Vágólapra másolva!
A magyar női röplabda-válogatott az Arany Európa-ligában szerzett ezüstéremmel kiérdemelte, hogy részt vegyen a Nemzetek Ligája interkontinentális selejtezőtornáján (FIVB Challenger Cup). A hatcsapatos versenyen a magyarok mellett az EL-t megnyerő Bulgária, valamint Ausztrália, Kolumbia, Puerto Rico és a házigazda Peru vesz részt. A feladat nem egyszerű, nyaralásról pedig szó sem lehet.

Jan De Brandt együttese az Európa-ligához képest megfogyatkozva érkezett Limába, különböző sérülések miatt Szakmáry Gréta, Sándor Renáta, Tálas Zsuzsanna, Lékó Lilla és Szűcs Kinga nem tudta vállalni az utazást, míg Németh Anett a torna ideje alatt érettségizni fog. Na igen, ez van, amikor szemtelenül fiatal a válogatott. Szedmák Réka egy nappal később csatlakozott a többiekhez, hétfőn ugyanis még ő is érettségizett.

A csapat Kolumbiával és Peruval került egy csoportba (amelyeket a világranglista-helyezések szerint osztottak be), tehát Bulgária, Puerto Rico és Ausztrália alkotja a másik triót. Az első két helyezett jut tovább mindkét hármasból, akik elődöntőket játszanak. A finálé győztese pedig bekerül a 2019-es Nemzetek Ligája elnevezésű sorozatba, amely már abszolút az elitkategória: a világ 16 legerősebb országa játszik egymás ellen.

A magyar női röplabda-válogatott Limában Forrás: Origo

A csapat a hiányzók ellenére sem vakációzni érkezett, főleg úgy, hogy Peruban éppen tél van, így hiába fekszik a versenynek otthont adó Coliseo Manuel Bonilla a Csendes-óceán mellett, az időjárás miatt ez senkinek sem vonja el a figyelmét. Maximum az, hogy az amfiteátrum-jellegű csarnoknak ugyan van teteje, ajtaja viszont nincs, így meglehetősen hűvös van belül is. Az időeltolódással járó átállás sem könnyíti meg a helyzetet, a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) „remek" szervezése miatt komoly jetlaggel játszanak majd a magyar lányok.

Gondoljanak csak bele, múlt hét csütörtökön és pénteken még a Papp László Budapest Sportarénában küzdöttek az Európa-liga négyes döntőjében, kevesebb mint egy héttel később pedig már Limában lépnek pályára úgy, hogy az utazás alapból igénybe vesz egy napot.

A sorsolás legalább annyiban kedvező, hogy nem kell rögtön a nyitónapon játszaniuk, de másnap helyi idő szerint hétkor Kolumbia, pénteken pedig Peru következik. Továbbjutás esetén pedig meccs van szombaton és vasárnap is. Ezt persze valószínűleg nem bánnák a lányok.

A Coliseo Manuel Bonilla belülről Forrás: Origo