Vágólapra másolva!
Remekül kezdett, végül mégis sima vereséget szenvedett a magyar női vízilabda-válogatott az olimpiai és világbajnok amerikaitól a budapesti világliga-szuperdöntő nyitónapján. Bíró Attila együttese két góllal is vezetett az első negyedben, de innentől két negyeden keresztül nem sikerült akciógólt lőni, miközben az Egyesül Államok csapata néhány rohammal megfordította, majd eldöntötte a csoportmeccset. Kesergésre viszont semmi ok, Keszthelyi Ritáék szerdán Oroszország, csütörtökön pedig Kanada ellen javíthatnak a Duna Arénában.

Ismét jelentős világesemény házigazdája a budapesti Duna Aréna, ugyanis itt rendezik meg a női vízilabda világliga szuperdöntőjét. A tornán a világ legjobb nyolc csapata vesz részt, köztük természetesen a magyar válogatott is, amely a B csoportba került. Nem mellesleg komoly tétje is van a viadalnak, mivel

a szuperdöntő győztese automatikusan kijut a 2020-as tokiói olimpiára.

Bíró Attila együttese kezdésként rögtön a regnáló olimpiai és világbajnok, világliga-címvédő amerikai csapattal mérkőzött meg, amely egyértelműen a világ jelenlegi legjobb csapata, és természetesen ide is nyerni jött. A csoport első mérkőzésén délután Oroszország ötméteresekkel 19-17-re legyőzte Kanadát.

Az első ráúszást a magyar csapat hozta el, de kontrát ítélt a játékvezető, viszont sikerült kivédekezni az amerikaiak támadását. Ezután egy remek pattintott lövéssel Szilágyi Dorottya megszerezte a vezetést, majd Gangl Edina védett nagyott emberhátrányban.

A következő támadásban a csapatkapitány, Keszthelyi Rita villant, egy parádés ejtéssel növelte az előnyt, védekezésben pedig egy blokkal jelentkezett.

Nem sokkal később aztán Aria Fisher centerből meglőtte a vendégek első gólját, de ez semmilyen zavart nem okozott, Keszthelyi ezúttal emberfórban bombázott az amerikai kapuba.

Szilágyi Dorottya három gólt szerzett Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gangl és a védelem továbbra is remekelt, viszont emberelőnyből szépítettek a vendégek egy véleményes góllal, a játékvezető szerint Gangl csak a gólvonal mögül tudta kiütni a labdát, mi pedig a túloldalon csak a támadóidő lejárta után tudtunk betalálni. A negyed hátralevő részében már nem született gól, ami azt jelenti, hogy

az első játékrészt 3-2-re sikerült megnyerni.

A másodikban is mi voltunk a gyorsabbak a ráúszásnál, gólt viszont nem sikerült szerezni ebből. Nem úgy a vendégeknek, Rachel Fattal egy újabb emberelőnyt használt ki, kaptak ebből bőven. Szűk három perc elteltével mi is fórba kerültünk, de sajnos még lövésig sem jutottunk, ezt pedig kíméletlenül megbüntette Alys Williams, az ő találatával már vezetett az USA.

Komoly hullámvölgybe kerültünk, Gangl tartott minket meccsben, de még a róla kipattanó lövéseket is az amerikaiak szedték össze,

Stephanie Haralabidis is kihasznált egy fórt. Négy perc volt hátra, amikor végre magyar gólnak örülhetett a közönség, Keszthelyi értékesített egy ötméterest.
Gangl folyamatosan hozta a bravúrokat, kétszer pedig a kapufa is segített, de így sem sikerült egyenlíteni, mert támadásban rengeteg volt a hiba. Ráadásul az amerikaiak is ötmétereshez jutottak, de Kiley Neushul a felső lécre pattintott.

És amíg mi újabb létszámfölényes helyzetet puskáztunk el, addig a vendégek kapitánya, Maggie Steffens kétgólosra növelte az amerikai előnyt,

amit nem sikerült csökkenteni a félidő utolsó másodperceiben. A második negyedben mindössze egy ötméteres gólra futotta a magyar csapattól, támadásban mindenképp több kellett a folytatásban.

