Vágólapra másolva!
Nincs kialakított játékoskeret, nincs hivatalos név és klubszín, nem tudni, ki lesz a szakosztályvezető, és melyik nemzetközi kupában indul a csapat, ennek ellenére komoly terveket dédelget a PLER KC és a Celebi-FTC egyesülő férfikézilabda-csapata. Az élvonal budapesti erőit egyesítő klub célja, hogy megtörje a Veszprém és a Szeged évek óta tartó uralmát, ehhez a Bajnokok Ligája-sikerrel büszkélkedő szakembert, Zsiga Gyulát sikerült megnyerni vezetőedzőnek.

Évek óta két klub, az MKB Veszprém és a Pick Szeged uralja a magyar férfikézilabda-bajnokságot, az 1990 előtt megszokott fővárosi hegemónia nem csak a többi csapatsportágban vált történelemmé. A visszaesés ellen két budapesti, élvonalbeli klub fúzióval próbált tenni, a PLER KC és a Celebi-FTC vezetői úgy döntöttek, egyesítik erőiket, és Zsiga Gyula vezetőedző irányításával olyan minőségi csapatot építenek föl, amely rövid időn belül a Szeged és a Veszprém méltó ellenfele lehet.

A fúzió gondolata korábban is felvetődött, hiszen a gazdasági okok mellett szakmailag is előrelépésnek tűnt az együttműködés. Kérdésünkre Horváth István, az FTC szakosztályvezetője elmondta, hogy nem igazak a pletykák, amelyek szerint az aktuálisan jobb anyagi helyzetben lévő csapat folyton elutasította a másik érdeklődését.

"A Fradi sohasem kereste a PLER-t, fordítva viszont igen. Már tavaly óriási lehetőség előtt álltunk, akkor azonban egy valaki megfúrta ezt a fúziót. Akkor két-három lépcsőfoknyi magasságig eljutottunk a tárgyalások során, pedig az azóta szegedi Lékai Mátéval és magdeburgi Balogh Zsolttal komoly lehetőség előtt állt volna a csapat" - mondta Horváth.

150 milliós költségvetésben bízva

Az egyesülés több kérdést is felvetett, amelyekre azonban a felek nem tudtak kielégítő válaszokat adni. Egyelőre nem tudni, mi lesz a csapat neve. Ahogy Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere fogalmazott: "Erről még nem döntöttünk, remélem, frappáns nevet találunk, de jelen pillanatban nem ez a legfontosabb." Hozzátette, várhatóan benne lesz a PLER és az FTC, minden bizonnyal jelezni szeretnék, hogy budapesti a csapat, és persze a névszponzor se hagyható ki. Azaz egyelőre úgy tűnik, az FTC-PLER-Budapest-Celebi (illetve a fennmaradó ötféle kombináció valamelyike) lehet a befutó.

A klubszínekről sem született döntés, az önkormányzat szeretné a XVIII. kerületi logóban szereplő kéket megtartani, de lehet, hogy "még a piros is belekerül", fogalmazott Lévai István Zoltán sportért felelős alpolgármester, miközben a Ferencváros szeretné a zöld-fehér kombinációt is apportálni az új klubba.

A csapatnak még nincsen vezetősége, Horváth erre is azt mondta, másodrangú kérdés. A játékoskeretről és a büdzséről se lehet semmi konkrétumot tudni, azt ugyan Lévai az [origo]-nak elárulta, a legutóbbi idényhez hasonlóan az önkormányzat a létesítmények használata mellett 25 millióval segíti a klubot, míg Horváth 150 milliós összköltségvetésről álmodik.

Külön izgalmakat jelent, hogy hétvégéig dönteni kell arról is, hogy a csapat melyik nemzetközi kupát választja, a PLER ugyanis kivívta a KEK-részvételt, míg bajnoki szereplése alapján az FTC az EHF-kupában indulhat. A választ még Zsiga Gyula vezetőedző se tudta, szerinte azt kell választani, ahol könnyebb a menetelés.

A nemzetközi kupaindulásról elvileg a Magyar Kézilabda Szövetség dönt, amelynek annyiban könnyű dolga van, hogy a Bajnokok Ligájában nem kell sokat gondolkodnia, az indulást jogot ugyanis a Veszprém és a Szeged szerezte meg. A KEK-ben a PLER, az EHF-kupában az FTC és a Tatabánya vehetne részt. A fúzióval azonban egy hely felszabadul - ezáltal a Balatonfüred és a Csurgó pénteken komoly téttel bíró meccset játszik egymással. Ha az új budapesti csapat a KEK-et választja, úgy a Tatabánya mellett az 5. helyezett is EHF-kupa-résztvevő lesz. Ha a budapesti együttes az EHF-kupát választja, úgy a KEK-indulás joga a Tatabányáé lesz, de az 5. helyezett ugyanúgy EHF-kupa-résztvevő. A legváratlanabb forgatókönyv szerint még a Tatabánya is visszaléphet a KEK-től, hiszen kivívta az EHF-kupa-szereplést, akkor a másodosztályú Vác indulna a kupagyőztesek között, az FTC-PLER és a Bányász menne az EHF-kupába.


