Vágólapra másolva!
Ugyan a harmadik negyedben még 8-5-re Olaszország vezetett, a magyar férfivízilabda-válogatott szédületes hajrával, a hatgólos Biros Péter vezérletével 12-9-re győzött, és bronzérmet szerzett az eindhoveni Európa-bajnokságon.

"Közepes játékkal maximális eredmény" - Kemény Dénesnek 2008 jutott az eszébe

A szerbeké az aranyérem

Eredmény, bronzmérkőzés:
Magyarország - Olaszország 12-9 (1-1, 4-3, 1-4, 6-1)
Eindhoven
v.: Peris (horvát), Buch (spanyol)
gól: Biros 6, Varga Dénes 2, Szivós 2, Kiss G. 2, Hosnyánszky 1, illetve Presciutti 2, Gallo 2, Giorgetti 2, Perez 1, Lapenna 1, Belugo 1

Kétszer játszott az Európa-bajnokságon Olaszországgal, mindkétszer tizenkét gólt dobott, és győzött a magyar férfivízilabda-válogatott - a vasárnapi diadal annyiban volt másabb az első találkozótól, hogy ezzel a 2008-as pekingi játékok utáni első érmét szerezte nagy világversenyen.

Az első negyed idegeskedése egy-egy gólt eredményezett mindkét oldalon, Volarevic és Szécsi is jól védett, igaz, jóval több olasz lövés ment kapura.

A második negyedben magára talált az együttes, pillanatok alatt háromgólos előnyre tett szert, de Alessandro Campagna időkérése - no meg egy kettős emberelőny - életre keltette a világbajnokot. Presciutti duplájával és Gallo találatával 4-4-re egyenlített az ellenfél, majd a nagy szünet után az 5-4-es magyar előnyt zsinórban szerzett négy góllal megfordították.

A nőknél magyar gólkirályt avattak Keszthelyi Rita személyében, aki hat mérkőzésen 19 alkalommal volt eredményes. A 21 éves játékos a szombati bronzmérkőzésen az oroszok ellen szerzett öt találatával ért fel az első helyre, lehajrázva a holland Iefke van Belkumot, aki 18 gólig jutott.

Kemény Dénes sem tehetett mást, időt kért, és az utolsó másodpercekben szerzett Biros-bomba legalább látótávolságon belülre hozta a csapatot.

7-9-nél is kevesen fogadtak volna a viharos feltámadásban, pedig ez történt. Biros ellenállhatatlanul játszott, hat gólt szerzett, a negyedet 6-1-re hozta a válogatott úgy, hogy a hajrában az olaszok még a fejüket is elveszítették, és durvaságba csapott át nagy akarásuk.

Magyarország végül 12-9-re nyert, és a női csapathoz hasonlóan a harmadik helyen végzett.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az élő közvetítés:

Első negyed:

Az első ráúszásnál az olaszok hozták el a labdát, de rögtön el is rontották az akciót, a másik oldalon a magyarok is így tettek. Az első olasz emberelőny kimaradt, Fiorentini lemaradt a húzásról. Kásás is hibázott, az első emberelőnyt ő lőtte el, de Volarevic kapus védett.

A harmadik perc végén Steinmetz Ádám reklamált kiállítást, de a szerelést szabályosnak minősítették a játékvezetők, az ellentámadás végén Szécsi védett szépen. Aztán Kásás próbálkozott ejtésről, de elvétette a célt.

Hosnyánszky kiállítását már sikerült kihasználni Gallo révén (0-1), Biros távoli lövését könnyedén blokkolták az olaszok, majd Szécsinek kellett ismét védenie. Az első hat perc statisztikája beszédes: hat olasz és mindössze három magyar kapura lövés.

Nyolcvan másodperccel a negyed vége előtt Hárai sem jutott lövéshez, három olasz védő gyűrűjében veszítette el a labdát, majd egy kontrafault után Biros úszott meg, és lőtte a labdát a kapus hóna alatt a bal sarokba (1-1). A negyed utolsó lövését Szécsi fogta.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Második negyed:

A második ráúszást is az olaszok nyerték, Figlioli gyorsabb volt Varga Dénesnél, de egy-egy elrontott akciót követően Perez jutott lövéshez, Szécsi azonban védett. A gyors kontrát Varga Dénes fejezte be góllal (2-1).

