Óriásit hibázott Dánia a női kézilabda Eb szervezésekor

Nora Mörk norvég kézilabda válogatott
Nora Moerk (L) of Norway in action with Patrycja Swierzewska (R) and Dagmara Nocun of Poland during the preliminary round match between Norway and Poland of the 2020 EHF European Women's Handball Championship tournament at the Sydbank Arena in Kolding, Denmark, on December 3, 2020. (Photo by Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT / ALTERNATIVE CROP
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány közben alapvető szabályt hagyott figyelmen kívül a dániai női kézilabda Európa-bajnokság szervező bizottsága, amely nem tette kötelezővé a csapatoknak, hogy azok legkésőbb 5 nappal az első mérkőzésük előtt legyenek ott a helyszínen. A szerb női kézilabda-válogatott ki is használta a lehetőséget és csak egy nappal az első meccsük előtt utazott el Dániába. Aztán kiderült, hogy az egyik szerb játékos koronavírusos lett. Most minden a feje tetején áll Koldingban. Mert ott a szerb válogatott tagjai - potenciálisan - bárkit megfertőzhetnek.

A résztvevő csapatoknak pontosan azért kellett volna legalább 5 nappal (de inkább egy héttel) a kezdés előtt a helyszínen lenniük, hogy egy esetleges fertőzést még könnyebben lehessen kezelni. Nézzük, mi történt volna abban az esetben, ha a szerbek nem az utolsó pillanatban esnek be Dániába - körükben egy koronavírusos játékossal.

Ha már hétfőn kiderül az eset, akkor az adott játékos elkülönítése mellett lett volna elég idő arra, hogy a csapat többi játékosát is több tesztnek vessék alá, mert ami most történik a szerbekkel, az legfeljebb tűzoltásra jó. A szerb csapat csütörtök este érkezett meg Koldingba. Kiderült, hogy van egy fertőzött játékosa. Őt elkülönítették. A többieket pénteken és szombaton is tesztelik, miközben a vírus lappangási ideje 5 nap.

Ez azt jelenti, hogy a szerbek pénteki és szombati tesztelése során könnyen lehet olyan, hogy valaki negatív eredményt produkál, majd két nappal később már fertőzött lesz.

Az 5 nappal korábbi érkezés pontosan ezt a szituációt tette volna könnyebbé mindenki számára. Most tényleg csak abban lehet reménykedni, hogy egyetlen szerb játékos sem fertőzött.

Mindazonáltal a szerbek utolsó pillanatos utazása pontosan rámutat arra, mi történhetett velük.

Egészen biztosak lehetünk abban, hogy a szerb csapatban a hét elején több fertőzött játékos is volt - a késői utazást pontosan ezzel indokolták,

hogy még odahaza tesztelnek. Ezzel csak az a baj, hogy mindez bizalmi kérdés és nem játék. Jó lenne azt hinni, hogy minden csapat komolyan veszi a teszteket és az óvintézkedések betartását. A magyar válogatott ebben példásan járt el, nem véletlen, hogy gyakorlatilag az egyetlen csapat vagyunk az Eb-n, amely teljes kerettel és fertőzésmentesen készülhet.

A szerbekre visszatérve: az EHF most a legkézenfekvőbb megoldást választotta azzal, hogy a szombati szünnapra halasztotta a péntekre kiírt Szerbia-Hollandia mérkőzést a C-csoportban. Ezt most még megtehették, a döntés viszonylag egyszerű volt, hiszen a szombat szünnap lett volna ebben a négyesben.

Az más kérdés, hogy a hollandok milyen érzésekkel, mekkora félelemmel lépnek majd pályára Szerbia ellen,

annak tudatában, hogy az ellenfélnél bárki lehet fertőzött. Hiszen nem tudjuk, hogy az egy valós fertőzött hány csapattársára kente rá a kórt. És ugyanez igaz ránk is, mi vasárnap játszunk a szerbekkel.

Jelen pillanatban tehát az a helyzet, hogy mindenki a szerb csapat újabb teszteredményekre vár. De ezek az eredmények közel sem biztos, hogy a valóságot mutatják. Tegyük hozzá: pontosan ezek miatt mondott le Norvégia az Eb társrendezéséről.

Mert az ottani szabályok szerint a szerb csapat már kizárásra került volna és utazna haza a tornáról.

Mindenki szidta a norvégokat, pedig ők csak az ilyen eseteket akarták megelőzni. Dániában ennél enyhébbek a rendelkezések - de senki sem érti, hogy a szervező bizottság miért nem ragaszkodott az 5 nappal korábbi megérkezéshez. Ez óriási hiba volt az EHF és a helyi rendezők részéről. Ez nem egy három napos torna, ez egy több mint két héten át tartó rendezvény. Ebben az esetben fokozott óvatossággal kellett volna eljárni.

Nem véletlen, hogy a norvégok tévés szakértője az Eb nyitány előtt már káoszról beszélt, mert a C csoportban (ahol a románok, a norvégok, a lengyelek és a németek játszanak) mind a négy együttest korábban érintette a vírus. Arról nem beszélve, hogy a román csapat pontosan ugyanolyan potenciális fertőző lehet, mint a szerb.

A meccseket egy ideig lehet halasztgatni - a szünnapok kezdetben erre lehetőséget adnak, de a versenysemlegesség máris sérül.

A holland válogatottnak így a péntek-vasárnap-kedd meccsritmus helyett szombat-vasárnap-kedd menetrendje lesz, a szerbeknek szintén. A magyar és a horvát válogatottnak egyelőre nem sérül az előzetes menetrendje, de ki tudja, mit hoz még a közeli jövő.

A magyarok nyitómeccse pénteken este Horvátország ellen 18.30-kor kezdődik Koldingban.