Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a nyomás az észak-amerikai profi jégkorongligán (NHL), hogy engedje el játékosait a 2014-es szocsi olimpiára, Alekszandr Medvegyev, az orosz profiliga (KHL) és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is megszólalt az ügyben.

"Boldogtalan lennék, ha nem lennének Szocsiban jelen a világ legjobbjai. Ez rossz lenne a sportágnak és a szurkolóknak egyaránt. Rengeteget dolgoztunk azért, hogy 1998-tól kezdve az NHL-esek szerepelhessenek az olimpián, és őrült lépés lenne, ha kilépnénk az olimpiai családból" - jegyezte meg Medvegyev, aki egyben a Gazprom olajóriás első embere is.

Hozzátette, a vancouveri olimpia alatt már háromszor találkozott Gary Bettmannel, az NHL elsőszámú vezetőjével, és bízik benne, hogy sikerül megállapodni. Utóbbi már többször kiemelte, várhatóan 2012-ben döntenek az ügyben.

Medvegyev előtt Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is az NHL-es részvétel mellett kardoskodott. "Az olimpiai torna a legjobb reklámja az NHL-nek és a jégkorongnak. Az olimpiai döntő nézettsége felülmúlja a Stanley-kupa fináléját, és ezt az NHL vezetője is tudja" - jelentette ki Rogge, a NOB elnöke.

Az NHL-es klubtulajdonosok többek között azért visszakoznak, mert a dollármilliókat kereső sztároknak át kell repülniük a fél világon, ráadásul több hétre is le kellene állítani a bajnokságot

Rogge a női hokival kapcsolatban is megszólalt, szerinte a sportágnak fejlődnie kell, és ha nem bukkannak fel csapatok, amelyek méltó ellenfelei lehetnek a kanadai vagy az amerikai válogatottnak, akkor az olimpiai szereplés is veszélybe kerülhet.

A 2-0-s hazai sikert hozó női döntő után a belga sportdiplomata kitért rá, hogy Kanada és az Egyesült Államok csapata 46, illetve 40 gólt lőtt, és csupán csak 2-2-t kapott a fináléig. Ez volt a negyedik olimpia, amikor a női hokisok jégre léphettek, és a harmadik alkalom, hogy a két észak-amerikai rivális találkozott az aranymeccsen. Rajtuk kívül eddig csak a most harmadik finnek, illetve a négy éve még második helyen záró svédek állhattak fel a dobogóra ebben a sportágban.

"Talán itt a befektetés ideje a női jégkorongban, ez elengedhetetlen feltétel" - fogalmazott Rogge. Az európai válogatottak szövetségi kapitányai szerint az ő csapataik így is komoly fejlődést mutatnak, de egyszerűen képtelenség versenyre kelni az észak-amerikai lehetőségekkel. Többen azt javasolták, Kanadának és az Egyesült Államoknak valahogyan biztosítani kellene, hogy több európai szerepelhessen a tengerentúli bajnokságokban.