Vágólapra másolva!
Helyére állították pénteken a Cozma-emlékművet a Veszprém Aréna előtti parkban. Az egyelőre még letakart szobor avatását szombaton 14 órakor tartják - tájékoztatott Remport Csaba, a Veszprém Kézilabda Fan Club elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy a szurkolói klub kezdeményezésére egy éve indított közadakozás révén hatmillió forint gyűlt össze az emlékműre. Az elnök szerint az egyéb felajánlásokkal együtt a közadakozás összege eléri a tízmillió forintot is. A szobor költsége 4,6 millió forint - tette hozzá.

Mihály Gábornak, a Munkácsy-díjas szobrászművésznek az alkotása egy két méter magas gránit posztamensen áll majd, a Marian Cozma arcvonásait őrző mellszobor kézilabdás dobómozdulatot ábrázol.

Az avatóra várható számos hazai és romániai sportvezető is. Jelen lesznek természetesen a neves sportklub vezetői és játékosai, köztük Ilyés Ferenc is, akit német klubja elengedett barátja emlékművének avatójára. Marian Cozma édesapja mellett ott lesz a gyilkosság áldozatául esett román sportoló két lánytestvére is.

A szurkolói klub elnöke hangsúlyozta: az emlékezésnek és szoboravatónak kizárólag Marian Cozmáról kell szólnia, ezért nyomatékosan kéri a Veszprém Arénához készülő szurkolókat, érdeklődőket, hogy tartózkodjanak bármiféle hangos megnyilvánulástól, rigmusok kiabálásától, politikai jelképek viselésétől vagy felmutatásától, és semmiféle zászlót, transzparenst ne vigyenek magukkal.