Vágólapra másolva!
A felkészülési időszakban négy vereséget is elszenvedett a zágrábi Európa-bajnokságra készülő magyar férfivízilabda-válogatott. Kemény Dénes szövetségi kapitány szerint hiányzik a szükséges koncentráció, és néhány játékosnak meg kell értenie, hogy a mostani válogatottnak a középcsapatok ellen is tudása legjavát kell nyújtania. Különösen azért, mert egyre többen elhiszik magukról, hogy meg tudják verni a magyarokat.

Kemény Dénes vezetésével még egyetlen felkészülési időszakban sem szenvedett el négy vereséget a pólóválogatott. Idén azonban a csapat előbb kikapott Siracusában Németországtól és Görögországtól, majd a múlt heti portugaletei tornán Romániától és Montenegrótól is, a spanyolokkal pedig döntetlent játszott, így nyeretlenül végzett az utolsó helyen.

A csapatépítés veszélyei

"Remélem, most már befejezzük, és a maradék három meccsen (az augusztus 20-22. közötti Vodafone Kupán) már veretlenek maradunk" - mondta a szövetségi kapitány az [origo]-nak. Kemény szerint "azokban az években, amikor ment a sírás-rívás, hogy szerbfóbia, meg ezüstcsapat, meg hasonlók, akkor minden évben két meccset vesztettünk. Tavaly úgy lettünk ötödikek a vébén, hogy egész évben volt három vereségünk, idén pedig már négynél tartunk, de ez most egy ilyen csapat. A fiatalok helyett nyilván behívhattam volna olyan játékosokat, akikkel idén biztosan erősebbek lennénk, és a most elveszített meccseket megnyertük volna. Az viszont nem segítené a londoni olimpiára építendő csapatot."

A fiatalításnak más kockázata is van. Az augusztus 28-án kezdődő zágrábi Európa-bajnokságon például az első hatban kellene végezni, hogy ott lehessünk a következő világbajnokságon, ahonnan a londoni olimpiára vezethet az út. Kemény szavaiból az derült ki, vállalja a kockázatot. "A tizenhárom fős Eb-keret a mostani tizenhat játékos közül kerül ki, azaz lesznek a keretben fiatalok is. Hogy pontosan kik vagy mennyien, azt most még nem tudom megmondani" - jelentette ki.

"Néhányan úgy érzik, máson van a sor"

Kemény Dénes és a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert szerint is akadnak mentális problémák, nem mindenki találja a helyét a csapatban, a rutinosabb játékosok nem tudnak kiegyensúlyozottan teljesíteni, a csapat egésze pedig még nem szokta meg, hogy már nem csak a délszlávok veszélyesek rájuk.

"Többen tudat alatt talán érzik, hogy ez egy amolyan átmeneti év, amit valahogy le kell tudni, de jövőre visszatér több meghatározó játékos, és akkor majd minden ott folytatódik, ahol abbahagytuk" - mondta Kemény. "Van néhány játékos, aki egy jó játék után úgy érzi, hogy másnap máson van a sor. Sajnos, most nem állunk jól klasszisokkal, hogy ezt megtehetnék. Át kell, hogy állítsák erre az agyukat, mint Politze a német csapatban, vagy Molina a spanyoloknál: tudják, hogy nincs győzelem, ha ők nem játszanak jól. Ezt pár játékosnak nálunk is meg kell értenie. Nem úgy van, mint régen, hogy játsszunk két meccsen jól, két meccsen közepesen, de akkor meg majd a másik játszik jól, és végül úgyis nyerünk. Itt most nincs mese, újra meg újra szét kell harapják a vasat."

Kemény kontra Madaras

"Ezekben az esetekben sem arról van szó, hogy bedobjuk a gatyát a vízbe" - tette hozzá a Pro Reccóban légióskodó Madaras. "Csak eddig úgy nézett ki a dolog, hogy voltak a délszláv csapatok, és melléjük csatlakozott néha egy amerikai vagy egy spanyol csapat. Ezek ellen mindenki még komolyabban vette a játékot, csúcsformában volt fizikálisan és mentálisan is. A többi meccsen meg tudtuk, hogy a kevesebb is elég. Ha két-három embernek ment, a többiek hoztak egy jó közepes játékot, akkor megvolt a meccs. Na ez az, ami változott most, és tudomásul kell venni, hogy mindenkinek, minden meccsen mindent bele kell adnia, ha győzni akarunk" - mondta Madaras.

