Vágólapra másolva!
Átvette a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést Tarics Sándor egykori vízilabdázó, a magyar, egyszersmind az egyetemes sport legidősebb élő olimpiai bajnoka.

Az Egyesült Államokban élő volt sportolónak, nemzetközi hírű építészmérnöknek Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul nyújtotta át a magas magyar állami kitüntetést. A főkonzul az észak-kaliforniai Belvedere-ben található otthonában kereste fel Tarics Sándort, aki pénteken ünnepli 98. születésnapját - közölte a Los Angeles-i magyar főkonzulátus.

Bokor Balázs főkonzul elismeréssel szólt arról, hogy az idős mérnök ennyi év után is tudatosan megőrizte magyarságát, ezzel is példát mutatva a hazájuktól távol élő magyaroknak identitásuk megtartásának fontosságából.

Tarics Sándor az 1936-os berlini olimpián nyert aranyérmet a magyar férfivízilabda-válogatottal. Schmitt Pál köztársasági elnök a magyar sport amerikai hírnevének öregbítéséért, sportpályafutása, életútja elismeréseként idén augusztus 20-án adományozta Tarics Sándornak a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.

Tarics Sándor a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, majd 1949-ben kivándorolt az Egyesült Államokba. Az egykori vízilabdázó olimpiai bajnok találmánya alapján több ezer földrengésbiztos toronyház épült a világ minden részén, így Japánban is az elmúlt évtizedekben. A mérnök még a hetvenes években fejlesztette ki azt a szerkezetet, amely elnyeli a földrengések erejét, így a felhőkarcolók, hidak nem dőlnek össze.