Vágólapra másolva!
A magyar női válogatott győzelemmel kezdte a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságot, utána viszont két vereséget szenvedett. Ezzel nehéz helyzetbe került a továbbjutás szempontjából, szerdán mindenképpen le kell győznie Horvátországot ahhoz, hogy maradjon remény. A csapat két játékosa, Molcsányi Rita és Bleicher Réka beszélt az eddig történtekről, a jelenlegi hangulatról, és arról, mit várhatunk tőlük a folytatásban.

A válogatott liberója, Molcsányi Rita szerint a hétfői, Azerbajdzsán elleni mérkőzésre nem sikerült teljesen kitisztítani a fejeket a románok elleni hidegzuhany után.

"Nagyon hullámzó eddig az Eb. Az észtek ellen agresszívan, jól játszottunk, a másik két meccs pedig valamennyire hasonlított egymáshoz, mindkettőn hoztunk jó periódusokat, de sok volt a komoly hullámvölgy, ami miatt nem sikerült nyernünk. A románok ellen elég lett volna egy alap, stabil játék, de nagyon sokat hibáztunk.

Kicsit görcsösek voltunk a győzelmi kényszer miatt, a hazai pálya komoly löketet adott, az ennek köszönhető nyomás az észtek ellen már lekerült rólunk. Az azeriek ellen sikerült felpörögni, viszont még ott volt a fejekben a román-meccs, hogy itt-ott mit rontottunk, és hogy meg lehetett volna.

Ennek ellenére az első szettet jól kezdtünk, nem sokon múlt, hogy megnyerjük, a másodikban viszont megint jöttek a hibák. A harmadikban magunkra találtunk, ott is a végén ment el. Sok az egyéni rontás, amit nem engedhetünk meg a továbbiakban, és agresszívabban kell nyitnunk, azzal is könnyebb helyzetbe tudnánk hozni a védekezést" - vélekedett a Békéscsaba játékosa.

Molcsányi Rita szerint Azerbajdzsán ellen még ott volt a fejekben a románoktól elszenvedett vereség Fotó: Csudai Sándor - Origo

"A horvát csapat hasonló az azerihez, Samanta Fabris személyében nekik is van egy világklasszis átlójuk, viszont ők gyorsabban játszanak, és a centereiket is bevonják a támadásba. Főleg őket kell kivenni a játékból, mert Fabris úgyis megcsinálja majd a pontjait. De ott van például Lucka (Lucija Mlinar, aki az elmúlt két évben Molcsányi Rita csapattársa volt Békéscsabán – a szerk.), valamint a másik ütőjük, akiket szintén 10 pont alatt kellene tartani.

Egy ember nem fog tudni megverni minket"

- elemezte az esélyeket a liberó.

A válogatott nemcsak a tabellán, de valószínűleg mentálisan sincs a legjobb helyzetben. Szerencsére csapat mellett van sportpszichológus is, aki segíthet ilyenkor, erről mesélt Bleicher Réka is.

„Én kétszer találkoztam vele, és a meccseken is láttam. Az biztos, hogy van hozadéka a foglalkozásoknak, próbáljuk alkalmazni a tanácsait edzésen és meccsen is. Persze csak miatta nem fogjuk legyőzni Azerbajdzsánt, de mondjuk stresszkezelésben segített.

Most győzelmi kényszerben vagyunk, rengeteg veszíteni valónk van, az a fontos, hogy pozitívan álljunk hozzá, hiszen sokat is nyerhetünk egy jó eredménnyel.

És ahogy ismerem a lányokat, utóbbi fog érvényesülni, és én is ezen leszek, ha kapok játéklehetőséget.

Bleicher Réka (17) szerint a kulcs, hogy a hullámvölgyekből minél hamarabb kimásszon a csapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az azeriek ellen is így álltunk hozzá, csak aztán jöttek az apró hibák, az extra viszont nem, és szerencsénk sem volt. A jó kezdés után valamiért behúztuk a kéziféket, és a hullámvölgyből nem tudjuk magunkat kihúzni. Csak akkor kezdünk el jól játszani, amikor már késő, ilyen csapatok ellen nem fér bele, mert le tudják zárni a szettet, vagy a meccset.

Fontos, hogy ezekből kijöjjünk a meccsek alatt, és ne fussunk az eredmény után.

Szerdától pedig all-in lesz. Persze a keddi horvát-román meccsen is múlik, de nem szeretnénk annak az eredményére bízni magunkat, és ha úgy van, a hollandoknak is neki kell mennünk. A szünnap most jól jött, lesz ideje mindenkinek kikapcsolnia és összeszednie magát" - zárta gondolatait a nyáron a Vasashoz igazoló feladó.

Itt vehet belépőt

Még mindig kaphatóak jegyek a horvátok és a hollandok elleni mérkőzésre. Ide kattintva vásárolhat.