Keszthelyi Rita volt a magyar csapat legeredményesebb játékosa Fotó: Szabó Gábor - Origo

Sprintekben továbbra is jók voltunk, harmadszor is mi hoztuk el a labdát. Ziccerben Gyöngyössy Anikó lőtte a labdát Asleigh Johnsonba, a túloldalon Madeline Musselman viszont nem hibázta el a büntetőt, a következő támadásból pedig Makenzie Fischer ejtett Gangl kapujába. 8-4-re vezettek az amerikaiak, mi pedig még mindig nem találtuk a védekezésük ellenszerét, ráadásul kontrát is fújtak ellenünk. Bő négy perccel a játékrész vége előtt a fiatal Vályi Vanda gólra váltott egy fórt, nagyon régóta vártunk erre, aztán az amerikaiak elhibáztak egy támadást, erre megjött a közönség hangja is, főleg miután Gangl újabb ziccert védett egy megúszás után.

Majd Gurisatti Gréta harcolt ki egy ötméterest, amit Szilágyi kíméletlenül bevágott, visszajöttünk két gólra!

Sajnos ezután Gurisatti kétszer is hibázott, egyszer teljesen egyedül állt Johnsonnal szemben, de nem tudta kihasználni a lehetőséget, a túloldalon Horváth Brigitta blokkja pedig azt jelentette, hogy 8-6-os vendég vezetéssel fordultunk a negyedik negyedre.

Bíró Attila csapata megszenvedett a kemény amerikai védekezéssel Fotó: Szabó Gábor - Origo

A ráúszás negyedszer is a miénk lett, a gól viszont most sem jött, de csak nálunk, mert náluk Musselman és Fischer is eredményes volt. 10-6-ra elhúztak, innen csoda kellett volna a papírforma borításához. A kapuba beálló Kasó Orsolya egy bravúrral jelentkezett, de Neushul lövését később ő sem háríthatta. 2:20-szal a vége előtt Parkes Rebecca remek csavarral hozta közelebb a magyar válogatottat, ez volt a meccs legszebb gólja. A végére beindult a gólgyártás, náluk Seidemann, nálunk Szilágyi talált be, majd Keszthelyi is ötméteresből.

A végeredményt is ő állította be, 12-9-re győztek az amerikaiak, folytatás Oroszország, majd Kanada ellen.

Végeredmény, női vízilabda világliga szuperdöntő, B csoport:

Eredmény:
Egyesült Államok-Magyarország 12-9 (2-3, 4-1, 2-2, 4-3)

gólszerzők: Haralabidis, Musselman, M. Fischer 2-2, A. Fischer, Fattal, Williams, Steffens, K. Neushul, Seidemann 1-1, illetve Keszthelyi 4, Szilágyi 3, Vályi, Parkes 1-1

A mérkőzés után a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila az Origo kérdésére elmondta, hogy a jó kezdés után a csapat elfáradt az amerikaiak kőkemény védekezése miatt, ezzel magyarázható a hosszú gólszünet, valamint a több hiba, és az ezek után lefordulásokból kapott elkerülhető találatok. Aztán szépen jöttek a gólok, emiatt hellyel-közzel elégedett, persze vereség után nem lehet teljesen.

Hozzátette, egyértelmű, mennyire erős az amerikai válogatott,

ő annyit kért a lányoktól, hogy legyenek olyan momentumok, amelyekre később is lehet építeni, és ezt megkapta.

Az oroszok ellen nehéz, 1-2 gól különbséggel eldőlő meccsre számít, de mindenképp győzni szeretne.

A válogatott csapatkapitánya, a négygólos Keszthelyi Rita szerint is a könnyű gólok döntöttek:
"Jobban oldottuk meg a meccset, mint amire számítottunk, csapatként játszottunk. Sajnos saját hibáinkból kaptuk a könnyű, lefordulás utáni gólokat, ezeket kell kiküszöbölni az oroszok ellen, akik szintén nagyon gyors játékot játszanak. Az elején koncentráltabbak voltunk, ők pedig még reggel edzhettek egy keményet, mivel így szokták.

Eredmények, női világliga, szuperdöntő, Duna Aréna:
csoportkör, 1. forduló:
A csoport:
Olaszország-Ausztrália 11-9 (2-3, 5-3, 2-2, 2-1)
Hollandia-Kína 15-7 (4-2, 4-2, 3-3, 4-0)

B csoport:
Egyesült Államok-Magyarország 12-9 (2-3, 4-1, 2-2, 4-3)
Oroszország-Kanada 19-17 (3-3, 4-3, 1-5, 7-4, 4-2) - ötméteresekkel

A szerdai program:
A csoport:
Ausztrália-Kína 15.00
Hollandia-Olaszország 18.30
B csoport:
Egyesült Államok-Kanada 16.45
Oroszország-Magyarország 20.15