"Csodák vannak, de ritkán"

"Olyan nemzetközi szinten is eredményes csapatot szeretnénk építeni, amely fel tud zárkózni hazai porondon a két nagy óriás, a Veszprém és a Szeged mögé. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy forrásainkat egyesítve erős csapatot próbálunk összehozni. A XVIII. kerület mindig is jó volt utánpótlás-nevelésben, ha csak a legutóbbi Magyar Kupát nézzük, a Final Fourban szereplő négy csapatban közel kéttucatnyi olyan játékos szerepelt, akik innen indultak" - újságolta boldogan Ughy Attila polgármester.

"Szerves fejlődésre számítunk, és miután látható, hogy Brüsszel sem megy szembe a kormány törekvéseivel, reméljük, látványsportágként kiemelt adótámogatásban részesülünk" - tette hozzá.

Hogy ilyen hátérrel mi lehet az elvárás a bajnokságban? "Az 1-4. helyezés" - jött a válasz, amelyet Horváth azonnal javított is: "Inkább a 2-4. hely valamelyike. Hogy a Veszprémet megelőzzük? Csodák vannak, de ritkán."

Lévai az [origo] kérdésére azt mondta, elsősorban Hajdu Jánost szerették volna megnyerni edzőnek, de tárgyaltak Imre Vilmossal, a Siófok női csapatának szakvezetőjével is. Végül Zsiga Gyulára esett a választás, aki legutóbb a másodosztályú Vácnál dolgozott, és a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé vezette tanítványait.

"A bázis a XVIII. kerületben marad, a csapat itt játssza a meccseit, és a legtöbb edzést is itt tartja. Létesítményeink vannak, azt mindig az érdeklődés mértéke dönti el, hogy a Pestszentimrei Sportkastélyban vagy a Lőrinci Sportcsarnokban lépünk-e pályára" - tette hozzá Lévai, aki szerint az erős csapat és a mögötte álló infrastruktúra akár egy kézilabda-akadémia létrehozásához is alkalmas lehetne.

Zsiga 18 év után ül ismét élvonalbeli férficsapat kispadján

"Sok kötődésem van mind a Ferencvároshoz, mind az Elektromoshoz, hiszen mindkét klubnál voltam játékos és edző egyaránt. Sőt, amikor utoljára, 1991-ben budapesti csapat, a Tromos nyerte a férfi NB I-et, akkor már Komáromi Ákos mellett másodedzőként dolgoztam" - emlékezett a csapat vezetőedzője, Zsiga Gyula (aki csupán annyiban hibázta el gondolatmenetét, hogy a PLER nem az Elektromos, hanem a Malév SC jogutódja).

"Tizennyolc év után ülhetek ismét élvonalbeli férficsapat kispadján, a női kitérő nagyra sikeredett, nehéz volt kiszabadulni abból az ördögi körből" - mondta, majd hozzátette, bár még nem egyeztetett Perger Zsolttal, de a Fradi jelenlegi, veterán kapusát szeretné felkérni segítőjének.

Fotó: Szabó Pál [origo]

A Dunaferr női csapatával 1999-ben Bajnokok Ligáját nyerő szakember elárulta, három hete vette fel vele a kapcsolatot a Ferencváros.

"Vácon nem járt le a szerződésem, az ugyanis nem volt, kézfogással egyeztünk meg. Amikor felkértek edzőnek, benne volt a kalapban, hogy bármikor elhívhatnak magasabban jegyzett együtteshez, ezért az ottani vezetők maximálisan korrektek voltak a megállapodást illetően" - mondta. Jelenlegi szerződése egy évre szól, de ahogy fogalmazott, ez szinte mindegy, hiszen "a Fradi női csapatával is hároméves szerződést kötöttem annak idején, de csak egy év lett belőle."

A csapat július 4-én kezdi a felkészülést, Zsiga tizennyolcas keretben gondolkodik, amelyben akadnak még kérdőjelek. Teodor Paul kapus például a Veszprém játékosa, nem tudni, kölcsönbe megkapja-e a klub ismét. Szalafai Gábort a Gyöngyös, Igor Kost a Csurgó hívja, míg Marinko Kelecevic iránt a szlovén Celje, illetve egy magyar csapat érdeklődik.

Az egyesített csapat várható kerete a 2011-2012-es szezonban (Zsiga Gyula szerint):
Kapusok:
Teodor Paul, Székely Márton, Tamási Zsolt
Jobbszélsők: Bendó Csaba, Szalafai Gábor
Jobbátlövők: Igor Kos, Marczinkó Máté
Irányítók: Bak Sándor, Lendvay Péter
Beállók: Debreczeni Dávid, Kocsi András, Martin Mazák
Balátlövők: Marinko Kelecevic + 1 játékos
Balszélsők: Bakos György, Pálos Gábor
Védők: Czina József, Tóth József

A fúzió révén egy élvonalbeli indulási jog szabadon marad, ez a két kieső közül a jobbikra, azaz a 11. helyezettre szállhat. A hétvégi, Orosháza-Dunaferr mérkőzés így igaz kiesési rangadó lesz, az egypontos előnyben lévő hazaiak már döntetlennel is bent maradhatnak, míg a csőd közelben lévő újvárosiaknak csak az idegenbeli bravúr jelentene megoldást.


Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!