Vágólapra másolva!
A Vasas női röplabdacsapata úgy utazott ki kedden Albániába, hogy tényleg csak egy karnyújtásra van attól, hogy első magyar klubként a selejtezőkből jusson a Bajnokok Ligája főtáblájára. A párharc első mérkőzését a magyar bajnok könnyedén, 3-0-ra nyerte a Partizani Tirana ellen, így akár már egy 3-2-es vereség is elengedő lehet a továbbjutáshoz és a történelmi sikerhez. Az odaút most szerencsére nem volt annyira viszontagságos, mint a Luka Bar elleni első fordulóban, de Tiranában is érdekes körülmények fogadták az együttest.

Az utazás ezúttal is hasonlóan valósult meg, mint három héttel korábban, azaz a csapat Bécsig busszal ment, onnan repült tovább, de nem a montenegrói Barba, hanem az albán fővárosba. Az sem elhanyagolható különbség, hogy most nem kapott durrdefektet a busz a schwechati reptér előtt. Az utazás zökkenőmentes volt egészen Tirana belvárosáig, ott azonban már csak lépésben tudott haladni a csapatot a reptéren felvevő kisbusz, amely többször is a hely közlekedésre jellemző, állandó káosz áldozatául esett.

Az ebédet így is sikerült elérni, ami azonban nem a szállodában, hanem egy közeli bajor étteremben várta a lányokat. És mivel Albániában nem tilos dohányozni a vendéglátóipari egységekben,

a csapat úgy fogyasztotta el az ételt, hogy a szomszéd asztalnál egy egész társaság folyamatosan füstölt.

Mint kiderült, az összes elérhető szálloda csak úgy tudta fogadni a Vasast, hogy csak a reggelit biztosítja helyben, így ez az éttermi látogatás elkerülhetetlen volt.

A pihenő után jöhetett az esti edzés, amire ismét a tiranai csúcsforgalmon keresztül vezetett az út, a néhány kilométeres távot több mint fél óra alatt sikerült megtenni. Indulás előtt még „beköszönt" egy helyi kisfiú, hogy angolul pénzt követeljen magának, de csak néhány másodpercre tette tiszteletét a buszon.

Ebbe a járgányba bizony befér az egész csapat, és mig a tiranai forgalomban történő manőverezésekre is majdnem alkalmas Forrás: Origo

Kedd este labdás edzést vezényelt le Jakub Gluszak vezetőedző egy egészen lepukkant, régi, recsegő-ropogó parkettájú pályán (a meccset szerencsére nem itt rendezik), szerdán délelőtt pedig egy kötetlenebb sétát tett Tirana belvárosában a csapat, ekkor beszélt a vezetőedző az Origónak arról, mit vár a sorsdöntő mérkőzéstől:

Tudom, hogy elég két nyert szett is a továbbjutáshoz, de mi nyerni szeretnénk. Mindenki 100%-osan készen áll mentálisan is, nem érezzük úgy, hogy extra nyomás lenne rajtunk. Őszintén szólva nem igazán foglalkoztam a potenciális csoportellenfelekkel, azt mondjuk kicsit sajnálom, hogy nincs köztük lengyel csapat. De mindegy is, velük elég akkor törődni, ha már ott vagyunk a csoportkörben."

A Vasast egy lépés választja el a BL-főtáblától Forrás: CEV

Ahogy a szakember is megjegyezte, a játékosokon egyelőre nyoma sincs annak, hogy többségüknek élete egyik legnagyobb álma válhat valóra a BL-csoportkörrel. Az már biztos, hogy a történelmi siker esetén az olasz bajnok Conegliano mellett a sorozat 2018-as döntőse, a román Alba Blaj, valamint a Nantes várna a magyar csapatra a Bajnokok Ligája főtábláján.
A Partizani Tirana – Vasas Óbuda mérkőzést csütörtökön 18.00-kor rendezik, a találkozót a Digi Sport 1 élőben közvetíti.