Vágólapra másolva!
Jó hangulatú közönségtalálkozóval zárta a 2017-18-as bajnoki idényt a Sopron Basket. Az Euroliga-döntőbe jutó női kosárlabdacsapat ügyvezetője, Török Zoltán a következő szezonra szóló tervek mellett a klub gazdasági hátterébe is bepillantást engedett.

Sportszakmai szempontból aligha zárhatott volna ennél jobb évet a Sopron Basket női kosárlabdacsapata. A Magyar Kupa döntőjében ugyan alulmaradtak a Szekszárddal szemben, a bajnoki döntőt azonban nagyon simán nyerték meg 3-0 a tolnaiak ellen, és, ami még ennél is nagyobb fegyvertény: első magyar csapatként jutottak be az Euroliga döntőjébe.

Gyönyörű ezüstéremmel ért véget a soproni kosárkaland

Egy fantasztikus Euroliga-szezon végén került ezüstérem a Sopron Basket kosárlabdázóinak nyakába. Az orosz Jekatyerinburg elleni finálét ugyan nem tudta megnyerni a magyar csapat, de szó nem érheti a ház elejét, mert aki az idény elején azt mondja, hogy a magyar bajnokcsapat második lesz a sorozatban, azt minimum kinevetik.

Az évzáró közönségtalálkozón - nem éppen megszokott módon - a klub gazdálkodásába is bepillanthattak a szép számban összegyűlt szurkolók. Török Zoltán ügyvezető nem rejtette véka alá, hogy nem csak a pályán teljesít szépen a Sopron Basket, hanem a pénzügyi osztályon is elégedettek lehetnek a munkatársak. A beszámoló szerint ugyanis:

  • a mérleg főösszeg, azaz a csapatot működtető cég értékének mérőszáma. 996 millió 463 ezer forint
  • az adózás utáni nyereség: 7 millió 167 ezer forint
  • a nettó árbevétel, azaz a vállalkozás által megtermelt összeg: 389 millió 200 ezer forint
  • TAO és egyéb támogatások formájában további 316 millió forint folyt be a céghez.

A kosárlabdára elköltött összegek mellett a többi bevételt befektette a klub, ennek köszönhetően "egy folyamatosan megújuló Arénában szurkolhatunk, dolgozhatunk a mindennapokban" – mondta Török, akinek a hitvallása szerint, ha "megkeres 10 forintot, nyugodtan költs el belőle 9,90-et, de tíz fillért tegyél félre".

Török Zoltán, a soproni női kosárlabda csapat ügyvezető igazgatója: van mire büszkének lennie Fotó: Polyak Attila - Origo

Ami a szakmát illeti: a keretben nem lesznek nagy változások, egyelőre egyetlen légiós, az amerikai Danielle Page távozása biztos, a helyére az az Alaina Coates érkezik, attől függően, hogy mikor érnek véget az ameriki profi ligában (WNBA) szereplő klubja, a Chicago Sky kötelezettségei.

Fontos lépést tesz a klub az utánpótlás terén is, ugyanis eldöntött tény, hogy a klub elindít egy, a soproni akadémián nevelt kosarasokból álló B csoportos csapatot.

"Haza kívánjuk hozni azon soproni nevelésű játékosokat, akik kevesebb lehetőséghez jutottak az elmúlt időszakban más kluboknál, vagy a B csoportban szerepeltek más egyesületek kötelékeiben. Az a tervünk, hogy ezen csapat mérkőzéseit a felnőtt csapat programjához igazítva, azok előtt rendezzük meg" – fejtette ki az ügyvezető.