Vágólapra másolva!
Magyar győzelmet hozott a Vodafone-kupáért kiírt nemzetközi férfivízilabda-torna nyitónapja: Kemény Dénes együttese egy hat másodperccel a meccs vége előtt dobott góllal nyert a szintén Eb-résztvevő olasz csapat ellen péntek este a Margitszigeten.

Vodafone-kupa:
Magyarország - Olaszország 9-8 (2-3, 3-1, 2-1, 2-3)
a magyar góldobók: Varga Dénes, Bátori, Madaras, Varga Dániel 2-2, Hosnyánszky 1

Az augusztus 29-én kezdődő zágrábi Európa-bajnokságra készülő együttesek találkozójára szűk harmadháznyian, mintegy másfél ezren voltak kíváncsiak a Hajós uszoda ötvenes medencéjének partján. Benn a vízben a játékosok annak tudatában vághattak neki a négyszer nyolc perces küzdelemnek, hogy ez az utolsó érdemi eseményük az Eb előtt, főpróba, amely már árulkodhat arról, hogy hol tartanak a formába hozásban a csapatok.

A múlt mindenesetre a házigazdák jelentős fölényét mutatta: a korábbi 130 mérkőzésből 78-on magyar győzelem született, s 16 döntetlen mellett 36 olasz diadalt jegyeztek fel. Legutóbb 2001-ben nyertek az olaszok, a fukuokai vb-n, 3-2-re.

A budapesti csata első gólját - kettős emberelőnyből - a vendégek szerezték, Varga Dénes büntetőből egyenlített (1-1). Az újabb ötméteres - amelyet megint Kiss Gábor harcolt ki centerpozícióban - viszont kimaradt, s Hosnyánszky Norbert hibáját a vendégek góllal büntették (1-3). Az első szünet előtt az ifjú Bátori Bence csökkentette a különbséget (2-3).

A második játékrészt is Bátori-találat vezette be: a sérült csapatkapitányt, Biros Pétert helyettesítő tehetség pompásan húzta kapuba a labdát, s egyenlített, Varga Dénes pontos lökete pedig már hazai vezetést jelentett (4-3). Az újabb döntetlent Madaras Norbert bombája szüntette meg, így magyar előnynél vonultak el a nagyszünetre a csapatok (5-4).

Hosszú percek peregtek le a harmadik negyedből, amikor újfent rezdült a háló, szerencsére a vendégeké: Hosnyánszky - javítva a büntetőrontást - hatalmas kapufás gólt lőtt (6-4). A szépítés sem sokat késett, Varga Dániel jobb alsó sarokba pattintott (7-5).

A zárónegyedet váratlan olasz találat vezette fel, majd Madaras balja rögtön villant ugyan (8-6), az olaszok azonban kétszer egymás után is eredményesek tudtak lenni (8-8). Az utolsó támadást a Kemény-csapat vezethette, s alig hat másodperccel a vége előtt Varga Dániel távolról hatalmas gólt vágott, amivel nyert a magyar válogatott 9-8-ra.

A nyitónap másik meccsén meglepetésre a németek legyőzték a vb-ezüstérmes spanyolokat:
Németország - Spanyolország 8-7 (1-2, 2-2, 2-1, 3-2)

A szombati program:
17.30: Olaszország - Spanyolország
19.00: Magyarország - Németország