Vágólapra másolva!
A december 7-i, Csehország elleni világbajnoki nyitómérkőzés előtt még kilenc napot dolgozhat együtt a magyar nőikézilabda-válogatott, amely Hajdu János irányításával ismét érmet szeretne szerezni Szerbiában. A tavalyi Eb-bronz után a megbízott kapitány ismét négy közé szeretne jutni, de azt még nem tudja, hogyan szűkítse tizenhat fősre a keretét.

"Nehéz feladat előtt állunk, hiszen a klubok sűrű programja, a hazai bajnokság, nemzetközi tornák mellett rövid időnk jut a világbajnokságra való felkészülésre. Összesen tizenöt napot tudunk együtt gyakorolni, amiből a Provident-kupa hetén már hatot végigdolgoztunk. Úgy érzem, hogy jelen pillanatban hetven százalékos állapotban van a csapat, és a következő időszakban azon dolgozunk, hogy a rajtra 90-95 százalékra feltornázzuk magunkat. Mivel bizakodó vagyok, azt mondom: még kilenc napunk lesz" - nyilatkozta a szövetség hivatalos honlapján Hajdu János szövetségi kapitány, aki Karl Erik Böhn betegsége miatt ideiglenesen vállalta el a megbízatást.

Hajdu János Forrás: MTI/Kovács Anikó

A csapat december 7-én Csehország ellen kezd Újvidéken, majd sorrendben Tunézia, Ausztrália, Románia és Németország következik.

A vb-csoport programja

december 7., szombat
14.45: Magyarország - Csehország

december 9., hétfő
14.45: Tunézia - Magyarország

december 10., kedd
19.15: Magyarország - Ausztrália

december 12., csütörtök
19.15: Románia - Magyarország

december 13., péntek
17.00: Magyarország - Németország

"Az első meccs nagyon fontos lesz, ráadásul korai időpontban, 14.45-kor játszunk. A csehek, úgy tűnik, elég jó formát mutatnak, de ezt a mérkőzést mindenképpen meg kell nyernünk. Nem szeretném, hogy ha úgy kezdenénk, mint az Eb-n, amikor a horvátoktól egy góllal, 28-27-re kikaptunk. Ha csúszva-mászva is, de győznünk kell. Ezután jöhet két könnyebb mérkőzés, majd a románok és a németek ellni rangadók, ellenük alakul majd ki a csoport végeredménye. A csoport első két helye a célunk" - mondta.

Ezt követően a nyolcaddöntőben a C csoportból várhatóan a norvég, lengyel, angolai és spanyol válogatott következik. "Ez a meccsünk lesz az, amelyre igazán össze kell állnia a csapatnak. Szeretnénk a csoportból minél jobb helyen továbbjutni, aztán meglátjuk, hogyan tovább."

Hajdu nem tudja, hogyan áll majd össze a szűk, 16 fős kerete, azt mondja, egyelőre több kérdés van a fejében. "Hány balszélsővel utazzunk, eggyel vagy kettővel? Hány kapust viszünk, kettő vagy hármat? Hány beálló jön velünk, kettő vagy három? És irányító, szintén kettő vagy három? A balkezes jobbátlövők száma szintén nyitott kérdés. A válaszokat az eddigi teljesítmény, a bajnokságban mutatott játék határozza majd meg, és azt csak remélni tudom, hogy az egészségi állapot nem lesz befolyásoló tényező. A minimális cél a nyolc közé kerülés. Az elnökség, várhatóan a hatba vár majd minket, míg én a négy közé szeretnék jutni. A lányok viszont sokkal bizakodóbbak, hiszen ismét éremmel szeretnének hazatérni. Én pedig támogatom őket, megyek utánuk, és bízom bennük."