Vágólapra másolva!
Fizikálisan gyilkos csatát vívott a rendkívül durván játszó Montenegró ellen a magyar női kézilabda-válogatott az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon Kumamotóban. Hiába voltak jó felvillanásai a magyaroknak, az ellenfél nyert 25-24-re. A folytatás innentől kezdve már nem csak a magyarokon múlik, de az olimpiai selejtező távolodik tőlünk.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kumamotóból.

Nincs semmi túlzás abban, hogy feketéllett a tömeg a kumamotói sportcsarnok előtt. Helyi idő szerint kedden délután 15.00-kor kezdődött el a Magyarország-Montenegró női kézilabda vb-mérkőzés, amelyre legalább 2000 iskolást vezényeltek ki. Mármost a gyerekek a fekete egyenruhájukban úgy festettek, mint a gyászhuszárok, de ez csak a külső szemlélő számára tűnt ilyennek. Odabent a csarnokban lelkesen ordítottak. Mivel megtanították nekik a "Hajrá, magyarok!" kiabálást, olykor ezt is hallani lehetett a nézőtéren.

Kivezényelték az iskolásokat a magyar-montenegrói meccsre Forrás: Origo

A magyar válogatott számára kulcsfontosságú meccsé lépett elő a montenegróiak elleni csata. A spanyolokkal szemben elvesztett meccs után több hibázási lehetőség nem nagyon fért bele, már abban az esetben, ha a csapat tényleg az olimpiai selejtezőt akarta megcélozni. Montenegró eddig nem játszott nehéz meccset a csoportban: Szenegált és Kazahsztánt is legyőzték ugyan, de a játékuk nem volt annyira meggyőző.

A magyar válogatott kapujában Bíró Blanka kezdett. Schatzl és Lukács volt a két szélső, Háfra és Tomori a két átlövő, Kovacsics irányított, Tóvizi volt a beálló. A két spanyol bíró nem volt szívbajos, az első ütés után két percre kivágta a pályáról Jaukovicsot. Sajnos, az emberelőnyös ziccert Batinovics fogta.

A montenegróiak ütöttek-vertek minket (ez várható volt), Klujber hetesből a 3. percben vezetéshez juttatta a csapatot.

Bíró védése után az üres kapuba nem tudtuk bedobni a másodikat, majd 1-1-et követően Háfra lőtt klasszikus nagy gólt. Nagyon örült neki, talán mindez letépte a lelki láncokat nála.

Háfra Noémi nagyon nagy gólt dobott Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Az máris látszott, hogy a magyarok nem akarnak belealudni a meccs elejébe. 2-2-nél Klujber hetest hibázott a 7. percben. Kovacsicsot leütötte Jaukovics, neki ez már a második kétpercese volt, aztán kettős előnybe kerültünk. Szabó Laura bevágta a hetest, 3-2 ide. Sajnos, ekkor is kaptunk egy gólt, majd kettős előnyben a szélre lehúzott labdát Lukács a kapus kezébe emelte. Nagyon bosszantó pillanat volt ez. Schatzl javított 10. perc, 4-3 Magyarország javára. Háfra betörése után 5-3, először vezettünk két góllal. Ez nem tartott soká, mert az ellenfél hamar egyenlített, Jovanka Radicsevics kétszer is eredményes volt. Másodszorra egy Bíró-védés után a kipattanót értékesítette. Az előnyből Tomori szétbombázta a montenegrói kaput (6-5.) Majd ugyanő egy nagyszerű közbenyúlással szerzett labdát, az ebből kialakuló támadást Schatzl fejezte be góllal.

Negyedóra telt el, Magyarország 7-6-ra vezetett, a montenegrói csapat időt kért.

A 18. percben Lukács szélsőgóljával 8-7 ide, majd Bíró Blanka parádézott a kapuban. Újra emberelőnyben játszottunk, Schatzl 9-7-re növelte az előnyt egy szép szélsőgóllal. Klujber szabálytalansága is két percet ért, Radicsevics pedig átejtette Kiss Évát, aki a hetesre jött be. Ekkor Kim Rasmussen kért időt. 9 perc volt még az első félidőből, azt már leszűrhettük, hogy

a magyar csapat sokkal harcosabban állt ehhez a meccshez, mint a spanyolok ellenihez. Raicsevics góljával megint egyenlített a balkáni csapat.

Szabó Laura jól dobta a heteseket Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

Montenegró a 24. percben vezetett először, mert Raicsevics egy indítás után bedobta a ziccert (9-10), a túloldalon Szabó Laura büntteőből egyenlített. Iszonyatos volt a feszültség, nagyon kemény volt a meccs, de a spanyol bírók kézben tartották a dolgokat. A rendezetlen védelem elleni lerohanásaink továbbra is hatékonyak voltak, Schatzl góljával visszavettük a vezetést. Ugyanakkor a montenegrói felállt fal ellen nem volt hatékony a magyar csapat. A 27. percben Klikovacs azonnali piros lapot kapott, mert leütötte Tóth Gabriellát, akit hosszasan ápolni kellett. Alattomos és durva szabálytalanság volt, csakúgy, mint az egész montenegrói csapat játéka. Az emberelőnyös helyzetek kihasználása továbbra sem ment, Jaukovics pedig bedobta Montenegró 12. gólját (11-12.) Másfél perc volt ekkor hátra az első félidőből. Faluvégi emberelőnyből egyenlített a szélről,

majd három másodperccel az első félidő vége előtt Radicsevics bevégott még egyet. A szünetben Montenegró 13-12-re vezetett.

