A nézők visszatéréséről vitatkoznak a kézilabda Bundesligában

THW Kiel - Rhine-Neckar Leuven Sports HANDBALL Bundesliga GESTURES THOUGHTFUL disappointed Disappointment
08 March 2020, Schleswig-Holstein, Kiel: Handball: Bundesliga, THW Kiel - Rhein-Neckar Löwen, 27th matchday. Martin Schwalb, coach of the Rhein-Neckar Löwen, coaches his team. Photo: Axel Heimken/dpa
Vágólapra másolva!
Megkongatták a vészharangot a világ legerősebb, és pénzügyileg minden bizonnyal a legstabilabb lábakon álló kézilabda-bajnokságában, a német Bundesligában. A legnagyobb klubok vezetői is úgy látják, végzetes lehet, ha a szurkolók nem térhetnek vissza a csarnokokba.

– mondta roppant pesszimistán a Handball-World oldalnak az egyik legnagyobb német klub, a Rhein-Neckar Löwen igazgatója, Jennifer Kettermann.

Egyelőre azonban mindenki azzal számol, hogy, ha nem is az új idény október 1-i rajtján, de a folytatásban a csarnokokban szurkoló nézők előtt játszahatnak majd a csapatok – természetesen a szigorú biztonsági protokollok szerint. A kézilabda Bundesliga vezetősége már felvette a kapcsolatot az egészségügyi minisztériummal, de egyelőre nem kaptak zöld jelzést: a labdarúgó-bajnoksághoz hasonlóan biztos, hogy október 31-ig zárt kapuk mögött kell rendezni a meccseket.

Életbevágó lenne, hogy ne üres lelátók ellőtt kelljen lejátszani a következő idényt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Axel Heimken

"Nem aggódom, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb újra szurkolók előtt játszhatunk" – bizakodott Füchse Berlin vezérigazgatója.

A Bundesliga-klubok közül éppen a mannheimiek vannak a legjobban rászorulva a nézőkre:

náluk ugyanis a klub bevételeinek a fele keletkezik a jegyeladásokból, igazi a többi csapatnál is rendkívül magas, 30-40 százalékos ez az arány.

Ami az üres lelátókkal értelemszerűen nullára olvad. Ha nem is nullára, de csökken a tévés bevételek egyébként sem túl nagy összege (a bevételek kb. 5 százalékát teszi ki), valamint a szponzoroktól befolyó pénz is, hiszen ők sem szeretnének a "semmire" fizetni.

A nézők beengedéséhez azonban a kormányhatározat mellett arra is szükség van, hogy a klubok meg tudjanak egyezni az illetékes helyi szervekkel, hogy hány nézőt és milyen feltételekkel engednek be a csarnokokba. Frank Bohmann, a kézilabda Bundesliga vezérigazgatója szerint az ő esetüket nem igazán lehet összehasonlítani a labdarúgáséval, ahogy azt a minisztériumban teszik, hiszen még a leglátogatottabb kézilabdameccseken is töredéke a nézők száma, mint egy átlagos élvonalbeli futballmeccsen. A bajnok THW Kiel és az ezüstérmes Flensburg szuperkupameccsét például 6000 néző előtt rendeznék meg Düsseldorfban szeptember 26-án, és a mérkőzés egészségügyi tervét már el is készítették.

Emellett megkezdődik a klubokban a rendszeres koronavírus-szűrés, a csapatvezetők figyelmét pedig felhívták, hogy ne kössenek le felkészülési meccseket külföldi csapatokkal. Ugyanakkor a kieli egyetem egészségügyi központja fertőző részlegének vezetője emlékeztetett, hogy a zárt tér miatt a kézilabda-csarnokokban a legnagyobb elővigyázatosság mellett is nagyobb a fertőzés terjedésének veszélye, mint például egy futballstadionban.