Szelíd vadállat Jordan nyomában

Kevin Durant az Oklahoma City Thunder kosárlabdázója, NBA
PHOENIX, AZ - APRIL 06: Kevin Durant #35 of the Oklahoma City Thunder slam dunks the ball against the Phoenix Suns during the second half of the NBA game at US Airways Center on April 6, 2014 in Phoenix, Arizona. The Suns defeated the Thunder 122-115. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Christian Petersen/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Kevin Durant a hétvégén megdöntötte Michael Jordan egyik NBA-csúcsát. Az új rekorder világ- és olimpiai bajnok, az NBA-ben ötszörös All Star, bár nem egy igazi sztáralkat. De tényleg van olyan kaliber, mint a Bulls egykori csodakosarasa?

Nem egy naponta emlegetett statisztika, hogy sorozatban hány meccsen szerez valaki 25 pontot az NBA-ben, de Michael Jordan rekordjait sem döntik meg túl gyakran. Kevin Durantnak a hét végén összejött a bravúr, 38 pontjával zsinórban 41. alkalommal jutott el legalább 25-ig. Kérdés, valóban akkora ász-e az Oklahoma City csillaga, hogy Jordant kóstolgassa - tettük fel a kérdést Tőrös Balázs NBA-szakértőnek.

"Jordan óta nem volt ilyen hatékony játékos az NBA-ben. Nincs olyan, amiben ne lenne abszolút topkategória, talán csak a védekezése nem tökéletes, de ez egyszerűen a fizikai paramétereiből adódik. De az, hogy egy ilyen dinamikus, erős játékos ilyen pontosan dobja a triplákat, és úgy általában minden dobásmutatója ilyen jó legyen, az nagyon ritka. Talán rajta kívül egyedül Dirk Nowitzki tud hasonlót felmutatni – mondta az Origónak a SporTV-n szakkomentátorkodó Tőrös.

Kevin Durant igazi local hero Oklahomában. A Seattle Supersonics franchise-zal együtt érkezett Oklahoma Citybe, miután a hurrikán által pusztított New Orleans-ból átmenetileg a városba költözött a Hornets, és kiderült, a városnak óriási szüksége van egy profi csapatra. A Thunder igazi közkincs a közép-nyugati állam fővárosában, és óriási szerencséjükre a csapattal együtt nyert egy franchise playert, Kevin Durantet.

Kevin Durant, Oklahom City Thunder Forrás: AFP/Getty Images/Ezra Shaw

A kiscsatár már középiskolás korában óriási ígéretnek számított, később a texasi egyetemen bezsebelte nagyjából az összes létező elismerést, és már senkit nem lepett meg, hogy első évében az NBA-ben is az év újoncának választották. Durant azóta az amerikai válogatottal világ- és olimpiai bajnok, az NBA-ben ötszörös All Star, háromszoros pontkirály és csak azért nem legalább kétszeres MVP, mert pechjére LeBron James kortársa. De James mögött másodiknak lenni sem akkora szégyen.

"Egyszerűen élmény nézni a játékát. Képzeljük el, hogy szélsebes első lépésével megveri az emberét, majd sprintben rátámad a gyűrűre, ahol nála jóval magasabb embereket kell megvernie. Ehhez kifejlesztett egy hihetetlen fizikai bravúrt igénylő mozdulatsort, aminek az a lényege, hogy egy lépésből lefékezi magát, és szinte egyenesen felfelé ugrik, hogy nem tudják betakarni. Azt szokták rá mondani, egy telefonfülkéből is tud tempót dobni – mondta Tőrös, aki szerint a 25 éves Durant még mindig fejlődik, és évről évre jobb lesz.

Kár, hogy nem elég állat

A Thunder második oklahomai évében már a playoffban játszott (A Lakers 4-2-vel ejtette ki az első körben), egy évvel később konferenciadöntőt, rá egy évvel (2011-12-ben) NBA-nagydöntőt játszott, tavaly pedig 60-22-es mutatóval az első helyről vágott neki a rájátszásnak. Tőrös szerint a csapat idén is az esélyesek között van – jelenleg a San Antonio Spurs mögött második a ligában –, bár szerinte előrébb tartana, ha nem Russel Westbrook lenne a Thunder másik sztárja Durant mellett.

"Duranttel csak az a baj, hogy nem elég állat. Egy kedves, jópofa srác, aki elképesztően tehetséges kosárlabdázó, de nem egy igazi vezér. Annyi a különbség közte és LeBron James között, hogy utóbbi képes magával húzni a csapattársait, Durant pedig nem ilyen típus. Az OKC szempontjából ez még nem akkora baj, hiszen ott van Westbrook, hogy csinálja a show-t, de az ő játéka kétélű fegyver: ha jó napja van, óriási vezér, ha rossz, pénzért sem lehet neki kosarat venni. Durant vele szemben kiegyensúlyozott, vele sokkal könnyebb számolnia egy edzőnek" - tette hozzá Tőrös.

Közelről, távolról, középtávolról Forrás: AFP/Getty Images/Christian Petersen

Durantet nemcsak a játéka miatt hordja pajzson a város. A mélyen vallásos játékosnak nincsenek balhéi, drogügyei és nem járkál éjszaka a városban. Négy éve jár menyasszonyával, a WNBA-ben szereplő Monica Wrighttal, és hiába az NBA negyedik legjobban kereső játékosa (2013-ban 35 millió dollárt kaszált), saját bevallása szerint legszívesebben a haverokkal playstationözik. Több jótékonysági kezdeményezés mögé állt oda, tavaly 1 millió dollárt utalt át a Moore hurrikán áldozatainak, és még egy gyerekfilmben is szerepet vállalt Jim Belushi Oldalán.

"Nem kérdés, hogy ha nem jön közbe sérülés, a legnagyobbak között fogják emlegetni. Nem valószínű, hogy lesz annyi bajnoki gyűrűje, mint Jordannek, vagy akkora országos sztár lesz, mint ő, de az ő személyisége nem is ilyen. Ő nem fog fúrni senkit, csak hogy róla szóljanak a hírek, és nem igazol el csak azért, hogy bajnoki gyűrűket szerezzen. Ha fogadnom kellene, Durant az OKC-ből vonul vissza, és visszavonulása után is a városban marad. Ilyen srác."

Íme a rekorddöntő meccs 25 pontja, plusz még 13 a Suns ellen: