieinket, de sajnos Lus Steinsé volt a záró momentum, aki a dudaszó előtt kialakította a 17-13-as szünetbeli eredményt.

Az olimpiai bajnok Yann Genty védésével folytatódott a mérkőzés, majd kettős emberelőnyben Nenadic talált helyet a franciák között. A veszprémi irányító egy szép asszisztot is kiosztott Strleknek, aki a szélről és gyors középkezdést követően is betalált. (16-18) Remili góljára Yahia válaszolt, aki egy újabb párizsi kiállítást is kiharcolt.

Luka Karabaticot számos alkalommal megtalálták a veszprémi védők között Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy jó veszprémi védekezés után is még Strlek lőtt gólt, egy gólra visszahozva a mieinket. A falban továbbra is jól helyezkedő Luka Karabaticot megint könnyedén találták meg, majd Hansen állította vissza a háromgólos különbséget. Ligetvári már harmadszor talált be, de a különbség nem akart csökkenni, sőt a 44. percben 24-20-ra ismét a vendégek vezettek.

Ilic időt kért, ami nagyon bejött. Sorrendben Yahia, Lékai és Nenadic hozták közelebb az Építőket, a szerb játékos strandkézilabdázókat megszégyenítő 360 fordulatos pörgést követően bombázott a hálóba. A Veszprém Aréna pedig majd felrobbant örömében, amikor kedvenceik néhány Corrales-bravúrnak és Yahia góljának köszönhetően az utolsó tíz percre fordulva 27-26-ra átvették a vezetést.

Sőt, egy újabb jó védekezéssel már a kétgólos vezetésért támadhatott a hazai együttes, és Yahia ugyan kihagyta a saját maga által kiharcolt büntetőt, de a kipattanót már belőtte. A PSG egy perccel később Elohim Prandi első és Kristopans második találatával 28-28-ra kiegyenlített.

Manuel Strlek óriásit játszott a második félidőben Fotó: Polyák Attila - Origo

Manuel Strlek hétméterese elől tartotta a mieinket. Lékai Máté nagyszerű labdaszerzése és gyors góljával megint kettővel elment a Veszprém, és mivel Corrales védett egyet, így négy perccel a vége előtt egy jó támadással nagyon közel kerülhetett a győzelemhez a magyar csapat. "Építők! Építők" Építők" - a közönség bele is hajszolta a piros mezeseket a sikerbe, Strlek lőtt be egy kipattanót.

Lékai igazi vezérként a hátára vette a csapatot, és fontos gólt szerzett, azonban sajnos kiállítása miatt az utolsó két percet emberhátrányban kellett végigharcolnia a Veszprémnek. A mindent eldöntő gólt Yahia szerezte, ami után már nem volt visszaút a riválisnak.

A Veszprém fantasztikus, 34-31-es sikerrel kezdte a BL-szezont.

A magyar csapat legközelebb szeptember 23-án, csütörtökön a lengyel Kielce otthonában vendégeskedik. Az is egy hasonlóan nehéz mérkőzés lesz Momir Ilic csapatának.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, B csoport, 1. forduló
Telekom Veszprém - Paris Saint-Germain 34-31 (13-17)
gólszerzők: Yahia 10 gól, Strlek 8, Lékai 4, Nenadic, Ligetvári, Marguc 3-3, Nilsson 2, Mahé 1, illetve M. Hansen 7, L. Karabatic 5, Syprzak 4, Remili 3, Kristopans, Kounkoud, N. Karabatic, Prandi, Steins 2-2, A. Keita, Grebille 1-1