Forrás: MTI

A siracusai és a portugaletei torna között eltelt egy hónapban szinte semmit nem fejlődött a csapat Madaras szerint, Kemény azonban lát biztató jeleket. "Ez így nem igaz, hogy semmit sem fejlődtünk, mert fizikai állapotban és a játékelemekben jobbak lettünk, csak az eredményben nem. Már sokkal jobban egyben van a játékunk, most csak dekoncentráltak vagyunk. Siracusában meg még a játék sem volt rendben, mert akkor még nem volt rá idő, hogy kialakuljon" - jelentette ki.

A klubcsapatok negatív hatása

A vereségek talán legkellemetlenebb következménye lehet, hogy azok a csapatok, amelyikek eddig félve ugrottak ellenünk vízbe, most vérszemet kapnak, illetve az ő példájukon felbuzdulva más csapatok is úgy érzik, hogy elkaphatnak bennünket. "Sajnos már most ez a helyzet, de ezt nem a válogatott kezdte" - mondta a kapitány. "Ez tavaly szeptemberben kezdődött, amikor a Nagyvárad a magyar bajnoki döntősökkel játszott négy meccset, és csak kétszer kapott ki. Ez pedig azt jelenti, hogy a románok most már bátran, sőt győzelemre játszanak ellenünk, és a görögökön is hasonló elszántságot lehetett látni Siracusában. Ilyen eddig nem volt, de ott sajnos szembesültünk vele."

"Úgy mennek be a vízbe, hogy itt a nagy alkalom, hogy elverjék a magyarokat" - tette hozzá Madaras. "Nekünk ez most egy plusz szerencsétlenség, de ez van. A legnagyobb hibát azzal követnénk el, ha belenyugodnánk ebbe a helyzetbe, és elfogadnánk, hogy ki tudunk kapni ezektől a csapatoktól. Erről szó sem lehet, a magyar válogatottnak az őt megillető helyre kell kerülnie, az kell legyen az alapállás, hogy ezeket a csapatokat bárhol, bármikor meg tudjuk verni. Ez egyébként egy kicsit jellemző a magyar klubcsapatokra, hogy elfogadják a vereségeket. Kikaptunk itt, kikaptunk ott, hát istenem, van ilyen, mondják. De a válogatottra ez soha nem volt jellemző, és bízzunk benne, hogy nem is lesz."

Cél az aranyérem

Kemény Dénesnek jólesik látni, hogy a szurkolók megértik a válogatott helyzetét, és a vereségek ellenére is kitartanak a csapat mellet. "Szeretnek minket, és sok mindennek kellene történnie ahhoz, hogy ez megváltozzon" - mondja a kapitány, aki a gyengélkedés ellenére is bízik a csapatban. "Nem titok, hogy aranyérmet várok a válogatottól és magamtól is az Európa-bajnokságon. Ezt elmondtam a srácoknak is."

Madaras Norbert szerint nagyon oda kell majd figyelni Zágrábban, mert rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny. "Tizenkét csapat van a tornán és mindegyik jó, de ez nem jelentheti azt, hogy a csoportban ne végezzünk az első három hely valamelyikén" - mondta. "A felkészülési meccsek eredményei ugyan azt sugallják, hogy lehetnek gondok, és hogy a csoport harmadik helyéért kell majd harcolnunk, de ez nem lehet a célunk. Csakis az első helyet célozhatjuk meg, és menni kell meccsről meccsre előre.

Vodafone Kupa a szigeten

Augusztus 20-22. között rendezik az első Vodafone Kupa a Margitszigeten, ami tulajdonképpen a tizennégy éven át Unicum Kupaként ismert torna utódja. Ahogy korábban, úgy ezúttal is három csapatot lát vendégül a magyar válogatott, Olaszországot, Spanyolországot és Németországot. A kapitány még a torna előtt kijelöli a Zágrábba utazó tizenhárom fős keretet, azaz a Vodafone Kupán már az Eb-csapatot láthatják a szurkolók.

A program:
augusztus 20.:
17:30 Spanyolország - Németország
19:00 Magyarország - Olaszország

augusztus 21.:
17:30 Olaszország - Spanyolország
19:00 Magyarország - Németország

augusztus 22.:
09:45 Németország - Olaszország
11:15 Magyarország - Spanyolország