Ökörkör és nem várt szünet: a védekezés lehet a németek elleni siker kulcsa a kézi Eb-n

EHF EURO 2020, Group C Netherland and Hungary HANDBALL, magyar női kézilabda válogatott, Kovacsics Anikó
Aniko Kovacsics of Hungary against Kelly Dulfer of the Netherlands during the EHF EURO 2020 European Women's Handball preliminary round match between Netherland and Hungary at Sydbank Arena in Kolding in Denmark, on December 8, 2020.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott nem vitt magával pontot a középdöntőbe a dániai Európa-bajnokságon, így nincs könnyű helyzetben Elek Gábor és Danyi Gábor csapata. A magyarok szombaton Németország ellen győzelmi kényszerrel lépnek majd pályára. A koronavírus-járvány miatt az újságírók ezúttal online kérdezhették a szövetségi kapitányokat, és a játékosokat a mérkőzést megelőzően.

A magyar válogatott nem vitt magával pontot a koldingi II. csoportba, mivel a csoportkörben Horvátországtól és a világbajnok Hollandiától is kikapott. A magyarok csütörtökön szabadnaposak voltak,

szombaton a németekkel, hétfőn a románokkal, kedden pedig a hétszeres Európa-bajnok norvégokkal találkoznak.

A sajtóeseményen a két szövetségi kapitány, Danyi Gábor és Elek Gábor mellett Kovacsics Anikó és Kácsor Gréta volt jelen.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Elek Gábor szerint a németek ellen nem férnek bele azok a hibák, amelyeket a hollandok ellen elkövettünk.

Eelek Gábor szerint legyőzhetjük a németeket Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

"A hollandok elleni mérkőzést követő napon a kimaradókkal, illetve a kevesebb játéklehetőséghez jutókkal csináltunk egy komolyabb edzést. Tegnap egy kondival összekapcsolt hosszú tréning volt, kevés taktikával, amelyre a mai napról helyezünk nagyobb hangsúlyt. Mivel a Ferencvárossal nemrég játszottunk két meccset is a Bietigheim ellen, így Danyi Gáborhoz képest egy kis helyzeti előnyöm van.

Magasak, jó védekezéssel rendelkeznek. Azok a hibák, amelyeket a hollandok ellen elkövettünk, most sem férnek bele. Kiváló induló embereik vannak, hátul stabilak,

de nem szeretném minden lapunkat kiteregetni. Nehéz összecsapásra számítunk, jó ellenfélről van szó, de megpróbáljuk megoldani a feladatokat, és azon leszünk, hogy nyerjünk" – mondta Elek Gábor, aki hozzátette,

egyelőre csak a német meccsel foglalkoznak, és lépésről lépésre haladnak,

mert a három mérkőzésről egyben nagyon sok lenne az információ. Arról is beszélt, hogy arra még nem tud válaszolni, lesz-e változás a keretben, de délután erre is választ kapunk.

A másik szövetségi kapitány, Danyi Gábor szerint kihasználták a nem várt pár napos szünetet.

„Át kellett írnunk az eredeti terveket, bár hasonló helyzetben élünk hónapok óta, úgyhogy nagy gondot nem okozhatott.

Holnap pedig meg is mutathatjuk, mit tudnunk" – árulta el Danyi Gábor, aki hozzátette, nyomon követik az Eb összes meccsét, amelyeket át is beszélnek. Ennek kapcsán elmondta, kiderült, hogy a horvátok menetelése nem a véletlen műve volt. Nagy tiszteletet érdemel a nem várt produkciójuk, és hogy ezzel fél lábbal a négy között vannak.

Danyi Gábor szerint megfelelően kihasználták a nem várt szünetet Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Bo Amstrup/Bo Amstrup

„A norvég-holland találkozót is figyelemmel követtük, és majd próbáljuk hasznosítani az ott látottakat. Nekem pedig

a norvégok kapcsán van helyzeti előnyöm, ugyanis rengetegen játszanak közülük Győrben. De senki ne gondolja, hogy majd annak a mérkőzésnek is feltartott kézzel megyünk neki"

– zárta a szavait a szakember.

Az FTC-Rail Cargo Hungaria irányítója, Kovacsics Anikó szerint ha úgy játszanak, mint a szerbek ellen, akkor a németek legyőzése nem okozhat gondot.

"A csapat megmutatta mindkét arcát már az Eb-n. Voltak jó és rossz pillanataink is. Örülök a továbbjutásnak,

mert így lehetőségünk van, hogy tovább építkezzünk. Szeretnénk meccseket nyerni a hátralévő időben. Most volt lehetőség a regenerálódásra, amelyben sokat segített a stáb" – mondta a klasszis játékos, aki azt is elárulta, hogy találkoztak a német válogatott csapattársaikkal a szállodában, de a mérkőzés nem került szóba.

Kovacsics Anikó bizakodó Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Claus Fisker/Claus Fisker

„A saját játékunkat kell játszanunk, ahogy a szerbek ellen tettük,

Hittel, lendülettel kell játszanunk, gyors gólokat szereznünk, és akkor senki ellen nem lenne nehéz dolgunk.

A legutóbbi németek elleni bravúros győzelem erőt adhat szombatra is, de ez most egy másik találkozó lesz " – mondta a németek elleni mérkőzésről Kovacsics, aki azt is elárulta, végre kicsit kimehettek a szabad levegőre a buborékból, egy csak a csapatok számára elkülönített parkban tudtak sétálni egyet.

Kácsor Gréta, a Vác fiatalja úgy látja, ha a védekezés összeáll, akkor bárkit legyőzhetnek az Eb-n.

Az Európa-bajnokságot megelőző két edzőmérkőzésen izgultam nagyon, szerencsére ezen már sikerült túllendülni. A szerbek ellen jól játszottam, a hollandok ellen viszont nem tudtam annyit segíteni a csapatnak, amennyit szerettem volna" – mondta Kácsor, aki elmondta, Németh András tanácsát megfogadta, és próbál bátrabban játszani. Az, hogy meghatározó tagja lesz-e hosszú távon a válogatottnak, az majd a jövőben eldől.

Kácsor Gráta szerint a védekezés lesz a siker kulcsa Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Claus Fisker/Claus Fisker

„A védekezés lesz a siker kulcs a németek ellen. Ha gyorsan tudunk indulni a jó védekezésből, akkor bárkit le tudunk győzni az Eb-n.

Úgy érzem, hogy még tudunk javítani, ha a hátralévő három mérkőzésen úgy játszunk, ahogy tudunk, akkor jó szájízzel távozhatunk" – mondta a balátlövő, aki az is elárulta, hogy e

sténként az Ökörkör nevű kártyajátékkal ütik el az időt,

vagy társasoznak, utóbbiban egyértelműen Danyi Gábor a legjobb.

A csoportok első két-két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak. A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.