Vágólapra másolva!
A Vasas Óbuda női röplabdacsapata 3-0-s vereséget szenvedett az Érd Arénában az olasz Imoco Coneglianótól a Bajnokok Ligája 5. fordulójában. A klubvilágbajnok az első szettben dominált, a másodikban viszont a Vasas egyenrangú ellenfele volt a világ egyik legerősebb csapatának, a harmadikban pedig kiválóan kezdett, de a sztárcsapat fordított, és behúzta azt a játszmát is.

Mindenféle túlzás nélkül kijelenthető, hogy a világ jelenlegi legjobb női röplabdacsapata, az Imoco Conegliano látogatott Érdre, hogy összecsapjon a Vasas Óbuda csapatával a Bajnokok Ligája 5. fordulójában. Az olasz együttes korábban megnyerte a klubvilágbajnokságot, az előző idényben döntőt játszott a BL-ben, az előző hétvégén pedig simán megnyerte az olasz kupát is.

Ezért is számít óriási bravúrnak, hogy az első fordulóban a Vasas meglepetésre pontot rabolt idegenben azzal, hogy két szettet is nyert.

Az azóta eltelt négy fordulóban a Conegliano játszmát sem veszített.

Ezúttal a Kjelstrup-Kostelanská-Török-Kalicsanyin-Tiemi-Abdulazimova kezdőt küldte pályára Jakub Gluszak, amely nem kezdett megilletődötten a sztárcsapat ellen, megnyerte az első, igencsak küzdelmes labdamenetet, majd Kjelstrup ütéseivel folyamatosan tartotta a lépést. Ekkor azonban az olaszok egy 4-0-s szériát produkáltak, Gluszak időt kért, amire Tiemi nagyon okos pontja volt a válasz. Látszott az olaszokon, hogy nem szerettek még egyszer pontot, vagy pontokat veszíteni a magyar bajnok ellen, remekül működött a blokkjuk és szinte hibátlanul mezőnyöztek.

Parádésan blokkolt a Conegliano Fotó: Polyák Attila - Origo

Kostelanskának olykor sikerült mattolnia az ellenfelet, viszont több technikai hiba is becsúszott, amik nem könnyítették meg a Vasas helyzetét. A szett végére a különbség elérte a 10 pontot, a hazaiak pedig sokszor idegesen játszottak. Gluszak igyekezett cserékkel felrázni a csapatot, beállt Villám Lilla és Bleicher Réka is, de így se msikerült csökkenteni a hátrányt. 24:11-nél a szettért nyitott a Conegliano, és bár az első játszmalabdát még sikerült hárítani, a másodikat már beütötték, ezzel 1-0-ra vezettek.

Az olaszok egyébként láthatóan jól érezték magukat, a szünetben a cserejátékosok táncra perdültek, akárcsak a lelátón a maroknyi, de annál lelkesebb vendégdrukker-csoport.

Komoly lendülettel folytatta a meccset a Conegliano, 6:3-nál Gluszaknak időt kellett kérnie,

majd jött is egy Kalicsanyin-pont, ami egy remek sorozatot indított el, és 9:9-nél már egyenlő volt az állás.

Tartotta a lépést a Vasas, de a vezetést nem tudta átvenni a sztárcsapat ellen. 14:12-es hátrányban a lengyel mester ismét magához rendelte övéit, azonban ez most nem hozta meg a kívánt hatást.

Gyimes Zsófia ásszal szállt be a meccsbe Fotó: Polyák Attila - Origo

Bejött Gyimes Zsófia, aki azonnal nyitott egy ászt, mezőnyben viszont a szett végére ismét a Vasas fölé nőtt a klubvilágbajnok, amely egészen félelmetes blokkmunkát végzett ekkor, a nyitásokról nem is beszélve. 24:19-nél újabb szettlabdák következtek, és egy blokkal már az elsőt értékesítették.

A Vasasnak nem szegte kedvét a 2-0-s hátrány, a harmadik játszma első pontját megnyerte, majd 2:1-re és 4:2-re is vezetett, ekkor már jóval felszabadultan röplabdázott az egész csapat, mint a mérkőzés elején.

Az olaszok ekkor minden pontért megküzdöttek, sokszor olyan pontokat nyertek meg, amiket csak világklasszisok tudnak. 7:6-nál már náluk volt az előny, Gluszak kikérte az idejét. A szakvezető ismét cserélt, Dékány Bernadett és Mihály Dorka is pályára lépett, de a különbség így is egyre nőtt, 15:8-nál következett az újabb időkérés.

A harmadik szett elején remekül játszott a Vasas Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyimes kiváló nyitássorozatával zárkózott a magyar bajnok, miközben Ambrosio Melani és Hajós Aliz is beállt, mindenkinek jutott játéklehetőség.

24:13-nál a meccsért szervált a Conegliano, és elsőre meg is oldotta a sztárcsapat, ezzel 3-0-ra nyert.

Öt forduló után a tavalyi ezüstérmes 14 ponttal vezeti a D csoportot, a Vasas 1 ponttal a negyedik.

Végeredmény, női röplabda Bajnokok Ligája, D csoport, 5. forduló:
Vasas Óbuda - Imoco Conegliano (olasz) 0:3 (12, 19, 13)

"A világ legjobb csapata ellen játszottunk, ezért szerettünk volna orömből játszani és abból kihozni a legtöbbet. Örülök, hogy mindenki lehetőséget kapott, egyben jó felkészülés volt a jövő heti, nagyon fontos kupadöntőre is. Az elején megilletődtünk, és meg is leptek azzal, hogy nem a kezdőcsapattal álltak fel, valamint az új labdát és a csarnokot is szoknunk kellett, tegnap este nem is tudtunk itt edzeni. A második szettre megszoktunk mindent, onnantól tudtuk, mire számíthatunk, és jobban is ment a játék" - értékelt a magyar válogatott center, Gyimes Zsófia.

"Számomra a jó védekezés volt a cél, és bár nem sikerült ez teljesen megvalósítani, ez azzal is magyarázható, hogy nagyon erős a menetrendünk, már a kupadöntőre is készülünk. Persze azt is meg kell érteni, hogy minden pozícióban világklasszisunk játszottak az ellenfélnél, és ellenük nagyon nehéz elkapni a ritmust. Kicsit többet vártam ma, nem is vagyok teljesen elégedett, de innentől csak a jövőbe nézünk, hiszen kezdődik a bajnokságban is az új szakasz" - mondta a mérkőzés után Jakub Gluszak.