Hiába győzött, kiesett a Veszprém a kézilabda BL-ben

Veszprém, 2021. május 20. A veszprémi Dejan Manaskov (j) és a francia csapatban játszó Rok Ovnicek (b) a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján játszott Telekom Veszprém - HBC Nantes mérkőzésen a Veszprém Arénában 2021. május 20-án. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém több mint 4000 néző előtt hazai pályán ugyan 32-30-ra győzött a francia HBC Nantes ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtök esti visszavágóján, de miután az első mérkőzésen négygólos vereséget szenvedett, így nem jutott be a kölni Final Fourba.

A Telekom Veszprém a negyeddöntő első mérkőzésén 32-28-ra kikapott francia ellenfele otthonában, így a továbbjutáshoz egy ötgólos győzelemre volt szüksége, vagy egy olyan négygólos sikerre, amely során 27 találatnál többet nem kaphat.

A Veszprém Arénában újra ott lehettek a szurkolók, így a teltház előtt megrendezett mérkőzésen fantasztikus hangulat várta David Davis vezetőedző csapatát.

Fantasztikus hangulat várta a játékosokat a Veszprém Arénában Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Az összecsapást a Nantes kezdte jobban, öt perc után már 5-2-re vezetett a szervezetten védekező és hatékonyan támadó francia együttes, a Veszprém több ziccert is elrontott az első percekben. 11 perc után is három góllal vezetett a Nantes, a franciák remek ritmusváltásaira nem volt meg a veszprémiek ellenszere.

A 18. percben sikerült először egyenlítenie a hazai csapatnak, méghozzá a remekül játszó Omar Yahia negyedik gólja alakította 10-10-re az állást, majd a 21. percben a vezetést is átvette a Veszprém.

Petar Nenadics hatalmas góljával már 13-11 volt az állás, tehát az első meccsen összeszedett hátrány felét lefaragta ekkorra a Veszprém, a remek gól után időt is kért a franciák vezetőedzője. Gasper Marguc 26. percben a második hétméteresét is belőtte, így már három góllal vezetett a Veszprém, majd Blaz Blagotinsek a féidő vége előtt a harmadik kétperces büntetését is megkapta, ami után automatikusan járt a piros lap a szlovén játékosnak. A Veszprém védelme így egy nagyon fontos embert vesztett el középről.

Az első játékrész végén Nenadics vezérletével kiváló hajrát produkált a Veszprém, négy góllal is vezetett, majd 18-15-el vonult a szünetre.

A látottak alapján minden esély megvolt a továbbjutásra, a gyengébb kezdés után nagyon magára talált Davis együttese, és látványos gólokat szerzett.

Nantes-találattal indult a második félidő, amelyre Yahia egy bombagóllal válaszolt hazai részről. A Veszprém háromgólos előnye a 36. percre elolvadt, a franciák támadójátéka jelentősen feljavult, és nem sokkal később a vezetést is újra megszerezték. A második játékrész első 10 percében 10 gólt kapott Davis csapata, sokkal masszívabb védekezésre és természetesen gólokra volt szüksége az utolsó 20 percben.

Negyed órával a vége előtt 26-25-re vezetett a magyar csapat, vagyis egy jó hajrával még egyáltalán nem tűnt elérhetetlennek a kölni Final Fourba kerülés.

Őrült végjátékra volt kilátás, 10 perccel a vége előtt már három góllal vezetett a Veszprém, Lékai Máté egy ütközés miatt nem tudta folytatni a játékot (egy francia játékos rálépett a kibicsakló bokájára).

Öt perccel a meccs vége előtt Davis az utolsó idejét is kikérte, az állás ekkor 31-28 volt a magyar bajnok javára, amely ugyan még nem állt továbbjutásra, de ígéretes pozícióban volt.

Az utolsó percekben azonban egyre reménytelenebb helyzetbe került a Veszprém, egy perccel a lefújás előtt még mindig csak két góllal vezetett, a Nantes továbbjutása gyakorlatilag eldőlt, miután ekkor már biztos volt, hogy Lékaiéknak öt góllal kellene nyerniük.

A vége azonban maradt a kétgólos előny, a végeredmény 32-30 lett a Veszprém javára, amelyik ugyan derekasan küzdött, de nem tudta ledolgozni az első mérkőzésen összeszedett négygólos hátrányát, így nem jutott be a kölni Final Fourba. Ahol a Nantes mellett már ott van a Kielt búcsúztató PSG, valamint a Flensburgot legyőző dán Aalborg.

Eredmény, Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
Telekom Veszprém–HBC Nantes 32-30 (18-15)
Veszprém Aréna, 4355 néző
a Veszprém gólszerzői: Nenadics 7, Jahija 6, Moraes 5, Marguc 4, Borozan 3, Markussen 3, Lékai 2, Manaszkov 2 összesítésben: 62-60 a Nantes javára

További eredmények:
Barcelona (spanyol)–Meskov Breszt (fehérorosz) 40-28 (21-13)
Tj.: a Barcelona, kettős győzelemmel (73-57).
szerdán játszották:
Paris Saint-Germain (francia) – THW Kiel (német) 34-28 (16-15)
Tj.: a PSG (63-59)
Flensburg-Handewitt (német) – Aalborg HB (dán) 33-29 (14-16)
Tj.: az Aalborg (55-54)