A spanyolok elleni vesztes meccsel össze sem lehetett hasonlítani a magyarok teljesítményét, ugyanakkor a támadójátékunkból nagyon hiányoztak az átlövések és a saját emberelőnyös helyzeteinkből sem jöttünk ki pozitívan az első félidőben.

A második félidő a jól játszó Faluvégi góljával indult, de a montenegrói csapat ezekben a percekben a magyar fölé kerekedett. Emberelőnyben Klujber próbálkozott átlövéssel, könnyen védte a kapus. A túloldalon nem volt gond a felállt fal elleni játékkal, Bulatovics egészen nagy gólt lőtt, 13-16 volt az állás, de Kim Rasmussen nem kért időt. Lukács szélről szűkített a hátrányon (14-16), Bíró remekül védett, Márton Gréta pedig szélről a kapufára lőtt. Nagy kár volt ezért.

Amikor a 40. percben Mehmedovics belőtte a 17. montenegrói gólt, Kim Rasmussen időt kért. Tíz perc alatt két gólt dobott a magyar válogatott, valamit tenni kellett tehát.

Az időkérés után két magyar gól következett, előbb Lukács, majd Tóvizi volt eredményes, majd Lukács a 14. percben egyenlített. Nagyon mélyről jött fel a csapat. Bíró elképesztő volt a kapuban, 17-17-nél azért támadtunk, hogy vezessünk. Schatzl bevágta a szélről, negyedóra volt hátra,

18-17 ide. 4-0-s sorozatot vágtunk közé.

Joggal örült a magyar kispad, 14-17 után nagyon mélyről jöttünk vissza Forrás: MKSZ/Kovács Anikó

19-19-es állásnál a 47. percben Szabó Laura hétméterest rontott, az ellentámadást a montenegrói csapat gólra váltotta. Megint ők vezettek egy góllal. Bíró ekkor meccsben tartotta a mieinket, akiknek a támadójátéka picit megint megakadt.

Az utolsó 10 percre Lukács elképesztő szélsőgóljával 20-20-as döntetlennel fordultunk rá.

Gyakorlatilag csak a szélsőjátékunk volt támadásban hatékony ezekben a percekben. Az ellenfél nem adta fel és minden gólunkra góllal válaszolt. A középről elengedett lövéseket (mint például Klujberét) védte az ellenfél kapusa. 7 perccel a vége előtt 21-23 volt az állás, megint elmentek két góllal, Kim Rasmussennek ki kellett kérnie a harmadik idejét is.

Innen kellett volna valami csodálatos fordulatnak következnie. Kovacsics középről fölé lőtt, majd egy lerohanó támadás után Lukács szépített (22-23) Ekkor léptünk be az utolsó 5 percbe. Megint lőttek egyet, Tomori mellédurrantott. Aztán a szélről is kihagyta Schatzl. Három perc volt hátra és két góllal vezetett az ellenfél. Schatzl Nadine kaparta össze a 23. magyar találatot, de Bulatovics erre is válaszolt. Másfél perc, két gól oda, itt már tényleg csak a csoda segíthetett.

A csoda azonban elmaradt. Montenegró a végén rutinosan játszott, megőrizte az előnyét és nyert 25-24-re.

A magyar csapat újabb vereségével nagyon nehéz helyzetbe került a folytatást illetően. Számolgatni most még felesleges, de ez a vesztes meccs őrült sokba kerülhet.

„Nagyon szoros meccs volt. Mindig visszajöttünk a meccsbe, de a támadásunk nem akar összeállni. A védekezésünk rendben volt. Joggal lehetünk szomorúak, meccsben voltunk, mi is nyerhettünk volna. Amikor el tudtunk volna menni pár góllal, mindig belehibáztunk."

– mondta Tomori Zsuzsanna az M4 Sport kamerája előtt.

„Apró dolgokon múlt a mai mérkőzés. Nem voltunk jók a hat az öt elleni védekezésben. Jobbnak kellet volna lenni,

de büszke vagyok a csapatra. Nagyot küzdöttek, a végére viszont elfáradtunk. Mindent megpróbáltunk, de nem sikerült nyerni. Levettük a játékosokról a nyomást, de mégsem azt játszottuk, amit tudunk. Ilyen nehéz ellenfél ellen néha nyersz, néha kikapsz. A következő két meccsre kell koncentrálnunk" – árulta el Kim Rasmussen.

Női kézilabda-világbajnokság, C-csoport, 3. forduló: Montenegró-Magyarország 25-24 (13-12)
lövés/gól: 41/25, illetve 45/24
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 6/4
kiállítások: 14, illetve 4 perc
Magyarország: Bíró - Lukács 6, Tomori 2, Kovacsics, Tóvizi 1, Háfra 2, Schatzl 7, cserék: Klujber 2, Szabó L. 2, Vámos, Tóth G., Faluvégi 2, Márton G., Kiss É., Kovács A., szövetségi kapitány: Kim Rasmussen