A magyar női kézi-válogatott szövetségi kapitányai nem számolgatnak, készülnek a három következő meccsre

Handball Horizontal
Coach Gabor Elek of Hungary reacts during the EHF EURO 2020 European Women's Handball preliminary round match between the Netherlands and Hungary at Sydbank Arena in Kolding in Denmark, on December 8, 2020. (Photo by Claus Fisker / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott kedden este 28-24-re kapott ki a világbajnoki címvédő Hollandia ellen az utolsó csoportmeccsén a dániai Európa-bajnokságon. A magyar csapat így is továbbjutott a középdöntőbe, igaz, oda vitt pontok nélkül érkezik majd a válogatott, hogy Norvégia, Románia és Németország ellen lépjen pályára. A kedd esti mérkőzés után szerda reggel online sajtótájékoztatót tartott a két szövetségi kapitány, Danyi Gábor és Elek Gábor, valamint részt vett az eseményen a játékosok közül a világversenyen először pályára lépett Helembai Fanny, illetve Szöllősi-Zácsik Szandra, valamint Márton Gréta is.

„Összességében egy nagyon jó kezdést láthattunk a hollandok ellen, mind a védekezésben, mind a felállt fallal szemben tudatosan tudtunk kézilabdázni, de a szerbek elleni mérkőzéstől eltérően nem volt igazi klasszis teljesítményünk, ez pedig meghatározta a további teljesítményünket.

Nagyon elfáradtak a játékosok, a két lövő poszton megközelítőleg sem tudtunk olyan teljesítményt nyújtani, amit a szerbek ellen, bár kedden nem is ők voltak az ellenfeleink.

Sajnálom, hogy a végjátékban 4-5 olyan hibát csináltunk a támadásokban, például ziccereket hagytunk ki a kritikus időszakban, ezek nélkül más lehetett volna az eredmény.

A végjátékra belefáradtunk és könnyű gólokat ajándékoztunk a hollandoknak." - kezdte a sajtótájékoztatót Elek Gábor szövetségi kapitány. A kapitány azt is hozzátette, hogy

Lakatos Rita sérülése miatt biztosan lesz változtatás a keretben, de részleteket egyelőre nem árult el ez ügyben.

Danyi Gábor szövetségi kapitány is elmondta a véleményét a holland meccs kapcsán:

"A nagyon stabil és jó teljesítményű első félidő után kicsit visszaestünk, jött egy hullámvölgy a második félidő közepén, a támadásaink során nem tudtunk eredményesek lenni, a hollandok pedig próbáltak élni vele.

Ha nem is az első félidő teljesítményét hozzuk, hanem picivel kevesebbet, akkor is jobb lehetett volna a meccs. De megyünk tovább, vannak még meccseink, megpróbáljuk ezeket a helyzeteket a magunk javára fordítani."

A középdöntőkkel folytatódik a magyar csapat számára az Európa-bajnokság. Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

Elek Gábor ezután a válogatott előtt álló feladatokról beszélt:

"Három mérkőzés áll előttünk, ezekből szeretnénk a legtöbbet kihozni, nem számolgattunk. Még az Eb előtt elmondtuk, hogy a fő célunk az olimpiai selejtező, ezért nekünk az volt a legfontosabb, hogy teljesen mindegy hogyan, de jussunk tovább és minél többet játszunk a tornán. Szeretnénk itt is sikeresek lenni a folytatásban, de márciusban szeretnénk majd igazán jól játszani.

Jól jön ez a pár nap pihenő, hogy kicsit rendezni tudjuk a sorokat és edzeni is tudjunk egy kicsit, ez semmiképpen nem baj most.

Danyi Gábor az Origo kérdésére elmondta a vereség kapcsán, hogy: „Óva intenék mindenkit, hogy olyan következtetéseket vonjunk le, hogy hit nélkül kézilabdáztunk, mert ez nagyon messze áll a valóságtól. Fáradtság kérdése volt, a játékosoknak nem elég a tapasztalata, a jó vagy rossz döntések meghozásának az aránya, azért vagyunk itt, hogy ezeket mind megtapasztaljuk."

A kapitányok után a játékosok is értékelték a Hollandia elleni mérkőzést.

"A második félidőben talán egy kicsit elfáradhattunk és kicsit több hibát vétettünk, mint az első félidőben. Szerintem az utolsó tíz percben veszítettük el ezt a mérkőzést" - kezdte Márton Gréta, aki az Origo azon kérdésére, hogy a középdöntők előtt hogyan töltődnek fel, elmondta, hogy "Ma el tudunk menni talán sétálni, friss levegőn lenni.

Edzéseken kívül a hotelben próbálunk közös programot szervezni, ami társasjáték és kártya. Mindenképp jó, hogy sok időt tudunk tölteni együtt és tudjuk egymásban tartani a lelket.

Szöllősi-Zácsik Szandra is hasonló véleményen volt ez ügyben: "Jól jön egy kis pihenő, mert vannak olyan játékosok, akik sokat vannak a pályán, kicsit pihenünk és a testünk is visszaáll a normál rendbe.

Holtpont még nem jött el a buborékban, de ez nagyon kemény, hogy itt csak annyit kapsz a friss levegőn, hogy elsétálsz a buszra meg vissza."

Az első felnőtt világversenyén szereplő Helembai Fanny már nem érzett lámpalázat a hollandok ellen: "Már a második mérkőzésre elmúlt az Úr Isten, itt vagyok érzés, a szerbek ellen pedig már azt éreztem, hogy ott vagyok fejben és tudok koncentrálni a meccsre." A középdöntők kapcsán azt mondta a fiatal játékos, hogy "Mind a három meccshez úgy kell hozzáállnunk, hogy a maximumot nyújtsuk és mindenki ehhez így fog majd hozzáállni."

A magyar válogatott majd Norvégiával, Romániával és Németországgal játszik a középdöntőkben december 10. és 15. között.