Három perc után Hárai harcolt ki ötméterest, a büntetőt Hosnyánszky a jobb alsóba vágta (3-1). Aztán Katonás kiállítása okozhatott volna gondot, de Gallo lökete a lécről vágódott ki, a másik oldalon Figari büntetése nyomán Kiss került lövőhelyzetbe, de védett a kapus. Szerencsére az újabb kiállítást Biros már kihasználta (4-1).

Időt kértek az olaszok, pillanatok alatt kettős hátrányba kerültünk, Presciutti azonnal büntetett (4-2). Aztán hiába kerültünk emberelőnybe, kontrát fújtak ellenünk, a másik oldalon Szécsi kétszer védett, Presciutti ellen azonban tehetetlen volt (4-3). Biros lövését Volarevic védte.

A másik oldalon Varga Dániel szabálytalankodott, az ötméterest Gallo bevágta (4-4). Válaszul Biros egy emberelőnyt pattintott a rövid sarokba (5-4). A negyed utolsó 24 másodpercében az olaszok támadhattak, megkapták kilencedik emberelőnyüket, de nem jutottak lövéshez.

Harmadik negyed:

Figlioli hozta el a labdát, Varga Dénes nem is úszott el a félpályáig. Kásás kiállítása után Szécsi bravúrral védte Lapenna közeli lövését. Aztán Gallót zavarták ki a vízből, Kásás pedig csúnyán kapu mellé lőtt. A magyar klasszis visszaúszás közben ki is állíttatta magát, de egy jó blokk megakadályozta az olasz egyenlítést.

Idegesen és nagyon pontatlanul játszott a magyar együttes, egy újabb emberelőnyt Hosnyánszky lőtt el messziről, nem okozott gondot a kapusnak. Giorgetti bombagóllal egyenlített (5-5). Sőt, Perez a negyed 3. percének végén vezetéshez juttatta az olaszokat (5-6).

Szivós lövését Volarevic védte, a kipattanóval jól úsztak meg az olaszok, Aicardival szemben Madaras szabálytalankodott, ötméteres. A büntetőt Giorgetti bevágta (5-7). Egy támadószabálytalanság után Gallo került lövőhelyzetbe, de Szécsi védett.

Kemény Dénes időt kért, de az emberelőnyt kivédekezték az olaszok, a másik oldalon Figari ejtése a kapufáról csorgott le. Újabb kontrafault után Felugo távoli lövését védte Szécsi, Hárai óriási taslit kapott, vérző fejjel nem maradhatott a vízben.

Aztán Szécsi kapott kiállítást, mert a bírók úgy ítélték meg, nem adta vissza a labdát, Lapenna nem hibázta el a lehetőséget (5-8). Szivós lövését Volarevic védte, de Giorgetti sem tudta meglepni Szécsit.

Az utolsó fél percben támadhatott a válogatott, Biros kilőtte távolról a bal alsót (6-8). Maradt 15 másodperc, Figlioli próbálkozását blokkoltuk.

Negyedik negyed:

A ráúszásnál nem történt csoda, az olaszok hozták el a labdát, de gólt a magyarok szerezték: Biros ötödik gólját lőtte (7-8). Sikerült kivédekezni egy emberhátrányt, de a labda maradt az olaszoknál, Felugo pedig nagyon távolról beejtette a bal sarokba (7-9).

Öt és fél perccel a mérkőzés vége előtt Giorgetti állt ki, Kiss Gergő éles szögből lőtte ki a jobb sarkot (8-9), majd egy gyors megindulás után Varga Dénes egyenlített (9-9). Szivós kiállítása alatt Perez közeli löketét Szécsi bravúrral védte, majd Szivós kapott egy gólt a jegyzőkönyvbe, noha a labda Volarevic védése után saját játékosa fejéről került a hálóba (10-9).

Biros hatodik góljával kettőre nőtt az előny (11-9), Felugo fölé pattintotta a labdát. Biros lövését blokkolták, az olasz indítást a kiúszó Szécsi elcsente, maradt egy perc, de az olaszok kapu fölé lőtték a labdát.

Nem bírták elviselni az olaszok, Figlioli ütésért piros lapot kapott, az ötméterest Kiss vágta be (12-9).

Győzelmével a válogatott a nőkhöz hasonlóan a harmadik helyen végzett, és a 2008-as pekingi játékok után az első érmét szerezte nagy világversenyen.